Μετά τη «θεσπέσια» εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον «ναό» της αμερικανικής δημοκρατίας, το Καπιτώλιο, στη σκηνή ανέβηκε προ ημερών ένας άλλος «πρωταγωνιστής», που κι αυτός προσέφερε με την ερμηνεία του ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού στο σώμα των Αμερικανών γερουσιαστών/βουλευτών.

Ο Ντέιβιντ Στόκμαν, πρώην βουλευτής από το Μίσιγκαν, που διετέλεσε επίσης διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού υπό τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν πριν να ακολουθήσει μια 20ετή καριέρα στη Wall Street, περιγράφει γλαφυρά το θέαμα:

«Το θέαμα στο Κτήριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ χθες το βράδυ ήταν απολύτως αξιόλογο. Και στην πραγματικότητα δεν αναφερόμαστε στον απεχθή μικρό πολεμοχαρή κλόουν που ανέβηκε στο πόντιουμ με φούτερ και παντελόνι παραλλαγής, προσφέροντας ατελείωτα ψέματα και αποκρουστικά ψεύτικες υποσχέσεις για ποιον λόγο οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να αιμορραγήσουν μέχρι θανάτου σε έναν άσκοπο και περιττό πόλεμο. Όχι, αναφερόμαστε στο αξιολύπητο τσούρμο των βουλευτών και των γερουσιαστών που τον χειροκροτούσαν».

 

Σύμφωνα με τον Στόκμαν, μ’ αυτήν την παράσταση το δικομματικό δίπολο του Καπιτωλίου επιχείρησε να δικαιολογήσει τα δισεκατομμύρια που ενέκρινε για χάρη του «πολέμου δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, μέχρι σήμερα η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει για την Ουκρανία του Ζελένσκι οικονομική και στρατιωτική βοήθεια 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 32 επιπλέον δισεκατομμύρια έχουν συνεισφέρει τα υπόλοιπα κράτη του ΝΑΤΟ, ενώ ακόμη 45 δισεκατομμύρια είναι υπό έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Αυτά τα 142 δισ. θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντιστοιχούν στο 91% του ουκρανικού (πριν από τον πόλεμο) ΑΕΠ και, όπως εκτιμούν όλοι οι έγκυροι αναλυτές, δεν είναι αρκετά για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που δίνει το αμερικανικό λόμπι του πολέμου (με τη φωνή του Ζελένσκι) για στρατιωτική νίκη σε βάρος της Ρωσίας.

Παρ’ όλα αυτά, το χρήμα κυλάει και εμφανίζεται, μετά τις σχετικές υπογραφές των νομοσχεδίων από τους Αμερικανούς γερουσιαστές, σε λογαριασμούς που επιδεικνύει ο Ζελένσκι στο εσωτερικό της χώρας του για να επιστρέψει ατόφιο στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, οι οποίες δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες.

Η προσφορά του Ζελένσκι (στο λόμπι του πολέμου στις ΗΠΑ) είναι πράγματι αξιομνημόνευτη και ως εκ τούτου δικαιολογημένη και η τιμή που του έγινε να μιλήσει στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας.

Όπως αξιομνημόνευτη είναι η προσφορά και του προηγούμενου ξένου ομιλητή στο Καπιτώλιο, του Κυριάκου Μητσοτάκη, που χειροκροτήθηκε για τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανικό ορμητήριο με στόχο τη Ρωσία…