Το Πάσχα, συνυφασμένο με την άνοιξη, συμβολίζει την ανάσταση, την ανάταση, τη νέα ζωή. Αξίζει να το ζήσετε στην Κέρκυρα, μιας και αυτή την εποχή είναι συγκλονιστικά όμορφη.

Στην τροπική Κέρκυρα, η Φύση σφύζει από ζωή και το γιορτάζει. Σχεδόν σε συνεπαίρνει. Τα δέντρα και τα λουλούδια είναι έτοιμα να ανθίσουν, τα αρώματα σε ζαλίζουν. Σε ένα τέτοιο ανοιξιάτικο σκηνικό, θα ζήσετε το ωραιότερο Πάσχα της ζωής σας. Οι θρησκευτικές παραδόσεις συναντούν την εορταστική μυσταγωγία και οι τελετουργικές εκδηλώσεις μπλέκονται μαγικά με την παγανιστική γοητεία.

 
 

Θα δείτε τις φιλαρμονικές που γυρνάνε στα καντούνια και τα σταμνιά που σπάνε, θα νιώσετε την ευλάβεια και την μεγαλοσύνη των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής. Το Μεγάλο Σάββατο, θα βιώσετε την εμπειρία της πρώτης Ανάστασης στην πόλη και την Ανάσταση στη πάνω Πλατεία, με πλήρη εκκλησιαστική παρουσία και εντυπωσιακά πυροτεχνήματα. Το Πάσχα στο νησί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μουσική, πένθιμη και χαρούμενη, και με τις φιλαρμονικές που τόσο αγαπούν οι Κερκυραίοι.

Τι να κάνετε αν βρεθείτε στο νησί

την Μεγάλη Πέμπτη13 Απριλίου

Βάφονται τα κόκκινα αυγά και διαβάζονται σε όλες τις Εκκλησίες τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Στην καθολική μητρόπολη Duomo της πλατείας Δημαρχείου, το έθιμο θέλει δώδεκα αναμμένα κεριά που σβήνουν σταδιακά, κάθε φορά που τελειώνει κάποιο ευαγγέλιο. Στην Μητρόπολη, θα νιώσετε μια έντονα κατανυκτική στιγμή, όταν ψάλλεται στο σκοτάδι το «Ο ήλιος εσκοτίσθη και η γη εσείσθη, το καταπέτασμα του ναού εις το μέσον εσχίσθη», μιας και τα φώτα του ναού σβήνουν.

 
 

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, ενώ, το καθολικό Πάσχα έχει διαφορά ημερών από το χριστιανικό, στην Κέρκυρα, η Καθολική Εκκλησία συμμετέχει σε όλες τις ορθόδοξες εκδηλώσεις και γιορτάζει και αυτή μαζί. Ένα από τα εντυπωσιακότερα και ατμοσφαιρικά συμβάντα της μέρας είναι ότι όλες οι λάμπες στα διάσημα κερκυραϊκά φανάρια στο Λιστόν και στην πόλη αλλάζουν φωτισμό και γίνονται μωβ, πενθώντας τα θεία πάθη. Το θέαμα είναι τόσο κατανυκτικό που καθηλώνει.

την Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου

Είναι η ημέρα των περιφορών των επιταφίων, που σε μερικές εκκλησίες της πόλης γίνονται την ημέρα, ενώ, στα χωριά το βράδυ. Η ιεροτελεστία είναι σχεδόν ολοήμερη και σίγουρα μοναδική. Οι επιτάφιοι βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε ναό και διασταυρώνονται όλοι στο κέντρο της Πόλης.

 

Ο πρώτος επιτάφιος βγαίνει από το ναό της Παναγίας Σπηλαιώτισσας του Νέου Φρουρίου, μαζί με τον επιτάφιο του ναού του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο, μετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι, με τελευταίο και πιο μεγαλοπρεπή, αυτόν της Μητροπόλεως, που βγαίνει μετά τις 10 το βράδυ.

Η παρουσία ολόκληρου του ιερατείου με τα χρυσοποίκιλτα άμφια είναι καθηλωτική. Όλη η πομπή συνοδεύεται από φιλαρμονική ορχήστρα, Βενετσιάνικα φανάρια (Μανουάλια), λάβαρα και φλάμπουρα που είναι στραμμένα στο πλάι σε ένδειξη πένθους.

Χορωδία και χιλιάδες πιστών με αναμμένα μεγάλα κεριά, τις «τόρτσες», ακολουθούν και ψάλλουν τα πένθιμα εμβατήρια της Μεγάλης Παρασκευής. Η διαδρομή από την Μητρόπολη ανηφορίζει στα Μουράγια, μέσα από την πύλη των ανακτόρων καταλήγει στην Σπιανάδα και από εκεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης, με χιλιάδες αναμμένα κεριά στον δρόμο.

 
 

Οι τρεις παλιότερες φιλαρμονικές της πόλης συνοδεύουν την διαδρομή καθ’όλη τη διάρκειά της, Η καθεμία παίζει συγκεκριμένο πάντα κομμάτι: η Κόκκινη που είναι η «Παλαιά» Φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni, η Μπλε, δηλαδή, η φιλαρμονική «Μάντζαρος» την Marcia Funebre του G. Verdi, και η φιλαρμονική «Καποδίστριας» την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

 

το Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου

Μπορείτε να σταθείτε στην διασταύρωση των οδών Θεοτόκη και Παλαιολόγου -έχει υπερυψωμένα πεζοδρόμια με καλή θέα- ή στην οδό Guildford. Οι εκδηλώσεις και τα έθιμα ξεκινάνε από τις 6.00 το πρωί στην Εκκλησία της Παναγίας των Ξένων όπου αναπαρίσταται τεχνητός «σεισμός» με τα φώτα να σβήνουν και έντονους θορύβους, σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με το Ευαγγέλιο κατά την Ανάσταση.

