• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Η ελίτ του… ενάρετου καπιταλισμού στη Γερμανία, που κατηγορούσε τον ελληνικό λαό για τεμπελιά και διαφθορά, πνίγεται από τα οικονομικά σκάνδαλα

July 04, 2020 114

 

 

Οι… ενάρετοι που μας κουνούσαν το δάχτυλο!

Στη χώρα του… ενάρετου καπιταλισμού, τη Γερμανία, τα οικονομικά σκάνδαλα πέφτουν βροχή. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ της χώρας κουνούσαν το δάχτυλο στους απείθαρχους, τεμπέληδες, ατσούμπαλους, διεφθαρμένους Νότιους και παρότρυναν τις κυβερνήσεις τους, άλλοτε με αυστηρό ύφος, άλλοτε με απειλές, ενίοτε ασκώντας αφόρητες πιέσεις που έφταναν στα όρια του ωμού εκβιασμού, να ακολουθήσουν χωρίς περιττές ενστάσεις το παράδειγμα της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών που θα έχουν ως βασικό καθήκον να αποτρέπουν την ασυδοσία των δυνάμεων της αγοράς και να τιμωρούν με εξοντωτικές ποινές τους παραβάτες.

Ωστόσο, όπως παρουσιάζει σε άρθρο του ο Τάσος Παππάς στην Εφημερίδα των Συντακτών, το συγκεκριμένο μοντέλο δέχτηκε απανωτά χτυπήματα που έπληξαν καίρια τον πυρήνα του και έθεσαν εν αμφιβόλω τη θεωρία ότι η Ευρώπη οφείλει, αν θέλει να επιβιώσει και να αντέξει στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, να γίνει γερμανική στις βασικές πτυχές της.

Εμβληματικές εταιρείες -τα καμάρια της Γερμανίας- βρέθηκαν μπλεγμένες σε μεγάλα σκάνδαλα και υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μεγάλες αποζημιώσεις στην έδρα τους και σε άλλες χώρες όπου έδρασαν χρησιμοποιώντας παράνομα μέσα (χρηματισμός πολιτικών, εξαγορά κρατικών υπαλλήλων, δωρεές στα κόμματα εξουσίας).

Το τελευταίο περιστατικό είναι εύγλωττο. Η πάλαι ποτέ αγαπημένη των επενδυτών, το σπάνιο success story της υψηλής τεχνολογίας στη Γερμανία -η Wirecard- παραδέχτηκε ότι τα μυστηριώδη κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον ισολογισμό της, αλλά δεν μπορούσαν να ανιχνευτούν από τους ορκωτούς λογιστές, είναι πολύ πιθανόν να μην υπήρξαν ποτέ!

Τα κεφάλαια αυτά φέρονταν ότι βρίσκονταν σε λογαριασμούς καταπιστευμάτων σε δύο τράπεζες των Φιλιππίνων. Η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια δεν είχαν μπει ποτέ στην επικράτειά της, ενώ οι δύο τράπεζες ανέφεραν πως τα έγγραφα που έδειχναν ότι η Wirecard είχε καταθέσει τα χρήματα αυτά είναι πλαστά και ότι η γερμανική εταιρεία δεν ήταν πελάτης τους.

Μάλιστα. Ωστε συμβαίνουν τέτοια φρικαλέα πράγματα στη Γερμανία; Οσοι νόμιζαν πως παρόμοια φαινόμενα έχουμε μόνο στον καπιταλισμό βαλκανικού τύπου σαν κι αυτόν που ανθεί στην Ελλάδα, όπου οι μεγαλόσχημοι αεριτζήδες, οι επιτήδειοι, οι κομπραδόροι, οι φαμίλιες κάνουν πάρτι και πλουτίζουν με την αμέριστη βοήθεια που τους προσφέρει το πολιτικό σύστημα (με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως), ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα.Γιατί, όπως θα έλεγε κι ο Νίκος Μπογιόπουλος, «αυτός είναι ο καπιταλισμός παντού, ηλίθιε»! Αλλά και κείνοι που πιστεύουν ότι στις προηγμένες χώρες της Δύσης ο καπιταλισμός λειτουργεί με κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια, ας κρατήσουν τις επισημάνσεις του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς: «Φαίνεται πως ούτε οι ελεγκτές ούτε οι ρυθμιστικοί φορείς ήταν αποτελεσματικοί… Χρειάζεται να καθορίσουμε άμεσα ποιες αλλαγές απαιτούνται στους ρυθμιστικούς κανόνες προκειμένου να επιθεωρήσουμε περίπλοκες εταιρικές δομές με ολοκληρωμένο τρόπο, έγκαιρα και γρήγορα».

Υπάρχει πάντως μια διαφορά ανάμεσα στον χαλκέντερο (για την ώρα) γερμανικό καπιταλισμό και στον καχεκτικό (διαχρονικά) ελληνικό καπιταλισμό. Μπορεί να είναι λεπτομέρεια, αλλά έχει την αξία της. Η Wirecard, όπως έγραψε ο Μπάμπης Μιχάλης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (23-6-2020), είχε μπει στο μικροσκόπιο αρκετά νωρίτερα μετά τις καταγγελίες μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή των «εξωνημένων κουκουλοφόρων» και των «αδίστακτων σκευωρών», όπως αποκαλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα τα κόμματα που εγκαλούνται για το σκάνδαλο της Novartis.

prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« August 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search