Print this page

Βιάζονται για την «επένδυση - τσιμεντοποίηση» του Ερημίτη

February 23, 2021 3332

 

 Βιάζονται για την «επένδυση - τσιμεντοποίηση» του Ερημίτη, σύμφωνα και με ρεπορτάζ του capital.gr υποστηρικτή της κυβερνητικής πολιτικής. Αναφέρεται σχετικά: «Οκτώ μήνες περίπου μετά την επίσημη έναρξη υλοποίησης της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, η οποία σηματοδοτήθηκε από την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του project τον Ιούλιο, ολοκληρώνεται οι πρόδρομες εργασίες στην έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, που αφορούν στην αποψίλωση και τον καθαρισμό των πολεοδομούμενων ζωνών.

Φορέας της επένδυσης είναι ως γνωστόν επενδυτικό fund NCH Capital, που απέκτησε μέσω διεθνούς διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα αξιοποίησης του συγκεκριμένου "φιλέτου" στην βόρεια Κέρκυρα και περίμενα μια οκταετία, ώστε η επένδυση να απεμπλακεί από γραφειοκρατικές διαδικασίες και προσφυγές.

Στην παρούσα φάση, ο επενδυτής ενημερώνει ότι έχει κατά 90% ολοκληρωθεί η  αποψίλωση και ο καθαρισμός της  πρώτης πολεοδομούμενης ζώνης, στην οποία προβλέπεται η κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας και των διαμερισμάτων, ενώ είναι σε εξέλιξη οι αντίστοιχες εργασίες στην δεύτερη πολεοδομούμενη ζώνη όπου προβλέπεται η κατασκευή πολυτελών κατοικιών (Hill Side Villas)….

Η επένδυση στην Κασσιόπη υπολογίζεται στα 120 εκατ.ευρώ, και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και 500 θέσεις αφότου τεθεί σε λειτουργία. Η τοπική οικονομία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά 180 εκατ.ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ενώ το φορολογικό όφελος στη φάση των εργασιών υπολογίζεται στα 36 εκατ.ευρώ.

Να θυμίσουμε τη  φιέστα Μητσοτάκη και το «κάποια στιγμή θα καεί το δάσος»
Στις 11 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί την Κέρκυρα όπου και παραβρέθηκε στην εκδήλωση εγκαινίων στην περιοχή του Ερημίτη, στην Κασσιόπη.

«Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο περιθώριο του επικοινωνιακού σόου που έστησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα και την φιέστα της εταιρείας NCH Capital συμπληρώνοντας πως «οπότε είμαι σίγουρος ότι κάνουμε το σωστό».

Την επίσκεψη του πρωθυπουργού ακολούθησε το κάλεσμα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την διάσωση του Ερημίτη από την επένδυση, ένα σχέδιο το οποίο βρίσκει μάλιστα αντίθετη εκτός από την τοπική κοινωνία και τον Κερκυραίο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει αναφέρει στο παρελθόν την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη.

Σύμφωνα με το κείμενο διαδικτυακής συλλογής υπογραφών για την ακύρωση της επένδυσης, το οποίο υπογράφει η πρωτοβουλία «Save Erimitis», η περιοχή έχει ιδιαίτερα μεγάλη οικολογική σημασία καθώς:

  • Λόγω εγγύτητας με την ηπειρωτική Αλβανία, λειτουργεί ως ο σημαντικότερος οικολογικός διάδρομος του νησιού.
  • Το ετερογενές φυσικό ανάγλυφο προσφέρει μια ποικιλομορφία φυσικών ενδιαιτημάτων.
  • Οι τρεις λίμνες του Άκολη, Βρωμόλιμνη και το Έλος Ερημίτη συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) και φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά και ενδημικά πτηνά.
  • Ο βυθός του είναι πλούσιος σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που αποτελούν σημαντικό βιότοπο θαλάσσιων οργανισμών και είναι καθοριστικά για την διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.
  • Ανήκει στις ελάχιστες περιοχές του νησιού, που έχει μείνει αναλλοίωτη από την ενετική επιρροή της εντατικής ελαιοκαλλιέργειας, αποτελώντας παράδειγμα πρώιμου κερκυραϊκού φυσικού τοπίου.
  • Η περιοχή του Ερημίτη χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα χλωροπανίδας, φιλοξενώντας προστατευόμενα είδη όπως 23 είδη ορχιδέας. Επίσης φιλοξενεί την πλέον παγκοσμίως απειλούμενη βίδρα (Lutra lutra) και τη μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus).
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.