Στις 9 το πρωί γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα (είναι ο μοναδικός Επιτάφιος, του οποίου η περιφορά γίνεται το Μεγάλο Σάββατο). Μαζί με τον επιτάφιο γίνεται και Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, αυτή τη φορά, σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από λιμό. Ο επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα περιφέρεται στην πόλη μόνος του, με την φιλαρμονική να παίζει τον πένθιμο Amleto, ένα μοναδικό Ρέκβιεμ.

 

Αν θέλετε να απολαύσετε από κοντά τις εκδηλώσεις -ιδιαίτερα του Mεγάλου Σαββάτου- πρέπει να ξυπνήσετε νωρίς και να πιάσετε θέση στην Πλατεία Σπιανάδα ή στο Λιστόν (πιάνοντας μια θέση στα καφέ, θα τα δείτε όλα να περνούν από μπροστά σας). Πολλοί Κερκυραίοι και επισκέπτες ξενυχτούν εκεί αποβραδίς, με βάρδιες, για να έχουν ένα από τα πρώτα τραπεζάκια και να απολαύσουν τα πάντα πίνοντας τον καφέ τους ή τσιμπολογώντας σνακ.

 
 

Η πρώτη Ανάσταση

Κι ενώ, μέχρι τότε, όλα τα παράθυρα των αρχοντικών και των σπιτιών είναι κλειστά, με πορφυρά υφάσματα κρεμασμένα σε ένδειξη πένθους και σεβασμού στα Άγια Πάθη, ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά, περνάνε από το πένθος του επιταφίου στη χαρά της πρώτης Ανάστασης. Στο νησί γίνεται στις 11.00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, με τις φιλαρμονικές να παίζουν χαρούμενα εμβατήρια. Το θέαμα πραγματικά φαντασμαγορικό. Από όλα τα μπαλκόνια, οι κάτοικοι πετούν στο δρόμο μικρά και μεγάλα πήλινα κανάτια και στάμνες γεμάτα νερό, ενώ, την ίδια ώρα, όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα. Το έθιμο έχει να κάνει με την επιθυμία για ένα νέο ξεκίνημα και την αποβολή του κακού από κάθε σπίτι.

Λίγο μετά, ακολουθεί το έθιμο της «Μαστέλας», στην Πίνια, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης. Σε ένα ανοιχτό μεγάλο βαρέλι (Μαστέλα), γεμάτο νερό, στολισμένο με φοίνικες και μυρτιές, οι περαστικοί πρέπει να ρίξουν μέσα από τουλάχιστον ένα κέρμα. Στο τέλος, τα παίρνει όποιος πέσει μέσα στη Μαστέλα.

Μετά την πρώτη Ανάσταση, και όταν τελειώσουν και τα κανάτια, οι Κερκυραίοι και οι επισκέπτες σπεύδουν στα ταβερνάκια και τα μεζεδοπωλεία της περιοχής και ξεκινούν φαγοπότι. Στις 22:00 έχουμε την Ανάσταση στην Καθολική μητρόπολη. Τελειώνει στις 23:00, ώστε να προλάβουν οι πιστοί να πάνε και στη λειτουργία της Ορθόδοξης Ανάστασης.

 

Ανάσταση στην Κέρκυρα/ Photo: Shutterstock

Ανάσταση στην Κέρκυρα/ Photo: Shutterstock

Το βράδυ της Ανάστασης

Στις 22.00 ξεκινά η υποδοχή του Αγίου Φωτός, στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Ευγ. Βουλγάρεως στο Πεντοφάναρο. Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με πομπή, από τους δρόμους, Ευγ. Βουλγάρεως και Γκίλφορντ, στον Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Η Ανάσταση γίνεται έξω, στην Άνω Πλατεία, παρουσία του Μητροπολίτη, των αρχών του τόπου, όλων των φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου. Το σκηνικό είναι μοναδικό: το παλιό φρούριο στολισμένο, το παλάτι και το Λιστόν κατάφωτα και χιλιάδες πιστοί κρατούν αναμμένα κεριά. Μια αξεπέραστη σκηνογραφία.

Η τελετή ολοκληρώνεται με το «Χριστός Ανέστη» που συνοδεύεται από ένα συγκλονιστικό σόου πυροτεχνημάτων. Μετά ξεκινά το γλέντι σε εστιατόρια και σπίτια, με τις πατροπαράδοτες μαγειρίτσες που, εδώ, λέγονται «τσιλίχουρδα», κόκκινα αυγά σε αυγοσαλάτα, λαχανοντολμάδες, μπόλικο κρασί και πασχαλιάτικα τσουρέκια, που τα λένε «φογάτσες ή κολομπίνες».

την Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου

Ανήμερα του Πάσχα, από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα, σε όλες τις ενορίες λιτανεύεται η εικόνα της Αναστάσεως. Εδώ το σουβλιστό αρνί δεν είναι διαδεδομένο έθιμο, έτσι οι φίλοι, οι οικογένειες και οι παρέες είτε μένουν σπίτι γιορτάζοντας την Ανάσταση, είτε μαζεύονται σε ταβέρνες της πόλης και της εξοχής.