• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ακραία φτώχεια και εξαθλίωση εξαπλώνονται ραγδαία στη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας

March 22, 2021 122

 

Πολιτικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες καρατομούνται

Σε όλο τον κόσμο, οι λαοί δοκιμάζονται σκληρά, από το δεύτερο πανδημικό κύμα, με τις κυβερνήσεις να ασκούν την ίδια –με μικρές παραλλαγές– εγκληματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Ο ζόφος που καταπλακώνει τον πλανήτη εντείνεται ανησυχητικά, καθώς η κατακόρυφη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας -λόγω των απανωτών λοκντάουν- τροφοδοτεί και ενισχύει την παγκόσμια οικονομική αστάθεια και κρίση.

Η ανεργία γιγαντώνεται. Η φτώχεια εξαπλώνεται. Οι ουρές στα συσσίτια μακραίνουν. Οι άστεγοι πληθαίνουν με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Τα εργασιακά δικαιώματα δέχονται νέα σκληρά χτυπήματα. Η εκ περιτροπής εργασία, η υποαπασχόληση, η μαύρη εργασία εκτοπίζουν την κανονική εργασία. Νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων προωθούνται. Αμέτρητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Τα χρέη των λαϊκών οικογενειών εκτινάσσονται. Πολιτικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες καρατομούνται.

Η τρομοκρατική προπαγάνδα και το ανελέητο ιδεολογικό σφυροκόπημα, η διασπορά της ανασφάλειας και του φόβου, τα αυταρχικά μέτρα εγκλεισμού, περιορισμού και ασφυκτικού ελέγχου των λαών είναι κοινή πλέον πολιτική των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Αστυνομίες, ειδικές δυνάμεις, στρατοί, πολιτοφυλακές επιτηρούν την προστασία -τάχα- της υγείας των πολιτών, με πρόστιμα, συλλήψεις, εξωφρενική ασυδοσία, ανοιχτή βία και καταστολή.

Στις “έκτακτες” συνθήκες της πανδημίας, η ανελευθερία και ο εκφοβισμός, ο καταναγκασμός και οι “ασκήσεις” μαζικής πειθάρχησης παρουσιάζονται σαν αναγκαίοι όροι για την αντιμετώπισή της. Στην πραγματικότητα, επιχειρείται η συγκάλυψη των εγκληματικών ευθυνών της παγκόσμιας ολιγαρχίας και όλων των κυβερνήσεών της για την, εδώ και χρόνια, αποδόμηση των δημόσιων συστημάτων υγείας και την εμμονή τους σε αυτή την πολιτική. Κάνουν τα πάντα ώστε ο ιδιωτικός τομέας υγείας και οι μεγάλες πολυεθνικές της φαρμακοβιομηχανίας να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος της ανθρωπότητας. Και τα εμβόλια, από εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας, αναδεικνύονται σε μέσο ασύστολης κερδοσκοπίας και οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού και επιρροής, σε εργαλείο πολιτικής διάσωσης των ανάλγητων κυβερνήσεων.

Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα εκφασισμού της δημόσιας ζωής και συγκεντρώνεται “πολύτιμη πείρα” για τις λαϊκές αντιδράσεις και εξεγέρσεις, που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν στο σκοτεινό αύριο που προετοιμάζουν. Ενδεικτικό των όσων επιβουλεύονται είναι το νομοσχέδιο που υιοθέτησε το γαλλικό κοινοβούλιο -με τις ψήφους όλων των δεξιών παρατάξεων, από τους μακρονικούς έως την άκρα δεξιά– για τη “συνολική ασφάλεια”, το οποίο ποινικοποιεί την καταγραφή και μετάδοση της αστυνομικής βίας από “μη δημοσιογράφους” βιντεογράφους και φωτογράφους (ανεξάρτητα αν, υπό το κράτος των συνεχών κινητοποιήσεων αναδιπλώθηκε προς στιγμήν η κυβέρνηση)!

Και δεν είναι μόνο στο “λίκνο της αστικής δημοκρατίας” που έχει επιβληθεί ένα στρατοκρατικό καθεστώς “έκτακτης ανάγκης”, με κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Σε ολόκληρο τον πλανήτη πληθαίνουν και, σταδιακά, επικρατούν συνθήκες ακραίου αυταρχισμού και αχαλίνωτης βίας.

Μετά από δέκα χρόνια σφοδρής αντιλαϊκής πολιτικής που σάρωσε τις οικονομικές, κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών στο λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο, ένα νέο κεφάλαιο οδυνηρών επιπτώσεων, που αγγίζει και πλήττει κάθε πτυχή της ζωής, ανοίγει. Με άλλοθι, πρόσχημα και όχημα την πανδημία, οι αστικές τάξεις, για να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν τον πλούτο και τα συμφέροντά τους, απεργάζονται νέα δεινά και νέα δεσμά κατά των λαών τους.

