• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Άλλαξε ο Μανωλιός... και ανέλαβε η νέα εργοδοσία των "Δήμητρα" - Καταγγελία του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

June 27, 2020 4556

 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ "ΔΗΜΗΤΡΑ"

Κερκυραίοι, τι Κρητικοί... Η νέα εργοδοσία των "Δήμητρα", ο συνεταιρισμός SYNKA, συνεχίζει στα χνάρια της παλιάς εργοδοσίας της επιχείρησης, με παλιούς αλλά και με νέους τρόπους εκμετάλλευσης των εργαζομένων, άσχετα με το "φιλεργατικό" προφίλ που προσπαθεί να καλλιεργήσει. Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει η μέχρι σήμερα "πορεία" της νέας εργοδοσίας, που ξεκίνησε εδώ και περίπου έξι μήνες. Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει το Σωματείο μας, που δεν σταμάτησε να υπογραμμίζει ότι η καταγωγή του εργοδότη δεν έχει καμία σχέση με το καλό των εργαζόμενων και του τόπου, καθώς ο μόνος γνώμονας για αυτόν είναι το κέρδος, το οποίο βέβαια προκύπτει από το ξεζούμισμα των εργαζόμενων!
 
Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα! Από την πρώτη στιγμή το Σωματείο μας κάλεσε επανειλημμένα τόσο την παλιά όσο και τη νέα εργοδοσία σε τριμερής μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με το εργασιακό μέλλον των εργαζόμενων, για να δεσμευτούν ότι δεν θα χάσει κανείς τη δουλειά του, ότι δεν θα υπάρξει καμία βλαπτική μεταβολή. Τόσο η παλιά όσο και η νέα εργοδοσία δεν προσήλθαν ποτέ και δεν δεσμεύτηκαν σε τίποτα από όσα ζητούσε το Σωματείο μας, όπως όφειλαν.
 
 
Αφού ανακοινώθηκε και προχώρησε και επίσημα η εξαγορά, άρχισαν οι ατέλειωτες ώρες εργασίας για τους εργαζόμενους με το πρόσχημα της ανακαίνισης των καταστημάτων. Εσωτερικές εργασίες τις Κυριακές, δουλειά μέχρι στις 2 τα ξημερώματα κ.ά. Το "φιλεργατικό" τυράκι στη φάκα έγινε η αυτονόητη πληρωμή των υπερωριών και των προσαυξήσεων των Κυριακών, πράγμα που βέβαια δεν έκαναν οι παλιοί εργοδότες, όσες ώρες και αν δούλευαν οι εργαζόμενοι. Να σημειωθεί βέβαια ότι ακόμα περιμένουν να πάρουν τα ρεπό που προβλέπονται, π.χ. για δουλειά τις Κυριακές... Η παραπάνω αυτονόητη πληρωμή δεν αλλάζει όμως το γεγονός της βιολογικής εξόντωσης των συναδέλφων, της διάλυσης της οικογενειακής και προσωπικής τους ζωής.
 
Και μετά ήρθε η πανδημία και η καραντίνα. Τεράστια τα κέρδη για τη νέα εργοδοσία. Ουρές οι πελάτες. Όμως μέχρι το Σωματείο μας να παρέμβει, τα μέσα ατομικής προστασίας και συνολικότερα η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των συναδέλφων και σε αυτήν την αλυσίδα ήταν ανύπαρκτα. Η εργοδοσία αρνήθηκε σε πολλές περιπτώσεις χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς που την δικαιούνταν, το ίδιο σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς αμάδες και μόνο μετά από την παρέμβαση του Σωματείου μας εξαναγκάστηκε να τις χορηγήσει. Προσλήψεις ούτε για αστείο, ειδικά το πρώτο διάστημα της καραντίνας, με την εντατικοποίηση να χτυπάει κόκκινο!
 
Και αφού έσκασε στα κέρδη στις πλάτες των εργαζόμενων όλο αυτό το διάστημα, η νέα εργοδοσία ανοίγει ένα νέο αντεργατικό κεφάλαιο! Τις τελευταίες μέρες καλεί μέρος των συναδέλφων (για αρχή τουλάχιστον) να υπογράψουν ένα "ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης εργασιακής σχέσης"-παγίδα. Αν και στα πρώτα άρθρα του συμφωνητικό γίνεται μια προσπάθεια να εμφανιστεί η νέα εργοδοσία με υπερ-φιλεργατικό προσωπείο, η μάσκες πέφτουν με τα τελευταία άρθρα του (αρ. 5 και 7), τα οποία αποκαλύπτουν και τον λόγο για τον οποίο, όπως φαίνεται, διακινήθηκε αυτό το έγγραφο. Να σημειωθεί ότι οι οδηγίες της εργοδοσία προς τους προϊσταμένους των καταστημάτων είναι να διαβεβαιώνου και να πείθουν τελικά τους εργαζόμενους, ότι δεν αλλάζει με την υπογραφή του τίποτα στην εργασιακή τους σχέση.
 
