Αμείωτες συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι για τρίτο εικοσιτετράωρο κάτω από τα συντρίμμια, μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας στην νότια Τουρκία και βόρεια Συρία.

Οι νεκροί στις δύο χώρες, ξεπερνούν τους 8.360, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως 5.894 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενώ άλλοι 2.470 στη Συρία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 8.364 νεκρούς.και σε σχεδόν 40.000 ανέρχονται οι τραυματίες. Οι υπηρεσίες ανέφεραν ότι αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Γεμάτοι πτώματα οι δρόμοι στην Τουρκία

Τα δεκάδες άψυχα σώματα στους δρόμους της Τουρκίας –νεκροί χωρίς τάφο- αποκαλύπτουν το μέγεθος της τραγωδίας στη γειτονική χώρα.

Στην Αντάκια, περιγράφει το BBC, οι νεκροί τοποθετούνται ο ένας δίπλα στον άλλον στα πεζοδρόμια για να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο από τη σωτηρία κάποιου άλλου ανθρώπου, που είναι ακόμα ζωντανός.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στους ζωντανούς», λένε οι διασώστες, καθώς οι φωνές που ακούγονται, όλο και πιο εξασθενημένες από τα συντρίμμια, δεν αφήνουν περιθώρια για θρήνο.

Η αγωνία για τους χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι και παγιδευμένοι στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, μεγαλώνει.

Βίντεο που «κόβει» την ανάσα – Κοριτσάκι που προστατεύει τον αδερφό του κάτω από τα συντρίμμια στη Συρία

Τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των social media κάνει ένα βίντεο με τη διάσωση δύο παιδιών από τα συντρίμμια στην Συρία, μετά τον φονικό σεισμό που «χτύπησε» την Τουρκία, στα σύνορά της με την Συρία.

Ένα κοριτσάκι βρίσκεται εγκλωβισμένο στα συντρίμμια κτιρίου με τον μικρότερο αδελφό του, τον οποίο προσπαθεί να προστατεύσει.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η μικρή καλύπτει με το χέρι της το κεφάλι του αγοριού.

paidia-seismos
 

Συγκλονιστικό βίντεο – Η αγωνία ενός παιδιού ενώ είναι κάτω από τα χαλάσματα

Συγκλονίζει ένα βίντεο που δημοσίευσε ένα αγόρι από τη Συρία και το δείχνει να καταγράφει τον εαυτό του με το κινητό του τηλέφωνο ενώ βρίσκεται στα χαλάσματα του κατεστραμμένου σπιτιού του.

«Δεν ξέρω αν θα ζήσω ή θα πεθάνω», λέει το αγόρι στο βίντεο που δημοσίευσε το Al Jazeera.

«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω το συναίσθημα για κάποιον που το περνάει όλο αυτό και βρίσκεται κάτω από τα συντρίμμια», λέει ακόμα.

Μάλιστα την ώρα που μιλάει ερείπια και συντρίμμια του κτιρίου πέφτουν πάνω στο κεφάλι του.

«Υπάρχουν ακόμα περισσότεροι, δύο, τρεις ή τέσσερις οικογένειες και οι γείτονες μας. Ας μας βοηθήσει ο Θεός. Δεν μπορώ να περιγράψω άλλο η Γη τρέμει», λέει το αγόρι με το βίντεο να τελειώνει.