• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών: 137 γυναίκες σκοτώνονται από ένα μέλος της οικογένειάς τους κάθε μέρα- Τρεις στις 10 Ελληνίδες είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας

January 19, 2021 769




Με αφορμή τη συζήτηση για τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά σε αναλυτικά στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών, η οποία δεν είναι ασύνδετη από τον τρόπο που είναι δομημένες οι κοινωνίες.


Η αντίσταση στην κυριαρχία εκείνων που θεωρούν «κτήμα» και «ιδιοκτησία» (με κάθε τρόπο) τη γυναίκα, δεν είναι θέμα φύλου. Είναι ανθρώπινη υπόθεση. Πρόκειται για την ίδια τη ζωή.

Πίνακας που δημοσίευσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου):

 

 

 

Με αφορμή την τελευταία Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών το vouliwatch.gr είχε παρουσιάσει μεταξύ άλλων τα παρακάτω στοιχεία:

— Ο ΟΗΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποίησε για μια ακόμη πανδημία, εκτός από αυτή του κορονοϊού: την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

— Σύμφωνα με την εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.


— Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει μια ανησυχητική αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων.

Μία στις 20 γυναίκες (5 %) έχει πέσει θύμα βιασμού

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA,2014), περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ήτοι ποσοστό 7 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών, 3,7 περίπου εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία ήτοι ποσοστό 2 % των γυναικών ηλικίας 18–74 ετών.

Μία στις 20 γυναίκες (5 %) έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω και 18 % των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Επίσης, περίπου το 12 % των γυναικών έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ή κάποιο συναφές περιστατικό από κάποιον ενήλικα πριν από την ηλικία των 15 ετών. Και τέλος, το ήμισυ όλων των γυναικών στην ΕΕ (53 %) αυτοπεριορίζουν τις μετακινήσεις τους στον δημόσιο χώρο από φόβο μήπως υποστούν σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.


Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και τα δεδομένα σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της βίας είναι διαθέσιμα για τουλάχιστον 106 χώρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 35 τοις εκατό των γυναικών έχουν βιώσει ποτέ σωματική ή / και σεξουαλική βία σε συντρόφους ή σεξουαλική βία από μη σύντροφο.

Οι κλήσεις προς τηλεφωνικές γραμμές έχουν αυξηθεί πέντε φορές σε ορισμένες χώρες καθώς τα ποσοστά αναφερόμενης βίας σε στενούς συντρόφους αυξάνονται λόγω της πανδημίας. Η περιορισμένη κυκλοφορία, η κοινωνική απομόνωση και η οικονομική ανασφάλεια αυξάνουν την ευπάθεια των γυναικών στη βία στο σπίτι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, 48 χώρες είχαν ενσωματώσει την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στα σχέδια αντιμετώπισης COVID-19 και 121 χώρες είχαν υιοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση των υπηρεσιών για τις γυναίκες που επέζησαν της βίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, αλλά χρειάζονται επειγόντως περισσότερη βοήθεια.

137 γυναίκες σκοτώνονται από ένα μέλος της οικογένειάς τους κάθε μέρα. Εκτιμάται ότι από τις 87.000 γυναίκες που σκοτώθηκαν το 2017 παγκοσμίως, περισσότερες από τις μισές (50.000) σκοτώθηκαν από οικείους συντρόφους ή μέλη της οικογένειας. Πάνω από το ένα τρίτο (30.000) των γυναικών που σκοτώθηκαν το 2017 σκοτώθηκαν από τον νυν ή τον πρώην σύντροφό τους.

Λιγότερο από το 40% των γυναικών που βιώνουν βία ζητούν βοήθεια οποιουδήποτε είδους. Λιγότερο από το 10% εκείνων που ζητούν βοήθεια προσέφυγαν στην αστυνομία.

