Αυστηρή ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούν την Τουρκία ότι η Ευρώπη «δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια, αλλά ίσως να τα βάλει στις τσέπες», εξέδωσαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε επίσης ότι, αν χρειαστεί, η Ευρώπη δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε λίγο πιο αυστηρές ανακοινώσεις, με στόχο να πληγώσει τα συναισθήματα του Ταγίπ Ερντογάν ώστε να αναθεωρήσει την στάση του.

 

«Η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και είναι πανέτοιμη να θυμώσει όσες φορές χρειαστεί με τις προκλήσεις της Τουρκίας, όπως άλλωστε έχει κάνει και στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ, χτυπώντας ταυτόχρονα το ποδαράκι του στο πάτωμα.

 

Μάλιστα, σε μία ασυνήθιστη κίνηση, στο τέλος του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου έχει τοποθετηθεί μία θυμωμένη φατσούλα, η οποία αναμένεται να στείλει ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ πηγές της Ε.Ε τόνισαν ότι εξετάζουν και μία σειρά άλλων σκληρών μέτρων, όπως το να κάνουν unfollow την Τουρκία στο Facebook και στο Instagram ώστε να μην μπορεί να μπαίνει το βράδυ και να βλέπει τι συζητάνε.

Ανησυχία για τις τουρκικές σειρές

Καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, τονίζουν ότι η άρνηση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να συζητήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων ίσως οφείλεται στην ανησυχία ότι ο Ερντογάν μπορεί να κάνει πράξη παλαιότερη απειλή του να διακόψει την παροχή τουρκικών σειρών προς την Ευρώπη, αλλά και στην αγάπη της Άνγκελα Μέρκελ για το ιμάμ μπαϊλντί που της στέλνει κάθε μήνα σε τάπερ ο Τούρκος πρόεδρος.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ εκφράζουν την ανησυχία πάντως ότι, αν ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει πράξη την απειλή του να διακόψει τις σειρές, οι χώρες της Ευρώπης δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αφήσουν το Ορούτς Ρέις να κάνει τη διαδρομή Παγκράτι – Κολιάτσου, προκειμένου να μη διακινδυνεύσουν να βυθιστούν στο χάος από τις ακραίες αντιδράσεις των πολιτών τους, ειδικότερα των γυναικών μεταξύ 25 και 105 ετών.

ΠΗΓΗ: tovatraxi.com