• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Διαχείριση του κορωνοϊού: Οι χώρες με τις καλύτερες και τις χειρότερες επιδόσεις - 31η η Ελλάδα

November 25, 2020 610
 

 

Με βάση τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και συγκεκριμένα κριτήρια το Bloomberg επιχειρεί να ταξινομήσει αυτές τις «επιτυχημένες» χώρες, ορίζοντας ως ιδανικό τρόπο την αποφυγή της διατάραξης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.

Με ποιους παράγοντες βαθμολογήθηκαν

Αναλυτικότερα, η ταξινόμηση βασίζεται σε δέκα κριτήρια. Εξετάζοντας από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και το ποσοστό θνητότητας μέχρι την διαθεσιμότητα σε τεστ και την άμεση πρόσβαση σε εμβόλια- με βάση τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές-, και από την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και τον αντίκτυπο των περιορισμών στην οικονομία μέχρι τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών, το Bloomberg κατέληξε σε 53 χώρες- επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αυτά δύνανται να αλλάξουν εύκολα και δραστικά καθώς η πανδημία δημιουργεί εξαιρετικά ρευστές συνθήκες με μία έξαρση του ιού  να μπορεί να καταστήσει εύκολα μια χώρα με καλές κριτικές σε μέρος που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

 

Οι κορυφαίες χώρες

Στην κορυφή βρίσκονται του Covid Resilience Ranking βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία για την αποφασιστική και άμεση αντίδρασή της στην πανδημία. Η χώρα επέβαλε lockdown τον περασμένο Μάρτιο χωρίς ακόμα να έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από Covid. Παράλληλα έκλεισε τα σύνορά της, παρά την ισχυρή εξάρτηση της οικονομίας της από τον τουρισμό. Έχοντας θέσει ως στόχο την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων στο έδαφός της, η Νέα Ζηλανδία προχώρησε επένδυσε στα τεστ και τα συστήματα ιχνηλάτησης, επιβάλλοντας παράλληλα την υποχρεωτική καραντίνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και μήνες στη χώρα έχουν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα, πράγμα που επέτρεψε στις αρχές να επιτρέψουν τις μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις και τις μουσικές συναυλίες, αν και ο τουριστικός κλάδος υποφέρει.  

Ακολουθεί στην δεύτερη θέση η Ιαπωνία, χώρα η οποία υιοθέτησε διαφορετική στρατηγική αποφεύγοντας την επιβολή lockdown. Η χώρα αντιμετώπισε τις εξάρσεις του ιού κηρύσσοντας τις περιοχές της σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Λόγω των κρουσμάτων φυματίωσης στο παρελθόν, η χώρα έχει δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα υγείας στελεχωμένο με ιχνηλάτες που γρήγορα επανατοποθετήθηκαν στο τμήμα για τον Covid-19. Η επιτυχία, ωστόσο, του ιαπωνικού μοντέλου βασίζεται επίσης αρκετά στην εμπιστοσύνη και την συμμόρφωση των πολιτών, οι οποίο φορούν πιστά την μάσκα και αποφεύγουν τα μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Παρόλο που τώρα παρατηρείται μια αύξηση των λοιμώξεων, η Ιαπωνία με πάνω  από 120 εκατομμύρια πληθυσμό έχει καταγράψει μόλις 331 σοβαρές περιπτώσεις Covid-19. Η Γαλλία, με τον μισό πληθυσμό έχει περίπου 5.000 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Το Bloomberg επισημαίνει μάλιστα πως η Ιαπωνία ανέβηκε στη βαθμολογία λόγω της ικανότητάς της να αποφεύγει τις θανάσιμες λοιμώξεις και παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον πιο γερασμένο πληθυσμό του κόσμου. 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ταϊβάν και η τρομερή επιτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας. Η χώρα, η οποία συνδέεται με την ηπειρωτική Κίνα από όπου ξεκίνησε ο νέος κορωνοϊός τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού επέβαλλε γρήγορα περιορισμούς στα σύνορά της, υιοθέτησε μια στρατηγική που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία. Η Ταϊβάν λάνσαρε, για παράδειγμα, εφαρμογές με πληροφορίες για την διαθεσιμότητα σε μάσκες ή τα μέρη που είχαν επισκεφθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πλέον έχουν περάσει περισσότερες από 200 ημέρες χωρίς να καταγραφεί κρούσμα έπειτα από τοπική μετάδοση και η ζωή έχει επανέλθει σε φυσιολογικό επίπεδο, αν και τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Την δεκάδα της κορυφής συμπληρώνουν οι Νότια Κορέα, Φινλανδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Κίνα, Δανία και Βιετνάμ. Στην αμέσως επόμενη δεκάδα βρίσκονται οι Συγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Καναδάς, Γερμανία, Ταϊλάνδη, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδονησία και Ιρλανδία. Στην τρίτη δεκάδα στη σειρά βρίσκονται οι Ισραήλ, Ρωσία, Ολλανδία, Μπανγκλαντές, Αίγυπτος, Ελβετία, Πακιστάν, Ηνωμένο Βασίλειο, Μαλαισία και Τουρκία. Στην 31η βρίσκεται η Ελλάδα.

Τι έκανε τις κορυφαίες, σύμφωνα με την βαθμολογία, χώρες να ξεχωρίσουν; Ο αποτελεσματικός έλεγχος  των συνόρων, η εξαντλητική ιχνηλάτηση, τα συστηματικά τεστ, η εμπειρία των SARS και MERS, η συμμόρφωση των πολιτών ως απόρροια της εμπιστοσύνης τους προς τις αρχές αλλά και την επικοινωνίας της κυβέρνησης προς αυτούς, οι επενδύσεις στη δημόσια υγεία, η κοινωνική συνοχή υπό την έννοια ότι αρκετές από τις χώρες έχουν επιτύχει ελαχιστοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search