Print this page

Η Αλβανία και η σύγκρουση των δύο κόσμων

December 11, 2020 669

 

 

Τι έγινε χθες;

Στις 9/12 η αλβανική αστυνομία, σκότωσε πισώπλατα τον 25χρονο, Κλοντιάν Ράσα. Ο λόγος γιατί βρέθηκε 150 μ. έξω από το σπίτι του εν ώρα απαγόρευσης. Ο Κλοντιάν, δεν σταμάτησε στις υποδείξεις των αστυνομικών και έτρεξε να μπει μέσα στο σπίτι του. Εκείνη την ώρα ο αστυνομικός τον πυροβόλησε δύο φορές στην πλάτη σκοτώνοντάς τον. Η αστυνομία αρχικά υποστήριξε, ότι ο λόγος που τον πυροβόλησε ήταν επειδή κρατούσε όπλο. Ο Κλοντιάν κρατούσε μόνο ένα μπουκάλι νερό. Λίγε ώρες μετά ο θείος του δήλωσε πως ο Κλοντιάν πήγε για τσιγάρα στο 24ωρο περίπτερο της γειτονιάς, οι φίλοι του είπαν πως ποτέ δεν είχε σχέση με όπλα και η αλβανική κοινωνία οργισμένη ζητάει δικαιοσύνη.

Οι Αλβανοί πολίτες με πρωτοπόρα την νεολαία διαδηλώνουν στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας με κύριο αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αδικοχαμένο Κλοντιάν. Οι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία και οι στόχοι είναι το υπουργείο Εσωτερικών, το Δημαρχείο και το Γενική Αστυνομική Διεύθυνση των Τιράνων. Κύρια αντικυβερνητικά συνθήματα ήταν «Παραιτήσου Ράμα», «Κάτω η δικτατορία».

Αυθορμητισμός ή η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μιας ολόκληρης γενιάς;

Η κατάσταση στη χώρα την περίοδο του CONVID-19 και οι υγειονομικές συνθήκες, είναι τραγικές και επικίνδυνες για τον αλβανικό λαό. Τα δημόσια νοσοκομεία υπο κατάρρευση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις λαϊκές ανάγκες. Η χρηματοδότηση από το κράτος τις τελευταίες δεκαετίες είναι ελλιπής. Τα προβλήματα προϋπήρχαν χρόνια τώρα και σήμερα στην κατάσταση της υγειονομικής κρίσης έχουν έρθει στην επιφάνεια για τα καλά. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι αυτά που ρυθμίζουν τον τομέα της υγείας στη χώρα. Χαρακτηριστικό στοιχείο για να αντιληφθεί κανείς την κατάσταση που επικρατεί είναι ότι τα τεστ που γίνονται στην Αλβανία είναι 6 φορές λιγότερα από τα τεστ που γίνονται στην Ευρώπη και 3 φορές λιγότερα από αυτά που γίνονται στα Βαλκάνια. Το κράτος πρόνοιας δεν εμφανίζεται πουθενά, ο ιδιωτικός τομέας και η «ελεύθερη αγορά» είναι αυτοί που ρυθμίζουν τα πάντα. Ο αλβανικός λαός αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του τα τεστ, την περίθαλψη και την θεραπεία. Η διαχείριση από την κυβέρνηση είναι επικοινωνιακή, αντί να ενισχύσει τον δημόσιο σύστημα υγείας για την προστασία της υγείας των πολιτών επιλέγει να πηγαίνει σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας από μήνα σε μήνα. Η στήριξη εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων δεν υπάρχει.