Η πρώτη παγίδα το άρθρο 5. Σύμφωνα με το νόμο μέχρι τη μεταβίβαση οφείλονται τόσο ο παλιός όσο και ο νέος εργοδότης. Μετά από αυτήν ευθύνεται μόνο ο νέος. Με τη διατύπωση του άρθρου 5 ο νέος εργοδότης απαλλάσσεται από τυχόν οφειλές που έχει ο παλιός σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές και αν ο παλιός έχει όντως οφειλές προς τους εργαζόμενους, πολύ πιθανόν να χαθούν, αν δεν είναι φερέγγυος (ας μην αναφερθούμε στην φερεγγυότητα της παλιάς εργοδοσίας, είναι γνωστή εξάλλου!)
 
Η δεύτερη παγίδα κρύβεται στο άρθρο 7, καθώς όπως αναφέρει "το ιδιωτικό αυτό συμφωνητικό επέχει θέση παραιτήσεως του τελευταίου (του εργαζόμενου) από την Αρχική εργοδότρια εταιρεία". Στη μεταβίβαση δε νοείται παραίτηση! Η διάδοχη κατάσταση προϋποθέτει την διατήρηση των συμβάσεων εργασίας ως έχουν. Οι εργαζόμενοι δεν οφείλουν να υπογράψουν τίποτα! Η νέα εργοδοσία δεν θα έπρεπε και δεν θα πρέπει να τους φέρει να υπογράψουν τίποτα για να συνεχίσουν την εργασία τους με τους όρους που είχαν μέχρι τώρα. Αλήθεια, αυτό δεν το γνωρίζει η νέα εργοδοσία των "Δήμητρα"; Αν το γνωρίζει (αυτό είναι σίγουρο) τότε πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια εξαπάτησης, με στόχο να χάσουν οι εργαζόμενοι δικαιώματα.
 
Μάλιστα, για να πειστούν οι συνάδελφοι και να προχωρήσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, έφεραν στην Κέρκυρα από την Κρήτη μέχρι και τον πρόεδρο ενός επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων του SYNKA, το οποίο ελέγχει πλήρως η νέα εργοδοσία. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρόεδρος αυτού του σωματείου είναι προϊστάμενος στον συνεταιρισμό και το δεξί χέρι των αφεντικών! Αυτός λοιπόν ο κύριος εμφανίζεται μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της επιχείρησης στα γραφεία που ξεμοναχιάζουν τους συναδέλφους με σκοπό εκτός των άλλων, να αποσπάσουν υπογραφές! Δε μας προκαλεί καμία εντύπωση! Αυτός είναι ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού! 
 
Αυτό είναι το "φιλεργατικό" δείγμα γραφής της νέας εργοδοσίας, που φτάνει μέχρι του σημείου της εξαπάτησης των εργαζομένων! Αυτό είναι το ευχαριστώ και σε αυτούς τους "ήρωες" της καραντίνας. Ίδια ήταν και η στάση της παλιάς εργοδοσίας και κάθε μεγαλοεργοδοσίας, που ξεσαλώνει σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζόμενων, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που έχουν θεσμοθετήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), οι κατευθύνσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα και μοναδικό στόχο, την αύξηση της κερδοφορίας τους!
 
Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, να μην "πέσουν" στην παγίδα που στήνει η νέα εργοδοσία των "Δήμητρα". Να μην υπογράψουν το κατάπτυστο αυτό "συμφωνητικό". Να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της εργοδοσίας, όπως στον πρόεδρο του προαναφερόμενου επιχειρησιακού σωματείου. Να γυρίσουν την πλάτη τους τόσο σε αυτόν όσο και στο εργοδοτικό σωματείο της επιχείρησης! Τους καλούμε να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά στο Σωματείο μας, το οποίο γνωρίζουν εδώ και χρόνια, που γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια παλεύει για την οργάνωση του αγώνα και την προστασία των δικαιωμάτων τους! Να παλέψουν μέσα από το Σωματείο μας όχι μόνο για να διατηρήσουν όσα έχουν αλλά για να κερδίσουν πολλά περισσότερα! Προειδοποιούμε τη νέα εργοδοσία του SYNKA να σταματήσει τα "παιχνιδάκια". Εμείς δεν παίζουμε με τα δικαιώματα και την ζωή των εργαζόμενων. Μην τολμήσει να ξεμοναχιάσει κανένα συνάδελφο για αν αποσπάσει υπογραφή είτε τώρα είτε στο μέλλον. Για ότι έχει να κάνει με τους εργαζόμενους και τις εργασιακές τους σχέσεις να απευθύνεται μόνο στο Σωματείο μας.
 
 
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
 
 
Το ολόκληρο "ιδιωτικό συμφωνητικό"
 
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search