Print this page

Γαλλία: Το κίνημα τώρα ξεκινά

March 25, 2023 410

ΠΗΓΗ: Γιώργος X. Παπασωτηρίου - artinews.gr

Η 23η Μαρτίου σημείο καμπής στη συνεχιζόμενη εξέγερση στη Γαλλία. 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι, κυρίως νέοι, βγήκαν στους δρόμους. Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης ολόκληρης της Ευρώπης «βλέπουν» τη βία των διαδηλωτών, οι υπόλοιποι «βλέπουμε» τη σαδιστική βία των ένστολων νταήδων του Μακρόν. «Στη Λυών, διαδηλωτές βανδάλισαν τράπεζα» αναφέρουν οι Times του Λονδίνου. «Βανδάλισαν» επαναλαμβάνουν τα συστημικά ηχεία τους και στην Ελλάδα δείχνοντας τις μαυρισμένες με μπογιά αρχαιοπρεπείς κολώνες της τράπεζας. Λες και έβαψαν τον Παρθενώνα. Αλλά ναι, γι’ αυτούς η τράπεζα είναι πιο σπουδαία από τον Παρθενώνα.  

Τους μπάτσους που παρατάνε τα όπλα και ενώνονται με τους διαδηλωτές, δεν τους δείχνουν.

Τη βία των ένστολων σαδιστών του Μακρόν που χτυπούν ανύποπτα κορίτσια δεν τη δείχνουν. Στην φλεγόμενη πόρτα του δημαρχείου του Μπορντό εστιάζουν, προκειμένου να εκφοβίσουν τους συντηρητικούς νοικοκυραίους στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη. Οι «μπάτσοι» του μυαλού επί το έργον.

Αλλά δεν τους περνάει πια. «Η δύναμη είναι στους δρόμους» γράφει το χαρτόνι που κρατάει ένα νέο κορίτσι. Ο «δρόμος» σαρώνει πια όλα τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του κράτους.

Στην Ελλάδα και αλλού, η δεξιά έχει ευθυγραμμιστεί με τη θέση του Μακρόν που ταύτισε τους Γάλλους διαδηλωτές με τους τραμπιστές που κατέλαβαν το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον και τους μπολσοναριστές που κατέλαβαν το Κογκρέσο στη Μπραζίλια. Χθες, όμως, 3,5 εκατομμύρια Γάλλοι απάντησαν στην ύβρι του Μακρόν και των ομογάλακτών του.

Το θεσμικό πραξικόπημα [με τη χρήση του 49,3] ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, και διεύρυνε περαιτέρω το κίνημα, μετατρέποντας την κοινωνική κρίση σε πολιτική κρίση.  

«Θα παραμείνει αυτή η ημέρα των απεργιών και των εθνικών διαδηλώσεων ως η τελευταία δράση του κινήματος ή θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας φάσης αγώνα, ακόμη πιο δυναμική;», ρωτάει η γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα Le Temps. «Τώρα ξεκινά το κίνημα» απαντά αρθρογράφος στη Le Monde diplomatique.

Ναι, το κίνημα τώρα ξεκινά. Γιατί το συνταξιοδοτικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Γιατί το 1/4 των Γάλλων πεινάει. Οι νέοι πεινούν. Ατέλειωτες οι ουρές για επισιτιστική βοήθεια. Η κοινωνία ξεσηκώθηκε γιατί βιώνει μια απίστευτη νεοφιλελεύθερη δυστοπία… Το ερώτημα είναι αν η φωτιά της εξέγερσης θα μεταδοθεί και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Γιατί ο ξεσηκωμός σε μία μόνο χώρα δεν αρκεί…

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.