Ο καπιταλισμός έχει περάσει ανεπίστρεπτα στην παρακμιακή φάση και δείχνει το εκμεταλλευτικό του πρόσωπο στην πιο άγρια μορφή. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα απογειώνονται. Οι ταξικές ανισότητες και αντιθέσεις παροξύνονται. Η ακραία φτώχεια και εξαθλίωση επεκτείνονται ραγδαία στη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας. Ακραίος πλούτος συγκεντρώνεται σε μια αχόρταγη, άθλια μειοψηφία πλουτοκρατών. Με πρώτες-πρώτες τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, που πραγματοποιούν ασύλληπτα κέρδη, εν μέσω σφοδρής επέλασης της πανδημίας.

 Στη χώρα μας, η πανδημία εμφανίστηκε σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Ενώ η δεκαετής μνημονιακή πολιτική, που σάρωσε τη χώρα και το λαό, έχει εδραιωθεί και συνεχίζεται. Ενώ η ιμπεριαλιστική ανάμειξη και επικυριαρχία γράφουν, συνεχώς, νέες σκοτεινές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας. Ενώ διανύουμε μια φάση μεγάλης κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας.

 Σε αυτές τις συνθήκες, της υγειονομικής, οικονομικής, εθνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Επιχειρεί να επιβάλει συνθήκες αγριότερης οικονομικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ξεθεμελιώνει όσες εργασιακές κατακτήσεις έχουν απομείνει από την υπερδεκαετή μνημονιακή επέλαση, προετοιμάζει πυρετωδώς την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις τράπεζες και τα funds.

 Ταυτόχρονα, προχωρεί στην οικοδόμηση ενός σκληρού αστυνομικού κράτους. Η διαρκής επίκληση του δόγματος ≪νόμος, τάξη και ασφάλεια≫, οι συνεχείς συκοφαντικές επιθέσεις ενάντια στη νεολαία, στις απεργίες των εργαζομένων και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και διεκδικήσεις τους, συντονίζονται με την ενίσχυση του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου και των βάρβαρων κατασταλτικών μηχανισμών. Ο πολιτικός αυταρχισμός και η εκτεταμένη ακραία καταστολή κλιμακώνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Τα κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας πληθαίνουν, το κέντρο της Αθήνας ΜΑΤοκρατείται, “ευέλικτα” αστυνομικά σώματα τρομοκρατούν οι καταδρομικές έφοδοι διαδέχονται η μια την άλλη Η ανοικτή αστυνομοκρατία είναι στην ημερήσια διάταξη.

 Η αντιδραστική Δεξιά, η παράταξη που συνδέεται και ταυτίζεται με τις πιο μαύρες ιστορικές περιόδους της χώρας μας, εμφανίζεται αμείλικτη, αποφασισμένη να πάρει τη μεγάλη ρεβάνς για όλες τις οικονομικές, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος μετά την πτώση της δικτατορίας. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο νόμος για τις διαδηλώσεις, το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, αποτελούν ευθείες βολές στη δυνατότητα των φοιτητών, των εργαζομένων, του λαού να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Η φετινή επέτειος της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σε συνθήκες πανδημίας, αποτέλεσε το έδαφος και την ευκαιρία για τη μεγάλη δοκιμή των αντιδραστικών σχεδιασμών της ελληνικής ολιγαρχίας και της κυβέρνησής της. Η πρωτοφανής κινητοποίηση των ΜΑΤ, των ειδικών κατασταλτικών σωμάτων και της αστυνομίας, οι αύρες, οι κρότου λάμψεις και τα χημικά επιστρατεύθηκαν για την άγρια πανελλαδική καταστολή των δεκάδων συγκεντρώσεων, για αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις, για τη μαζική επιβολή προστίμων. Τα ίδια συνέβησαν με τις συγκεντρώσεις της απεργίας 26/11 και των εκδηλώσεων μνήμης για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου στις 6/12.

Η πανδημία αποτελεί πρόφαση και άλλοθι για την παγκόσμια και εγχώρια επιβολή συνθηκών πολιτικού αυταρχισμού και εκφασισμού της δημόσιας ζωής. Ο στόχος της παγκόσμιας και εγχώριας ολιγαρχίας, των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, ο πραγματικός τους εχθρός είναι ο “εσωτερικός εχθρός”, ο λαός και η νεολαία, οι πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας. Δεν νοιάζονται για την υγεία, την ασφάλεια και την προκοπή των λαών. Νοιάζονται μόνο να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου, για να μπορούν ανεμπόδιστοι να υλοποιούν την αντιδραστική τους πολιτική. Καθώς η μεγάλη υγειονομική και οικονομική κρίση τροφοδοτεί έναν παγκόσμιο κύκλο λαϊκής διαμαρτυρίας, καθώς οι εστίες αντίστασης πολλαπλασιάζονται και οι λαοί αφυπνίζονται, θέλουν να ανακόψουν και να καταστείλουν αυτές τις διεργασίες. Η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αναδεικνύεται σε ζήτημα πρώτης γραμμής, στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Στη φωτογραφία του “εξωφύλλου”: διαδήλωση στο Παρίσι, Δεκέμβρης ’19, για το ασφαλιστικό. Στο πλακάτ: “η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο”.

πηγή: αντιτετράδια της εκπαίδευσης

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« May 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search