Τουλάχιστον 155 χώρες έχουν εκδώσει νόμους για την ενδοοικογενειακή βία και 140 έχουν νόμους για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Οι ενήλικες γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ (49%) όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων που εντοπίστηκαν παγκοσμίως. Οι γυναίκες και τα κορίτσια μαζί αντιπροσωπεύουν το 72%, με τα κορίτσια να αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τρία στα τέσσερα θύματα εμπορίας παιδιών. Οι περισσότερες γυναίκες και κορίτσια διακινούνται με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Κατά την τελευταία δεκαετία, το παγκόσμιο ποσοστό παιδικού γάμου έχει μειωθεί, με τη Νότια Ασία να έχει τη μεγαλύτερη μείωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Σήμερα, ο κίνδυνος παιδικού γάμου είναι υψηλότερος στην υποσαχάρια Αφρική, όπου περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες, ηλικίας 20-24 ετών, παντρεύτηκαν πριν από την ηλικία των 18 ετών. Ο παιδικός γάμος συχνά οδηγεί σε πρόωρη εγκυμοσύνη και κοινωνική απομόνωση, διακόπτει το σχολείο και αυξάνει τον κίνδυνο ενός κοριτσιού να βιώνει ενδοοικογενειακή βία.

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, ηλικίας 15-49 ετών, έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε 31 χώρες όπου η πρακτική είναι συγκεντρωμένη . Οι μισές από αυτές τις χώρες βρίσκονται στη Δυτική Αφρική. Υπάρχουν ακόμη χώρες όπου ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι σχεδόν καθολικός, όπου τουλάχιστον 9 στα 10 κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 15-49 ετών, έχουν ακρωτηριαστεί.

15 εκατομμύρια έφηβες σε όλο τον κόσμο, ηλικίας 15-19 ετών, έχουν βιώσει σεξ. Στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών, τα κορίτσια στην εφηβία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καταναγκαστικού σεξ (αναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες σεξουαλικές πράξεις) από έναν νυν ή πρώην σύζυγο, σύντροφο ή φίλο. Με βάση δεδομένα από 30 χώρες, μόνο το 1% έχει ζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

Μία στις 10 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι έχει υποστεί παρενόχληση στον κυβερνοχώρο από την ηλικία των 15 ετών .
Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το 40-60% των γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο.

Σε πέντε περιφέρειες, το 82 τοις εκατό των γυναικών βουλευτών ανέφεραν ότι είχαν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας ενώ υπηρετούσαν. Αυτό περιελάμβανε παρατηρήσεις, χειρονομίες και εικόνες σεξιστικού ή ταπεινωτικού σεξουαλικού χαρακτήρα, απειλές και εκφοβισμό. Οι γυναίκες ανέφεραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως το κύριο κανάλι αυτού του τύπου βίας και σχεδόν οι μισοί (44 τοις εκατό) ανέφεραν ότι έλαβαν απειλές θανάτου, βιασμού, επίθεσης ή απαγωγής εναντίον τους ή των οικογενειών τους. Το εξήντα πέντε τοις εκατό είχε υποβληθεί σε σεξιστικές παρατηρήσεις, κυρίως από άνδρες συναδέλφους στο κοινοβούλιο.

— Τρεις στις 10 Ελληνίδες είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Πολλές γυναίκες, ειδικά το διάστημα των περιορισμών λόγω της πανδημίας, ήρθαν αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν και είναι σε επιφυλακή και μάλιστα έχουν σκιαγραφήσει το προφίλ του θύματος και του δράστη. Τα θύματα είναι συνήθως γυναίκες 38 εως 39 ετών, παντρεμένες και κατά μέσο όρο με δύο παιδιά. Οι τέσσερις στις δέκα κατέχουν πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Είναι επίσης κάτοικοι των αστικών κέντρων. Οι οχτώ στους δέκα δράστες είναι άνδρες με ηλικία 45 ετών, μεσοσταθμικά. Οι τέσσερις στους δέκα είναι πτυχιούχοι, εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και δεν έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.  

Η έρευνα

Τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα έρευνας η οποία διεξήχθη διαδικτυακά στην Ελλάδα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, με αφορμή την αύξηση των καταγγελιών εν μέσω της πρώτης καραντίνας. Την εντολή για την έρευνα έδωσε το υπουργείο Προτασίας του Πολίτη και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας.  

Σε ένα δείγμα 750 ατόμων που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, το 36% είχε υποστεί βία το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή περισσότερες από τρεις στις δέκα γυναίκες, μεσαίων και ανώτερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. «Το προφίλ των θυμάτων σε ότι αφορά τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά δεν αποκλίνει στατιστικά και σημαντικά από την εικόνα του γενικού δείγματος» ανέφερε στη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης των στοιχείων η καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασιλική Αρτινοπούλου.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search