• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Κορωνοϊός, αρνητές μάσκας και Άκρα Δεξιά

November 08, 2020 489
 

 

 

Κορωνοϊός, πανδημία, lockdown, συνωμοσιολογία, fake news, αρνητές μάσκας. Υπό το σοκ του δεύτερου κύματος της πανδημίας της Covid-19 οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών ενισχύουν τα περιοριστικά μέτρα ερχόμενες αντιμέτωπες με τη δυσαρέσκεια έως και την οργή των πολιτών τους.
● Ο χορός των διαδηλώσεων άρχισε από τη νότια Ιταλία, στη Νάπολη, αλλά εξαπλώθηκε τόσο στη Ρώμη όσο και στη βόρεια Ιταλία (Μιλάνο, Τορίνο). 
● Οι ισπανικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με οργισμένους διαδηλωτές το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
● Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν και στην Κύπρο, όταν ομάδα κουκουλοφόρων παρεισέφρησε σε διαδήλωση κατά των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.
Κοινός παρονομαστής όλων, πολίτες που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη του ιού, αντιτίθενται στα περιοριστικά μέτρα, ζητούν... «ελευθερία» και υποστηρίζουν πως η μάσκα... τους φιμώνει.

Νεοφασίστες και Καμόρα
Η έξαρση του κορωνοϊού και τα συνεχόμενα lockdowns αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη. Τα νέα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης στις μεγάλες πόλεις της χώρας, αρχής γενομένης από το Μιλάνο και τη Νάπολη, φέρνουν κλιμάκωση των αντιδράσεων στον απόηχο των εκτεταμένων διαδηλώσεων της προηγούμενης εβδομάδας. 
Στη Νάπολη αρνητές του ιού και της μάσκας φώναξαν συνθήματα με προσβλητικές εκφράσεις κατά του περιφερειάρχη Βιντσέντσο Ντε Λούκα, ο οποίος υπέγραψε τα περιοριστικά μέτρα, και πέταξαν κροτίδες και καπνογόνα κάνοντας λόγο για «υγειονομική δικτατορία».


Οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούν νεοφασιστικές οργανώσεις, όπως η Forza Nuova (Νέα Δύναμη), μέλη της οποίας παρότρυναν τους Ναπολιτάνους να κατέβουν στους δρόμους μέσα από διαδικτυακό κάλεσμα, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται και η ιταλική μαφία, η οποία έσπευσε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Στην όλη αυτή κινητοποίηση και αμφισβήτηση εμπλέκεται και η τοπική μαφία της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου, η πανταχού παρούσα Καμόρα.
Παράλληλα πίσω από τις συγκρούσεις σε Ρώμη, Τορίνο και Μιλάνο θεωρείται βέβαιο από τις αρχές ότι υπάρχουν νεοφασίστες αλλά και ακροδεξιοί οπαδοί πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων, που συγκρούστηκαν με τους καραμπινιέρους, ενώ έγιναν και συλλήψεις ακόμα και ανήλικων διαδηλωτών.

«Η μάσκα φιμώνει»
Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και σε πολλές πόλεις της Ισπανίας ύστερα από συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου για τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας. 
Σημειώθηκαν βανδαλισμοί και λεηλασίες και οι αστυνομικές αρχές ψάχνουν τους υποκινητές των επεισοδίων. Οι σοβαρότερες ταραχές έγιναν στη Μαδρίτη, όπου οι συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας «Ελευθερία!» και «Η μάσκα φιμώνει», έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έστησαν οδοφράγματα στην Γκραν Βία, την κεντρική αρτηρία της πόλης. 
Είχε προηγηθεί μια ειρηνική διαδήλωση κατά του κλεισίματος των μπαρ και των εστιατορίων, κλάδος ο οποίος πλήττεται βάναυσα από το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, η οποία «βεβηλώθηκε» από ακραία στοιχεία.

Και η AfD στον χορό
Σε καθεστώς lockdown έχει τεθεί και η Γερμανία, όπου το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θέλει να αξιοποιήσει τη λαϊκή δυσφορία προκειμένου να πλησιάσει νέους ψηφοφόρους μετά την πτώση του στις δημοσκοπήσεις. Η αλήθεια είναι ότι το εκλογικό ακροατήριο της AfD εμφανίζεται διχασμένο στο ζήτημα της πανδημίας και οι αντιδράσεις κυμαίνονται από την απόλυτη άρνηση μέχρι την πλήρη αποδοχή των μέτρων. 
Η ηγεσία της AfD, βλέποντας τη συνεχόμενη πτώση στα ποσοστά της, προσπαθεί να πλησιάσει ψηφοφόρους που δεν ήταν φιλικά προσκείμενοι έως τώρα στην Ακροδεξιά, με πρόσχημα τη δυσφορία για τους περιορισμούς, αλλά και για τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας, μιλώντας ακόμα και για «δικτατορία του κορωνοϊού» που έχει στόχο το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας. 
Σύμφωνα με την DW, όπως επισημαίνει ο Μπερντ Μπάουμαν, ηγετικό στέλεχος της AfD, στόχος της είναι πλέον «να κρατήσει ψηλά τη σημαία της ελευθερίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων» στην εποχή της πανδημίας. 
Τι γίνεται όμως με τους ακραίους, που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων και συμπεριφέρονται επικίνδυνα, αγνοώντας ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό; Για τον Μπάουμαν πρόκειται απλώς για «κάποιους μεμονωμένους ανόητους, με τους οποίους το κόμμα δεν έχει καμία σχέση». 


Στο κρατίδιο της Σαξονίας η AfD ετοιμάζει ήδη πλακάτ διαμαρτυρίας με σύνθημα «Τέλος στη δικτατορία του κορωνοϊού». Ο Ντέτλεφ Σπάνγκενμπεργκ, εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα υγείας, καταγγέλλει τα κόμματα εξουσίας ότι με τον φόβο και τον πανικό θέλουν να αναγκάσουν τον κόσμο να δεχθεί, χωρίς να διαμαρτύρεται, όλο και περισσότερους περιορισμούς της ελευθερίας του, ακόμη και τους πιο αυθαίρετους και ανούσιους...
Η Ευρώπη είναι η τρίτη πλέον πληγείσα από την πανδημία περιοχή του κόσμου, με 10,46 εκατομμύρια κρούσματα, πίσω από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (11,3 εκατομμύρια) και την Ασία (10,57 εκατομμύρια). Σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 46 εκατομμύρια κρούσματα και περί τα 1,2 εκατομμύρια θάνατοι.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αποφάσεις για τα νέα lockdowns θα φέρουν παγκόσμια ύφεση και οι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για εφιαλτικούς οικονομικούς δείκτες. Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι στους πολίτες υπάρχει κούραση και μεγάλη ανησυχία. H συνεχιζόμενη καλλιέργεια συνωμοσιολογικών θεωριών και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης χτυπούν το καμπανάκι: η κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτική διαχείριση.

ΠΗΓΗ: ΘΕΑ ΜΑΝΟΥΡΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2150 στις 5-11-2020
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search