Print this page

Θα έρθουν νύχτα (και) με F-16…

December 12, 2022 323

 

ΠΗΓΗ: Από Δημήτρης Μηλάκας - topontiki.gr

Τελικά δεν είναι και τόσο «μαζί μας» οι Αμερικανοί, τουλάχιστον όχι τόσο μαζί μας όσο θέλει το κυβερνητικό αφήγημα και τα φερέφωνα του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μαξίμου.


Κι αυτό γιατί η Ουάσιγκτον δεν «κλείνει την πόρτα» στην Τουρκία, όπως αποδεικνύεται από την απόρριψη των τροπολογιών στον αμερικανικό προϋπολογισμό (NDAA) για τις στρατιωτικές δαπάνες της απαγόρευσης πώλησης F-16 στην Τουρκία (ή αναβάθμισης αυτών που ήδη διαθέτει).

Η αμερικανική Βουλή πασπάλισε με «χρυσόσκονη» το χάπι που έδωσε να καταπιεί η ελληνική κυβέρνηση (η οποία τα έχει δώσει προκαταβολικά όλα στις ΗΠΑ) με την εξής αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του NDAA που μόλις οριστικοποιήθηκε:


«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων ΝΑΤΟϊκών συμμάχων».

Την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί έδειχναν πως οι μπίζνες (της πολεμικής τους βιομηχανίας) είναι… πάνω, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχοντας λάβει το μήνυμα, επανέλαβε, απευθυνόμενος στην Ελλάδα, «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Ο Τούρκος υπουργός μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ενόχλησή του για την ελληνική στρατιωτική άσκηση σε Ρόδο και Λέσβο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτό (τη στρατιωτικοποίηση των νησιών)» είπε ο Τσαβούσογλου. «Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την πολιτική των παραβιάσεων, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών. Ή κάνει πίσω η Ελλάδα ή κάνουμε αυτό που πρέπει. Αυτός είναι ο λόγος που ο Πρόεδρός μας είπε ότι ‘‘θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα’’. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Δεδομένων τούτων, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι «προβλέψεις» που δημοσίευσε σε ανάλυσή του ο Εconomist για την πιθανότητα να στήσει θερμή κρίση στο Αιγαίο ο Ερντογάν προκειμένου να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα και να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητές του να κερδίσει τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, το 2023, που είναι χρονιά εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, θα είναι μια χρονιά που οι ελληνο-αμερικανο-τουρκικές σχέσεις θα ισορροπήσουν στην κόψη του ξυραφιού…

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.