Print this page

Έφοδοι σε τράπεζες του Παρισιού για τη διερεύνηση φορολογικής απάτης 100 δισεκατομμυρίων ευρώ

March 28, 2023 329

 

 

Γάλλοι και Γερμανοί εισαγγελείς και ανακριτές διεξήγαγαν έρευνες μέσα και γύρω από τη γαλλική πρωτεύουσα. Οι οικονομικοί εισαγγελείς λένε ότι η επιδρομή επικεντρώθηκε στη διαγραφή μερισμάτων.

Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν την Τρίτη επιδρομές μέσα και γύρω από το Παρίσι σε μια πιθανή υπόθεση φορολογικής απάτης που μπορεί να κόστισε στις κυβερνήσεις περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ευρώ (108 δισεκατομμύρια δολάρια).

Εκπρόσωπος της Οικονομικής Εισαγγελίας της Γαλλίας (PNF) είπε ότι οι επιδρομές, οι οποίες ξεκίνησαν στις 9:30 π.μ. και συνεχίζονταν ακόμα το μεσημέρι, είχαν στόχο τέσσερις γαλλικές τράπεζες και μία διεθνή τράπεζα, ως ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος και φορολογική απάτη.

Οι τράπεζες που ερευνώνται είναι: Societe Generale, BNP Paribas, Exane, Natixis και HSBC .

Γιατί έγιναν οι επιδρομές;

Εκπρόσωποι του PNF είπαν ότι οι έρευνες συνδέονται με νομικά αμφίβολες πρακτικές «cum» στις οποίες οι τράπεζες δημιουργούν υπερβολικά περίπλοκες νομικές δομές ως τρόπο να επιτρέπουν στους πλούσιους πελάτες να παρακάμπτουν τις φορολογικές υποχρεώσεις για μερίσματα. 

Οι αρχές αναφέρουν ότι η Societe Generale, η BNP Paribas, η θυγατρική της BNP Paribas Exane, η Natixis και ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός  HSBC είναι ύποπτοι για διευκόλυνση φορολογικής απάτης. Επιπλέον, η BNP και η Exane είναι ύποπτες για διακεκριμένη φορολογική απάτη. 

Οι επιδρομές της Τρίτης συνδέονται με έρευνες του PNF που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021.

«Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάστηκαν αρκετούς μήνες προετοιμασίας, διεξάγονται από 16 ανακριτές και πάνω από 150 ανακριτές», σύμφωνα με ανακοίνωση του PNF που εκδόθηκε την Τρίτη.

Περίπου έξι εισαγγελείς από την πόλη της Κολωνίας της δυτικής Γερμανίας συμμετείχαν επίσης στις επιδρομές.

Τι είναι οι πρακτικές «cum»;

Αν και χρησιμοποιούνται ευρέως στον τραπεζικό κλάδο για δεκαετίες, οι πρακτικές cum έγιναν ευρύτερα γνωστές μέσω των "Αρχείων CumEx" του 2018, ενός έργου αναφοράς υπό την ηγεσία της γερμανικής εταιρείας ερευνών Correctiv. Το Cum-ex είναι λατινικά για το "with-without", που περιγράφει τη φύση των μερισμάτων που εξαφανίζονται ως εκ θαύματος. 

Στην έρευνά της, η Correctiv και τα σχετικά μέσα ενημέρωσης διαπίστωσαν ότι τράπεζες, χρηματιστές και δικηγόροι κατάφεραν με επιτυχία να μοιράσουν μερίσματα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουν φόρους έως και 62,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλη την Ευρώπη, με τη Γερμανία (περίπου 36,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη Γαλλία (περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια) να είναι μακράν τα μεγαλύτερα θύματα.

Το σκάνδαλο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης στη Γερμανία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να κληθεί να καταθέσει τρεις φορές ενόρκως για τη σχέση του με την τράπεζα Warburg και όσα γνώριζε για τις πρακτικές της. 

ΠΗΓΗ: DW - Αναδημοσίευση από euforipediada.blogspot.com

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.