Όλα τα παραπάνω όμως για τα λαϊκά και φτωχά στρώματα. Γιατί για τους πλούσιους, την μειοψηφία της χώρας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν τα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν να ανταπεξέλθουν τις προσδοκίες τις αλβανικής αστικής τάξης, με το αζημίωτο φυσικά, θα νοσηλευθούν εκεί. Αν όμως οι ιδιωτικές υπηρεσίες στη χώρα δεν τους καλύπτουν, θα πάρουν το αεροπλάνο με προορισμό τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Κων/πολης.  Εξάλλου πρόσφατα πολλές ήταν οι αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, που έθιγαν αυτό το γεγονός. Το χάσμα των δύο αυτών κόσμων αποκαλύπτεται με αφορμή την πανδημία και είναι τεράστιο. Χαρακτηριστικές κινητοποιήσεις ήταν τα δύο πανό που τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία της πόλης.

«Οι πλούσιοι νοσηλεύονται στην Τουρκία, Εμείς οι υπόλοιποι πεθαίνουμε στην Αλβανία»

«Τα δημόσια νοσοκομεία στην εντατική»

Αν αναλογιστεί κανείς την πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια μπορεί να καταλήξει με βεβαιότητα, πως οι σημερινές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία δεν είναι τυχαίες. Ξεκινώντας από το 2017 και την εμπλοκή Υπουργού της κυβέρνησης σε σκάνδαλο διακίνησης ναρκωτικών, οποίος δεν φυλακίσθηκε και υπόθεσή του εκκρεμεί ακόμη, έως τις φοιτητικές κινητοποιήσεις το 2018-19, όπου οι φοιτητές με τα δίκαια αιτήματα τους, όπως την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, την εύρεση καινούργιων κτηρίων από το κράτος για την δωρεάν στέγαση των φοιτητών και την ανακαίνιση των ήδη υπάρχοντων εστιών βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν, αποτελούν κομμάτια της πολιτικής αναταραχής στη χώρα. Εδώ ας προστεθούν οι κινητοποιήσεις των εργατών στις εξορύξεις πετρελαίου το καλοκαίρι του 2020 ενάντια ενός εκ των πλουσιότερων αντρών της χώρας, που έφτασαν μέχρι και σε απεργία πείνας τον Οκτώβρη του 2020 εν μέσω πανδημίας.

Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν έναν λαό που βιώνει την καταπίεση καθημερινά. Η απογοήτευση των νέων είναι καθημερινό φαινόμενο. Η απελπισία και το TINA (There Is No Alternative) αναγκάζει τους περισσότερους να έχουν ως μοναδική προσδοκία την διαφυγή τους από την χώρα με κάθε τρόπο, προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά. Η δολοφονία του Κλοντιάν είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Η πίεση, η οργή και η αγανάκτηση του αλβανικού λαού που αγωνίζεται καθημερινά για να επιβιώσει τον ωθούν έξω να διαδηλώσει για τον νεαρό που αναίτια πυροβολήθηκε από τον αστυνομικό.

Ο Δεκέμβρης της Αλβανίας, η σύγκρουση των δύο κόσμων

Κλείνοντας οι εικόνες που βλέπουμε στην Αλβανία θυμίζουν αυτές του 2008 στην Ελλάδα. Τότε που στον δρόμο μια ολόκληρη  γενιά αμφισβήτησε, οργανώθηκε, συγκρούσθηκε με το παλιό. Τότε που οι δύο αντίθετοι κόσμοι ήρθαν αντιμέτωποι.

Από την μία ο κόσμος των τραπεζών, του κεφαλαίου, και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν, των ΜΜΕ και της αστυνομίας.

Από την άλλη οι μαθητές και οι φοιτητές, οι νέοι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Η νέα γενιά, ο αγώνας της οποίας αγκαλιάσθηκε από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Μπήκαν σε ένα αγώνα δίκαιο, για μια καλύτερη ζωή, για την δικαίωση του Αλέξη. Οι κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των δύο κόσμων τους ανάγκασαν να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Ο ελληνικός λαός τότε, ο αλβανικός σήμερα για τον Κλόντιαν Ράσα, για ένα καλύτερο αύριο.

Υ.Γ. Εκεί που αυτοί θα καίνε τις ζωές της νεολαίας, εκεί αυτή η νεολαία θα καίει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τους.

ΠΗΓΗ: antapocrisis.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.