• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Τι σημαίνουν οι πολυδιαφημισμένες από τους νεοφιλελεύθερους πράκτορες των πολυεθνικών εταιριών “ξένες επενδύσεις”

December 05, 2020 550

 

 

Για να ξέρουμε που οδηγούν τα κολλητιλίκια με τους Αμερικάνους και στην Οικονομία μας, εκτός από το φύτεμα των στρατιωτικών τους βάσεων σε όλη τη χώρα.

Για να ξέρουμε ποιους εξυπηρετούν απόλυτα οι εκθέσεις των Πισσαρίδηδων αυτού του κόσμου, ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις που καθορίζουν την ζωή μας.

Για να ξέρουμε γιατί δεν υπάρχει χώρος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι ακόμα κι αν παίρνουν έστω μόνο ένα μικρό κομματάκι της αγοράς, το χάνουν οι πολυεθνικές. Για να ξέρουμε ποιες πολυεθνικές και επενδυτικά κεφάλαια κερδίζουν απίστευτα ποσά από εμάς ως καταναλωτές. Για να ξέρουμε ποιοι κερδίζουν από τα ιδιωτικά νοσοκομεία που νοσηλευόμαστε και ΔΕΝ θέλουν Δημόσια Υγεία.

Για να ξέρουμε ποιοι κερδίζουν από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες που κάνουμε. Για να ξέρουμε εν τέλει ποιοι κερδίζουν από όλες τις καταναλωτικές μας συνήθειες και πρακτικές, όπως επίσης τι σημαίνουν στη πράξη οι πολυδιαφημισμένες από τους νεοφιλελεύθερους πράκτορες των πολυεθνικών εταιριών “ξένες επενδύσεις” και εν τέλει για να ξέρουμε πως και για ποιον δουλεύει ο μονοπωλιακός καπιταλισμός το 2020.

Α, και να περιμένετε επίθεση και προσπάθεια μονοπώλησης του ελαιόλαδου στην Ελλάδα από την CVCCapital ή κάποια θυγατρική της…

 

Big deal με τη Vivartia: «Αλλάζουν χέρια» Everest, Goody’s, Μπάρμπα Στάθης και γάλα Δέλτα. Η βιομηχανία τροφίμων Vivartia αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Investment Group, ενέκρινε την πώληση των μετοχών της προς την επενδυτική εταιρεία CVCCapital, έναντι 600 εκατ. ευρώ.

Ποιο είναι το CVC Capital

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο τραπεζικός γίγαντας Citigroup δημιουργεί ένα από τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια στην Αμερική. Το 1981 θα δημιουργήσει τον ευρωπαϊκό της βραχίονα που ακούει στο όνομα CVC Capital Partners. Στην δεκαετία του ’90 θα αποσχισθεί από τον όμιλο της Citigroup και θα περάσει σε ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι όμως στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τον όμιλο. Με έντονη παρουσία από τις αρχές τις νέας χιλιετίας έγινε ιδιαίτερα γνωστή το 2005 όταν απέκτησε το 63,4% της Formula One Group, που διαχειρίζεται το γνωστό πρωτάθλημα αυτοκινήτων ταχύτητας. Σήμερα μπορεί να διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό στην παραπάνω εταιρεία αλλά επένδυσε τα χρήματα από την πώληση των μετοχών σε άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ανάμεσα τους η Deoleo η μεγαλύτερη παραγωγός συσκευασμένου ελαιόλαδου στον κόσμο με τέσσερα εργοστάσια και κορυφαία σήματα όπως το Bertolli και το Carapelli. Δεν έμεινε μόνο στην Ευρώπη, άνοιξε γραφεία στην Νέα Υόρκη και στις μητροπόλεις της Ασίας και μέσω θυγατρικών επενδυτικών εταιρειών αποκτούσε εταιρείες που εκτιμούσε ότι αποτελούσαν επενδυτικές ευκαιρίες σε μακροχρόνιο επίπεδο. Στο χαρτοφυλάκιο της ανήκουν εταιρείες όπως η Avast, γνωστή από τα antivirus, η ελβετική ωρολογοποιία Breitling, η ισπανική Cortefiel (σ.σ. στην Ελλάδα είναι γνωστή από τα ρούχα Springfield), η αμερικανική αλυσίδα ειδών για pet Petco, η στοιχηματική Sky Bet, το Channel 9 στην Αυστραλία και η αλυσίδα fast food SRS στην Κορέα.

Το CVC Capital Partners είναι ένας από τους ισχυρότερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 82 δισ. δολάρια. Ιδρύθηκε το 1981 και έως σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως υλοποιώντας περισσότερες από 300 επενδύσεις. Διατηρεί γραφεία σε 23 χώρες και τρεις ηπείρους, Ευρώπη, Ασία και Αμερική, ενώ διαθέτει σημαντική εξειδίκευση στον κλάδο νοσοκομείων, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Την τελευταία διετία στην Ελλάδα το CVC Capital Partners έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο ιδιωτικής υγείας, εξαγοράζοντας σειρά θεραπευτικών κέντρων, φτάνοντας πλέον να ελέγχει περίπου το 30% αυτής της «πίτας». Το 2017 είχε εξαγοράσει τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια.

Συνεχίζεται η επενδυτική και επιχειρηματική «επέλαση» του μεγάλου αμερικανικού fund CVC Capital Partners στην Ελλάδα, καθώς μετά τα εντυπωσιακά «χτυπήματα» στο χώρο της υγείας, το άνοιγμα στις μαρίνες και την πρόταση για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, χθες ανακοινώθηκε ότι μπήκε με μειοψηφικό ποσοστό στην επιτυχημένη πλατφόρμα Skroutz.

Τον περασμένο Ιανουάριο, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, το CVC Capital Partners, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, ανοίχτηκε για πρώτη φορά σ’ ένα νέο χώρο, αυτόν της διαχείρισης μαρίνων και του yachting, εξαγοράζοντας τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας….

Δημήτρης Πλειώνης (Από το fb)

Οι φωτογραφίες είναι από πίνακες του Κερκυραίου ζωγράφου Γιώργου Τσιριγώτη

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search