Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς, στρατιώτες και αμάχους, εκφράζονται εντός και εκτός Σουδάν καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων εντός του στρατεύματος, πιστών σε αντίπαλους στρατηγούς, βρίσκονται πλέον στο δεύτερό τους 24ωρο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα η ένωση των Γιατρών του Σουδάν είχε κάνει λόγο για πολλούς νεκρούς στρατιώτες, καθώς και για 56 αμάχους νεκρούς και σχεδόν 600 τραυματίες. Όμως ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά με σκόρπιες αναφορές για σφοδρές μάχες τόσο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ όσο και στη δεύτερη πόλη του Σουδάν, την Ομντουρμάν.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια κατάσταση εμφυλίου πολέμου πλήρους κλίμακας», είπε στο Al Jazeera ο Matt Bryden, στρατηγικός σύμβουλος στη δεξαμενή σκέψης Sahan Research.

«Πραγματικά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει επιλογή διαπραγμάτευσης. Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την ολοκληρωτική νίκη. Και δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί έκπληξη για όποιον παρακολουθεί τις εντάσεις στη δημιουργία αυτής της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

Οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα στον κυρίως στρατό της χώρας υπό τον στρατηγό Μπουρχάν και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), μια ισχυρότατη παραστρατιωτική ομάδα υπό τον στρατηγό Ντάγκλο, ή «Χαμέτι» όπως αποκαλείται – που φέρεται μάλιστα να έχει και καλές σχέσεις με τη Μόσχα.

 

Πληροφορίες έκαναν λόγο για σκληρές οδομαχίες στην πρωτεύουσα την Κυριακή ύστερα από αλλεπάλληλες επιθέσεις εκατέρωθεν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει καθώς η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών ΜΤΝ να διακόψει την παροχή του Ίντερνετ στο Σουδάν.

Η Ερυθρά Ημισέληνος του Σουδάν αναφέρει ότι τα νοσοκομεία της χώρας υφίστανται τεράστια πίεση από τον αριθμό των τραυματιών που συρρέουν τις τελευταίες ώρες. Υπενθυμίζεται ότι το Μεγ. Σάββατο τραυματίστηκαν και δύο Ελληνες από θραύσματα εκρηκτικών.

 

Εκατόμβη στο Σουδάν που διολισθαίνει σε εμφύλιο πόλεμο-1

Μόνο στην Ομντουρμάν αναφέρονται 29 νεκροί, εκ των οποίων οι 24 είναι άμαχοι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο την ένωση των γιατρών της χώρας.

Στο Χαρτούμ οι μάχες είναι αδιάκοπες, καλύπτοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης. Ο στρατός απορρίπτει τον ισχυρισμό των παραστρατιωτικών ότι έχει καταληφθεί το προεδρικό μέγαρο ή το κτίριο της ραδιοτηλεόρασης, αλλά η κρατική τηλεόραση έχει ώρες να εκπέμψει ζωντανό πρόγραμμα και μεταδίδει διαρκώς παραδοσιακή μουσική του Σουδάν.

 

Σε νεότερη ενημέρωσή του ο στρατός ανέφερε ότι έχει πλέον καταλάβει θυλάκους που ήλεγχαν οι πιστοί στον στρατηγό Χαμέτι, και συγκεκριμένα σε Πορτ Σουδάν, Κασάλα, Κανταρέφ, Ντεμαζίν και Κόστι. Ο στρατός προσθέτει ότι δεν σκοπεύει να μπει σε κάποια διαπραγμάτευση αν δεν διαλυθούν πρώτα οι ΔΤΥ.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος των ΔΤΥ ανέφερε πως οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Χαμέτι ελέγχουν πλέον το 90% της πρωτεύουσας, με τον στρατό να έχει μόνο το υπόλοιπο 10% υπό τον έλεγχό του. Πρόσθεσε ότι οι παραστρατιωτικοί ελέγχουν επίσης στρατηγικά σημεία στην Ομντουρμάν και στο Νταρφούρ, καθώς και το αεροδρόμιο του Μερόβε, στον βορρά.

Οπως εξηγούσε την Κυριακή πρώην ανταποκριτής στο Σουδάν στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του Αλ Τζαζίρα, οι ΔΤΥ έχουν μεγαλύτερη στήριξη στην περιοχή του Νταρφούρ, στα δυτικά της χώρας, έχοντας πρωταγωνιστήσει στις μάχες εκεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν έχουν μεγάλη υποστήριξη από τον λαό καθώς θεωρούνται στην καλύτερη περίπτωση μια ομάδα μισθοφόρων και στη χειρότερη μια ξένη κατοχική δύναμη.

Αυτό μπορεί να σημάνει ακόμη και νέα διάσπαση του Σουδάν, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Νότου Σουδάν, με τις δυνάμεις των ΔΤΥ να συγκεντρώνονται ενδεχομένως στο Νταρφούρ και να κηρύσσουν ακόμη και την ανεξαρτησία της περιοχής, κατά τον πρώην ανταποκριτή του Αλ Τζαζίρα.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού σταματά τις εργασίες του στο Σουδάν

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) διέκοψε προσωρινά τις εργασίες στο Σουδάν μετά τον θάνατο τριών υπαλλήλων στις συνεχιζόμενες αναταραχές στη χώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ.

«Το WFP έχει δεσμευτεί να βοηθά τον σουδανικό λαό που αντιμετωπίζει τρομερή επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τη σωτήρια εργασία μας εάν δεν είναι εγγυημένη η ασφάλεια των ομάδων και των συνεργατών μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ενέκρινε πρόταση από τα Ηνωμένα Έθνη να ανοίξει μια ασφαλή δίοδο για επείγουσες ανθρωπιστικές υποθέσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα από τις 16:00 τοπική ώρα της Κυριακής.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα να αντιδράσει εάν «η εξεγερμένη πολιτοφυλακή διαπράξει οποιεσδήποτε παραβιάσεις».

Η Αφρικανική Ένωση απορρίπτει την εξωτερική παρέμβαση στο Σουδάν

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης λέει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας του Παναφρικανικού οργάνου πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη αναταραχή στο Σουδάν.

Η ΑΕ κάλεσε «τις χώρες της περιοχής και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επιστροφή της χώρας στη διαδικασία μετάβασης προς μια συνταγματική τάξη».

Πηγή: Al Jazeera, CNN