Print this page

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

March 19, 2023 341
 
Οι απεργίες στα διυλιστήρια συνεχίστηκαν στη Γαλλία το Σάββατο και περισσότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
  

Οι απεργίες στα διυλιστήρια συνεχίστηκαν στη Γαλλία το Σάββατο και περισσότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα εν μέσω οργής για την κυβέρνηση που προωθεί την αύξηση του ορίου ηλικίας για κρατική σύνταξη χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, μεταδίδει το Reuters.

Η αυξανόμενη αναταραχή, σε συνδυασμό με τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους του Παρισιού μετά τη συμμετοχή των εργαζομένων στα απορρίμματα, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μετά τις λεγόμενες διαδηλώσεις των «Gilets Jaunes» (Κίτρινα Γιλέκα) τον Δεκέμβριο του 2018.

Περίπου το 37% του επιχειρησιακού προσωπικού στα διυλιστήρια και τις αποθήκες της TotalEnergies (TTEF.PA) – σε τοποθεσίες όπως το Φεϊζίν στη νοτιοανατολική Γαλλία και η Νορμανδία στο βορρά – απεργούσαν το Σάββατο, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκαν οι κυλιόμενες απεργίες στους σιδηροδρόμους.

Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι, καθώς διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Place de la Concorde της πρωτεύουσας, κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου Assemblee Nationale, με αποτέλεσμα 61 συλλήψεις.

Αυτό οδήγησε τη Νομαρχία του Παρισιού το Σάββατο να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις στην Place de la Concorde και στα κοντινά Champs-Elysees.

Ωστόσο, νέα πορεία προγραμματίστηκε αργότερα το Σάββατο στην Place d’Italie στο νότιο Παρίσι.

Αλλού στη γαλλική πρωτεύουσα, μια ομάδα φοιτητών και ακτιβιστών της συλλογικότητας «Revolution Permanente» εισέβαλε για λίγο στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles, κραδαίνοντας πανό που καλούσαν σε γενική απεργία και φωνάζοντας «Παρί σηκωθείτε, σηκωθείτε», σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τηλεόραση BFM έδειξε επίσης εικόνες διαδηλώσεων σε εξέλιξη σε πόλεις όπως η Κομπιέν στο βορρά, η Νάντη στα δυτικά και η Μασσαλία στο νότο.

«Δεν υπάρχει χώρος για βία. Πρέπει να σεβόμαστε την κοινοβουλευτική δημοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο ραδιόφωνο Sud.

Μια ευρεία συμμαχία των κύριων συνδικάτων της Γαλλίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να κινητοποιείται για να προσπαθήσει να αναγκάσει μια στροφή στις αλλαγές. Ημέρα εργατικής δράσης σε εθνικό επίπεδο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Ενώ οκτώ ημέρες πανεθνικών διαδηλώσεων από τα μέσα Ιανουαρίου, και πολλές τοπικές βιομηχανικές δράσεις, ήταν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, οι αναταραχές τις τελευταίες τρεις ημέρες θυμίζουν τις διαμαρτυρίες των Κίτρινων Γιλέκων που ξέσπασαν στα τέλη του 2018 για τις υψηλές τιμές των καυσίμων και ανάγκασαν τον Μακρόν σε μερική ανατροπή του φόρου άνθρακα.

Η αναθεώρηση του Μακρόν αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.