• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Για την αποκατάσταση, του Δημοτικού Θεάτρου και του ιστορικού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο

November 17, 2022 2963

 

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Στις 27/07/20 ανακοινώθηκε ότι «μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων», η αποκατάσταση, του Δημοτικού Θεάτρου και του ιστορικού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο. Σε ποια φάση της τροχιάς βρίσκονται τα έργα;

Στις 27/07/20 δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου από την Περιφερειακή Αρχή Ιονίων νήσων και την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων. Όπως ανακοίνωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας, εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, η μελέτη για την «Συνολική αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και της διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, καθώς και η μελέτη του «Έργου αποκατάστασης κτιρίου Σαν Τζιάκομο», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Το κλίμα της συνέντευξης είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Δεν έλειψαν οι συνήθεις πομπώδεις εκφράσεις «για την πληγωμένη περηφάνια των Κερκυραίων και τη χαμένη περηφάνια των Επτανησίων» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Περιφερειάρχης.

Διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά τα «εγκαταλελειμμένα κτίρια ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας στην Κέρκυρα».

Αντίστοιχες δηλώσεις, διαπιστώσεις και υποσχέσεις ακούσαμε και κατά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, κας Μενδώνη ,στην Κέρκυρα το 2019 και το 2020.

Βρισκόμαστε ήδη προς το τέλος του 2022. Η κατάσταση στο Δημοτικό θέατρο της Κέρκυρας αλλά και στο Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο έρχεται να επιβεβαιώσει την αναντιστοιχία λόγων και έργων του πολιτικού προσωπικού και των «τοπικών αρχόντων» που εναλλάσσονται στην εξουσία. Με τα κονδύλια για τον πολιτισμό να είναι αμελητέα έως ανεπαρκή.

Οι πρόχειρες παρεμβάσεις όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα αλλά υπάρχει πιθανότητα να επιφέρουν βλάβες και να αλλοιώσουν την ιστορική αξία ενός κτιρίου. Όπως είναι το Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο.

Κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία είναι κατασκευασμένο με παραδοσιακά υλικά και τεχνικές. Η σημερινή του χρήση -στέγαση υπηρεσιών του Δήμου- καθώς και η έλλειψη τακτικής συντήρησης αφενός δημιουργούν άσχημες εργασιακές συνθήκες αφετέρου προκύπτουν ανάγκες παρεμβάσεων στο κτίριο με πρόχειρες λύσεις και με σύγχρονα υλικά διαφορετικών μηχανικών ιδιοτήτων που επιβαρύνουν την κατασκευή και αλλοιώνουν την ιστορική αξία.

Στην εισήγηση του θέματος «Η διάσωση της ιστορίας και του πολιτισμού μέσα από τα κτίρια – μνημεία της Κέρκυρας που καταρρέουν» , την οποία είχαμε φέρει προς συζήτηση τον Δεκέμβριο του 2021 ,στο Π. Συμβούλιο, αναφέραμε:

«Τα κτίρια και μνημεία που παρατηρούμε γύρω μας δεν στέκονται βουβά. Κουβαλάνε επάνω τους αρχιτεκτονικές γραμμές μιας άλλης εποχής, ιστορικές μνήμες, στοιχεία της παραγωγικής ανάπτυξης της εποχής, την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την ιστορία ενός τόπου και του λαού του.

Η κατάστασή τους, στο διάβα του χρόνου, κραυγάζει την διαχρονική εγκατάλειψη, την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και προτεραιοποίησης, την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διάσωσης της ύπαρξης τους αλλά και των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών τους.

Στην διαδικασία αυτή εμπλέκονται Κυβερνητικές, Εκκλησιαστικές και Τοπικές Αρχές από τις οι οποίες, κτίρια και μνημεία, εισπράττουν τον θαυμασμό τους αλλά όχι τον σεβασμό τους. Συνυπεύθυνοι και υποστηρικτές της αντίληψης ο κτιριακός πλούτος να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα τουριστικής αξιοποίησης και όχι ως μνημείο πολιτισμού και ιστορίας.

Έτσι λοιπόν, κτίρια και μνημεία περιμένουν πότε και αν θα περισσέψουν κονδύλια, ποιο από όλα θα επιλεχθεί για «αξιοποίηση», άλλοτε κρυμμένα σε σκαλωσιές, άλλοτε σε λινάτσες προστασίας, άλλοτε πίσω από ταμπέλες χρηματοδοτήσεων μπλεγμένα σε ατέλειωτες εργολαβίες, άλλοτε ζητιανεύοντας για έναν χορηγό, πάντα όμως ως ντεκόρ σε προεκλογικές φιέστες!»

Ο στόχος μας ήταν η συζήτηση, για έναν μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ενεργειών και παρεμβάσεων, προτεραιοτήτων, εξασφάλιση κονδυλίων από χρηματοδοτικά εργαλεία και την κυβέρνηση.

Επερωτάται η κ Περιφερειάρχης:

1. Σε ποια φάση είναι η εκπόνηση των μελετών; Εκπονούνται από την υπηρεσία η έχουν ανατεθεί σε εξωτερικό Μελετητικό Γραφείο και με ποια διαδικασία;

2. Πότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί ;

3. Πότε θα γίνει η δημοπράτηση των έργων και με ποια διαδικασία;

4. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων που θα προκύψουν από τις μελέτες;

 

 

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search