Print this page

Π.Ο.Υ: Να μοιραστούν οι φαρμακευτικές εταιρίες δεδομένα και τεχνολογία για να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων

February 05, 2021 597

 

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

 

Κάλεσμα σε όλους τους κατασκευαστές εμβολίων που έχουν λάβει και σημαντική δημόσια χρηματοδότηση να μοιραστούν τα δεδομένα και την τεχνολογία τους για να διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση και αύξηση της παραγωγής των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο απηύθυνε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ζήτησε παράλληλα από τις εταιρείες να στείλουν στον Οργανισμό τα στοιχεία των εμβολίων τους που βρίσκονται υπό έρευνα, ώστε ο Π.Ο.Υ να προχωρήσει ταχύτερα στην έκδοση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης που θα βοηθήσει όλες τις χώρες στην αδειοδότηση.

Ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Δρ Αντχανομ Τένδρος προέτρεψε μάλιστα τις εταιρείες να εκδώσουν μη αποκλειστικές άδειες παραγωγής των εμβολίων τους, ώστε επιτρέψουν σε άλλους παραγωγούς να παρασκευάσουν το εμβόλιο τους με χρήση της πλατφόρμας που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από τον Π.Ο.Υ για την επέκταση της πρόσβασης σε θεραπείες για τον ιό HIV και την ηπατίτιδα C, όπου οι επιστήμονες μοιράστηκαν γνώσεις, πνευματική ιδιοκτησία και δεδομένα.

Η ανταλλαγή αυτή των γνώσεων και δεδομένων, όπως σημείωσε ο ίδιος, θα μπορούσε να επιτρέψει την άμεση χρήση της ανεκμετάλλευτης παραγωγικής ικανότητας και να βοηθήσει στην οικοδόμηση πρόσθετων κατασκευαστικών μονάδων, ειδικά στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Η επέκταση της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο θα έκανε επίσης τις φτωχές χώρες να εξαρτώνται λιγότερο από τις δωρεές των πλούσιων χωρών.

Ο Π.Ο.Υ κάλεσε επιπλέον όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες να εντείνουν την συνεργασία τους για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των εμβολίων μιμούμενες το παράδειγμα της Sanofi που διέθεσε την παραγωγική της υποδομή για να υποστηρίξει την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός επανέλαβε παράλληλα την έκκληση, στις χώρες που ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων να μοιραστούν δόσεις των εμβολίων με χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος καθώς μέχρι στιγμής τα τρία τέταρτα των εμβολιασμών έχουν γίνει σε μόλις 10 χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ περίπου 130 χώρες, με 2,5 δισεκατομμύρια πολίτες, δεν έχουν ακόμη χορηγήσει ούτε μία δόση.

Όσον αφορά την μείωση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 13% η επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης της πανδημίας Μαρία βαν Κερκοβε τόνισε πως οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων μεταξύ των οποίων η πιστή τήρηση των μέτρων υγιεινής, των μέτρων δημόσιας υγείας με την επιβολή περιορισμών αλλά και τον εμβολιασμό. Μάλιστα ενδεικτικό παράδειγμα καλής διαχείρισης και μείωσης κρουσμάτων αποτελεί η Ινδία του 1 δις κατοίκων που κατάφερε από τον Σεπτέμβριο και μέχρι σήμερα να μειώσει τα κρούσματα εβδομαδιαίως από 646.000 σε μόλις 91.000 και τους θανάτους από 14.816 σε 978.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε από τον Π.Ο.Υ, ύστερα και από συνεδρίαση 2000 επιστημόνων πρόκειται να ξεκινήσουν μελέτες και κυρίως τυχαιοποιημένες μελέτες στις οποίες θα εξετάζεται ακοή και ο συνδυασμός χρήσης διαφορετικών εμβολίων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει συνεργασία μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και επιστημόνων.

Εν τω μεταξύ στην αξιολόγηση για την χορήγηση έγκρισης χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου της Astrazeneca που παράγεται στην Ινδία και την Κορέα θα προχωρήσει στις 15 Φεβρουαρίου ο Π.Ο.Υ, αφού πρώτα αξιολογήσει με τεχνικούς συμβούλους τα στοιχεία που του έχουν σταλεί.

Όσον αφορά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και την τοποθέτηση Ιαπώνων αξιωματούχων, ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν οπωσδήποτε, ο Π.Ο.Υ εξέφρασε την πεποίθηση πως τόσο η διοργανώτρια χώρα όσο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα αξιολογήσουν την κατάσταση με βάση την επιδημιολογική εικόνα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διεξαχθούν.

ΠΗΓΗ: Νάσος Μπράτσος - ert.gr
 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.