• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Πολιτική κρίση στη Γερμανία

February 24, 2020 41

 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας που ανέδειξε πρωθυπουργό τον υποψήφιο των Φιλελευθέρων Κέμεριχ, με τη σύμπραξη των χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του ακροδεξιού AfD, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο κόμμα της Μέρκελ, αποκαλύπτοντας τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση που σοβεί στο εσωτερικό του.

Η αναβάθμιση του AfD (το οποίο είδε το ποσοστό του να εκτοξεύεται στο 23,4% στις τοπικές εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από το κόμμα της αριστεράς Die Linke και μπροστά από το CDU) σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων (και) στη Θουριγγία, προκάλεσε την αντίδραση χιλιάδων Γερμανών, που διοργάνωσαν αντιφασιστικές πορείες στην ευρύτερη περιοχή, στο Βερολίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις στη Γερμανία.

Πίσω ωστόσο από τις υποκριτικές ανησυχίες και τα κροκοδείλια δάκρυά τους, τα κεντρικά στελέχη του αστικού πολιτικού συστήματος, οι στυλοβάτες της κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» και τα ποικιλόχρωμα δεκανίκια τους δε μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρύτατες ευθύνες τους για την εκκόλαψη «του αυγού του φιδιού».

Η διαχρονική αντιλαϊκή αντιμεταναστευτική πολιτική που πιστά υπηρετούν, στο έδαφος ιδιαίτερα της καπιταλιστικής κρίσης, φουσκώνει τα πανιά του AfD.

Στη συγκυρία η στάση των στελεχών του CDU στη Θουριγγία που αγνόησαν την «επίσημη» γραμμή κατά την επίμαχη ψηφοφορία στις 5 Φλεβάρη, αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Καρενμπάουερ.

Η εκλεκτή της Μέρκελ, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, με φόντο και τη δημοσκοπική καθίζηση του CDU, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφια για την καγκελαρία. Ήδη λειτουργεί και ως υπηρεσιακή αρχηγός, αφού δεσμεύτηκε ότι θα εγκαταλείψει το πόστο της μόλις ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για το νέο καγκελάριο.

Η εσωκομματική κρίση αναμένεται να φουντώσει κατά τη διάρκεια της κούρσας για τη διαδοχή, ανατροφοδοτώντας τη ρευστότητα στην γερμανική πολιτική σκηνή.

Στις σχετικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, φέρονται να εμπλέκονται ο Φ. Μέρτς (ανήκει στο περιβάλλον Σόιμπλε και είχε ηττηθεί από την Καρενμπάουερ στην πρώτη του απόπειρα να πάρει το χρίσμα), ο Α. Λάσετ αλλά και ο νυν υπουργός Yγείας Σπαν που εγκαλεί…εκ δεξιών τη Μέρκελ για τη μεταναστευτική πολιτική.

Προς το παρόν οι σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται υπέρ «της κυβερνητικής σταθερότητας». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υποψήφιος της «αριστεράς» (Die Linke) κατέθεσε στις 18 Φλεβάρη την εποικοδομητική πρότασή του «για περισσότερη δημοκρατία και λιγότερες κομματικές ταυτότητες», στηρίζοντας… τη χριστιανοδημοκράτη πρώην πρωθυπουργό της Θουριγγίας, Λίμπερκνεχτ, ως επικεφαλής της τοπικής μεταβατικής κυβέρνησης.

 

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« April 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κρητική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search