Μια μέρα μετά το ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή της Λέρου, που έστειλε στον υγρό τάφο τέσσερα παιδιά και μια γυναίκα, κατέφθασε στην Αθήνα ο βαυαρός ακροδεξιός Μάνφρεντ Βέμπερ. Συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη και τον Θεοδωρικάκο και μοίρασε συγχαρητήρια για τη σκληρή αντιπροσφυγική πολιτική της ελληνικής κυβέςρνησης.

Μερικές ώρες μετά την επίσκεψη του Βέμπερ, ένα νέο ναυάγιο, στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου αυτή τη φορά, ήρθε να προσθέσει νέους νεκρούς στον μακάβριο απολογισμό. Ανασύρθηκαν δύο γυναίκες και δύο άνδρες νεκροί και διασώθηκαν 16 πρόσφυγες. Δεδομένου ότι στην παλιόβαρκα που συντρίφτηκε στα βράχια (φωτογραφία) επέβαιναν 41, έχουμε 21 αγνοούμενους! Από τους νεκρούς και τους διασωθέντες κανένας δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό! Ο καιρός στην περιοχή πρέπει να «έπαιζε» από 6 μέχρι 8 μποφόρ. Οποιος ξέρει έστω και λίγο από θάλασσα αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να μπαίνουν τόσοι άνθρωποι σ’ ένα παλιοφουσκωτό με τέτοιο καιρό.

Οι ίδιοι δεν το ήξεραν; Τους κορόιδεψαν οι διακινητές; Αστεία πράγματα. Είναι το ρίσκο του απελπισμένου. Που ξέρει ότι μόνο με «καιρό» έχει πιθανότητες να περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να γλιτώσει το pushback από κάποιο σκάφος του ελληνικού Λιμενικού ή της Frontex.

Δε θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: οι πόλεμοι και η ληστρική ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση ολόκληρων χωρών δημιουργούν τα προσφυγικά ρεύματα, ενώ η άγρια καταστολή στα σύνορα, χερσαία και θαλάσσια, κορυφώνουν το δράμα σωριάζοντας νεκρούς, άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Το διαρκές αυτό έγκλημα έχει ηθικούς αυτουργούς. Είναι οι εμπνευστές της Ευρώπης-φρούριο, οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ και τα όργανά τους, η ανώτερη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι κυβερνήσεις-υποχείρια, όπως οι ελληνικές, που παίζουν το ρόλο του σκληρού συνοριοφύλακα, με ξύλο και επαναπροωθήσεις, και του εξίσου σκληρού δεσμοφύλακα, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για όσους/ες πρόσφυγες καταφέρουν να περάσουν, έστω και θαλασσοπνιγόμενοι.

Ανάμεσα σε δυο ακόμη ναυάγια, λοιπόν, ο ακροδεξιός βαυαρός, πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσει για το προσφυγικό, στηρίζοντας μια τακτική περαιτέρω σκλήρυνσης της τακτικής στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Και ο ξεσαλωμένος Θεοδωρικάκος βρήκε την ευκαιρία να βγει στον αφρό (τον έχουν στριμώξει πολύ τελευταία, με τη Greek Mafia και την ιστορία με το γιο του), κάνοντας μια ελεεινή, ακροδεξιάς κοπής δήλωση, μπας και κερδίσει ψήφους από τον δεξιό και ακροδεξιό συρφετό των «νοικοκυραίων». Την παραθέτουμε:

«Είχα την χαρά και την τιμή να υποδεχτώ σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Μάνφρεντ Βέμπερ, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τον ενημέρωσα αναλυτικά για το σκληρό επίπονο έργο της φύλαξης των συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία στον Εβρο που είναι και σύνορα της Ε.Ε. με την γειτονική χώρα. Ο κύριος Βέμπερ συγχάρηκε την πατρίδα μας και την Ελληνική Αστυνομία και εξέφρασε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη του. Και, βέβαια, αυτή η αλληλεγγύη οφείλει να γίνει υπόθεση όλης της Ευρώπης με πράξεις. Επεκτείνουμε τον φράχτη, το τεχνητό εμπόδιο, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση».

Ο Βέμπερ επισκέφτηκε το στρατόπεδο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Σχιστό, συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη και σε ανάρτησή του τον ευχαρίστησε για το έργο της Ελλάδας στην προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.