• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας: Τα πρώτα δείγματα γραφής της ασύδοτης εργοδοτικής δράσης

July 03, 2020 4408

 Οι εργαζόμενοι στον επιστισμό-τουρισμό πιέζονται από τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας

 
Αναλυτικά η ανακοίνωση
 
1η Ιουλίου άνοιξαν με πελατεία ορισμένες από τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ήδη έχει επιτραπεί η λειτουργία από 15 Ιούνη για προετοιμασία. Τα πρώτα δείγματα γραφής της ασύδοτης εργοδοτικής δράσης εμφανίζονται στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν και είναι χαρακτηριστικά της ακραίας αντεργατικής στάσης τους που εκδηλώνεται με τον πιο προκλητικό τρόπο σε περιόδους κρίσης, όπως και η υγειονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν παρατηρούμε τα ακόλουθα:
· Δεν εφαρμόζουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, αξιοποιούν την αναστολή εργασίας και το πρόγραμμα συν-εργασία για να εκβιάσουν και να πετύχουν την υποταγή των εργαζομένων και την παράδοσή  στις ορέξεις τους.
· Δηλώνουν ότι εφαρμόζουν το συν-εργασία αλλά απασχολούν όσες ώρες και όσες ημέρες θέλουν τους εργαζόμενους κατά παράβαση ακόμη και αυτού του κατάπτυστου νομοθετήματος.
· Αρνούνται την πρόσληψη-αναστολή εργασίας και την ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα και την ίδια ώρα αφήνουν εκτός εργασίας εργαζόμενους της ίδιας ειδικότητας που θέλουν να εργαστούν.
· Αντικαθιστούν με προϊστάμενους και διευθυντικά στελέχη, τους εργαζόμενους που ανήκουν σε οργανικές θέσεις της επιχείρησης.
· Πλασάρουν έντυπα πρόσληψης και γνωστοποίηση όρων σύμβασης με αλλοίωση δικαιωμάτων απαιτώντας από τους εργαζόμενους να τα υπογράψουν χωρίς να τα ελέγξουν όπως προβλέπει ο νόμος.
· Εξοντώνουν εκδικητικά όσους εργαζόμενους δεν είχαν σκοπό να επαναπροσλάβουν, εμποδίζοντας την ένταξη τους στο πρόγραμμα στήριξης του κράτους.
· Απαιτούν από εργαζόμενους να εργαστούν χωρίς ασφάλιση και πληρωμή από τον εργοδότη επικαλούμενοι την αμοιβή και την ασφάλισή τους από το πρόγραμμα στήριξης.
· Υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δηλώσουν ενυπόγραφα ότι έχουν εκπαιδευτεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού φορτώνοντας τους με ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Οι περίφημες εκπαιδεύσεις στην καλύτερη περίπτωση περιλαμβάνουν μια συνοπτική παρουσίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ έχουν παρατηρηθεί ακρότητες με ενημερώσεις σε παραλιακά μπαρ και πολιτιστικά κέντρα χωρίς ειδικευμένο εισηγητή ή και χωρίς καθόλου εισηγητή.
· Δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων.
· Οφείλουν επιδόματα και πάσης φύσεως αποδοχές από την προηγούμενη χρονιά και δεν τα καταβάλλουν ούτε τώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ανέχεια ώστε να τους εξαναγκάσουν σε εξευτελισμό και να επαιτούν για τον κόπο τους.
· Υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν συμβάσεις ενός μήνα, 2 μηνών και άλλα τέτοια  παρότι υποχρεούνται να απασχολήσουν τους εργαζόμενους έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
· Αρνούνται να εφαρμόσουν πρόγραμμα ρεπό και διαλλειμάτων.
· Υποχρεώνουν εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι αρνούνται το δικαίωμα επαναπρόσληψης τους για το 2021 ώστε να τους προσλάβουν φέτος ή να τους θέσουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search