• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Η Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό από τον κορονοϊό

November 27, 2020 496

 

Σύμφωνα με τους διαδραστικούς πίνακες του Οur world in data, που χρησιμοποιεί τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων( European Centre for Disease Prevention and Control), στην Ελλάδα ο δείκτης των επιβεβαιωμένων νέων θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχει παρουσιάσει δραματική εκθετική αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ. Πρόκεται για τον δείκτη που παρουσιάζει το ρυθμό της θνησιμότητας της νόσου.

Συγκεκριμένα, και βάσει των στοιχείων από αρχές Οκτωβρίου έως σήμερα, ήδη από τις 24 Νοεμβρίου η Ελλάδα με 7,52 νέους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού ξεπέρασε τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 7.51. Την επομένη 25 Νοεμβρίου και ενώ ο δείκτης της ΕΕ ήταν στο 7.57, στην Ελλάδα εκτοξευόταν αρχικά στο 8.05 (νέοι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού) και τελικά στο 8.42 .

Την ίδια ημέρα στην Πορτογαλία, χώρα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, ο δείκτης ήταν μόλις στο 7.05 . Η σύγκριση με την Πορτογαλία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού όπως φαίνεται από τον πίνακα, από τις αρχές Οκτωβρίου η Πορτογαλία ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση με τον συγκεκριμένο δείκτη να καταγράφει τιμές πολύ ανώτερος της Ελλάδας. Όμως το τελευταίο δεκαήμερο η Πορτογαλία κατάφερε αρχικά να σταθεροποιήσει την κατάσταση καισταδιακά να πετύχει την αποκλιμάκωσή της .

 

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η σύγκριση με τις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα στην άλλη πλευρά του ατλαντικού καταρρίπτεται το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στην εξάπλωσης της πανδημίας. ο δείκτης θανάτων ανά εκατομμύριο βρίσκεται μόλις στο 5.06 . Η Ελλάδα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στον εν λόγω δείκτη αυτό από τις 13 Νοεμβρίου και από τότε βρίσκεται σταθερά πάνω από τις ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο δείκτης βρισκόταν χθες σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις. Στις 25 Νοεμβρίου ήταν στο 3.05, πολύ πιο χαμηλά δηλαδή από την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι και η Γερμανία κατόρθωσε να μειώσει τον δείκτη αν και στις αρχές Νοέμβρη βρέθηκε και αυτή να σημειώνει τιμές ανώτερες της Ελλάδας εκείνη την περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 Νοεμβρίου ο δείκτης  της Γερμανίας βρισκόταν στο 1.12, της Ελλάδας μόλις στο 0.96, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 5.05.

Αντίθετα, σε πολύ χειρότερη θέση σε σχέση με τη χώρα μας βρίσκεται το Βέλγιο, το οποίο επικαλείται πολύ συχνά και η κυβέρνηση ως παράδειγμα για τον ισχυρισμό περί «επιτυχημένης διαχείρισης»,όπου ο ρυθμός θανάτων ακολούθησε εφιαλτική πορεία με 17.76 θανάτους ανά εκατομμύριο στις 11 Νοεμβρίου, ενώ παρά το γεγονός ότι ο δείκτης έπεσε στο 12.76 στις 24 του ίδιου μήνα, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Ιταλία, η οποία είχε δοκιμαστεί άγρια στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ο δείκτης θανάτων ανα εκατομμύριο ακολούθησε σταθερά ανοδική πορεία στο 11.44 στις 25 Νοεμβρίου, ενώ την επομένη βρισκόταν στο 11.37.

Αντιθέτως, καλύτερα φαίνεται να πηγαινουν τα πράγματα στην Ισπανία, η οποία παρότι είχε μια απότομη εκτόξευση του δείκτη στις αρχές Νοεμβρίου (όταν και καταμετρήθηκαν αδήλωτοι θάνατοι προηγούμενων εβδομάδων), έχει καταφέρει να περιορίσει τον σχετικό μέσο όρο στους 6.10 θανάτους ανά εκατομμύριο στις 25 Νοεμβρίου, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από την Ελλάδα. 

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Σουηδία, στην οποία έχει ασκηθεί κριτική για τη διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας, παραμένει χαμηλά στον σχετικό πίνακα με 1.71, με την υποσημείωση ωστόσο πως τις τελευταίες μέρες ίσως να υπάρχει μια σχετική υποκαταγραφή των θανάτων από την πανδημία.

Είναι εμφανές πάντως ότι ο δείκτης βαίνει επί τα χείρω στην Ελλάδα, καταδεικνύοντας πως η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη χώρα μας  είναι εκτός ελέγχου.

e-prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search