• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ρεκόρ στις δαπάνες για εξοπλισμούς το 2020, παρά την πανδημία του κορωνοϊού

February 26, 2021 119

 

 

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού «πάγωσε» τεράστιο μέρος των δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο και, παράλληλα, προκάλεσε μεγάλες ζημίες στην οικονομία, το 2020 καταγράφηκε ρεκόρ στις παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου IISS, οι αμυντικές δαπάνες έφθασαν τα 1,830 τρισεκ. δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους της τάξης του 3,9%, σε σχέση με το 2019, «παρά την πανδημία που οφείλεται στον κορονοϊό και την επακόλουθη συστολή της παγκόσμιας οικονομίας», όπως αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών στην έκθεσή του

«Πρωταθλητές» ΗΠΑ και Κίνα

Σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης αυτής αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνεχίζουν να καταβάλλουν τη μερίδα του λέοντος με 40,3% (ή 738 δισεκ. δολάρια), των συνολικών δαπανών, καθώς και στην Κίνα (10,6% ή 193,3 δισεκ.). Η τελευταία είναι η «ατμομηχανή» της αύξησης των στρατιωτικών προϋπολογισμών στην Ασία (25% του συνόλου), όπου η παγκόσμια τάση παρέμεινε αυξητική αν και με λίγο μειωμένο ρυθμό (+4,3% έναντι +4,6% το 2019).
 

Πολλά χρήματα στο κινεζικό ναυτικό

«Πολλές χώρες προσάρμοσαν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους προκειμένου να ανακατευθύνουν χρήματα για βοήθεια στην κρίση ή σε μέτρα υποστήριξης της οικονομίας», ανέφερε το IISS, προσθέτοντας ότι «ωστόσο, πολλές άλλες μείωσαν απλώς ή ανέβαλαν την αύξηση των προβλεπόμενων δαπανών μάλλον παρά τις περιέκοψαν». Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών ικανοτήτων, κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού, που αυξάνει σημαντικά τον στόλο του, σημειώνοντας τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.
 

Αύξηση και στην Ευρώπη

Και στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται (+2%), κυρίως για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία που θωρείται αυξανόμενη απειλή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, όμως πολλά μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται ακόμη μακριά από τον στόχο να αφιερώσουν στην άμυνα ποσοστό 2% του ΑΕΠ τους το 2024, σύμφωνα με το IISS. «Η δέσμευση παικτών-κλειδιά», όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, «να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους το 2021 και πέρα από αυτό δείχνει την πρόθεσή τους να αποφύγουν τις περικοπές που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008».
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search