Καταγγελία  προς την περιφερειακή αρχή για την απόσυρση της χρηματοδότησης του έργου συντήρησης, προσβασιμότητας και ανάδειξης της νησίδας εκφράζει το Σωματείο «Λαζαρέτο».

Η ανακοίνωση

Κύριοι, Το Σωματείο μας έχει διάρκεια ζωής 43 χρόνων από την πρώτη επίσκεψη το 1978 συγγενών και φίλων των εκτελεσμένων στη νησίδα Λαζαρέτο στον εμφύλιο, και 38 χρόνων με επίσημη σφραγίδα, μετά την έγκριση του καταστατικού του. Μοναδικός σκοπός της ίδρυσης του ήταν και είναι η διατήρηση της μνήμης μέσω της ενημέρωσης, και η συνεχής ανανέωση της υπόσχεσης που έδωσαν οι συγκρατούμενοι στους συναγωνιστές τους που πήγαιναν για εκτέλεση, ότι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην επαναληφθεί η τραγική ιστορία των εκτελέσεων σε ένα πολιτισμένο κράτος. Με την φροντίδα του σωματείου έγινε έρευνα στα Αρχεία Εισαγγελίας Εφετών Κέρκυρας για την ανεύρεση των ονομάτων των εκτελεσμένων αγωνιστών την περίοδο 1947-1949.

Παράλληλα γινόταν ένας διαρκής αγώνας με υπομνήματα σε διάφορα υπουργεία, που εμπλέκονταν με τη νησίδα, ώστε να χαρακτηρισθεί σαν τόπος μνήμης και να αποδοθεί σαν χρήση στον Δήμο Κερκυραίων. Οι Κερκυραίοι στήριξαν τις εκδηλώσεις μνήμης, που ανελλιπώς και αδιαλείπτως έκανε το σωματείο, θέλοντας να αναγνωρίσουν την σπουδαιότητα του χώρου, και την αναγκαιότητα να προστατευθεί από κακόβουλες ενέργειες και την επίδραση του χρόνου στα κτίσματα. Έχουν κατατεθεί αναλυτικά τα στοιχεία της διαδρομής των εργασιών που έγιναν και αυτών που είναι απολύτως αναγκαίο να γίνουν, για να μην εξαφανιστεί η ύπαρξη αυτού του ιερού, για πολλούς λόγους, τόπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ENTONA και ΑΠΑΙΤΕΙ από την Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων να μας δοθούν επαρκείς εξηγήσεις του λόγου για τον οποίο απέσυρε το έργο συντήρησης, προσβασιμότητας και ανάδειξης, από το πρόγραμμα στο οποίο το είχε εντάξει η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή. Έκπληκτοι και ενώ περιμέναμε την έναρξη των εργασιών, την προμήθεια και τοποθέτηση πλωτής εξέδρας βαρέως τύπου, η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει βιαστικά, πρόχειρα και απερίσκεπτα την απένταξη ενός έργου χρήσιμου και άκρως απαραίτητου, αλλά και συγχρόνως υψηλού ηθικού και ιστορικού συμβολισμού.

Τέλος, πέρα από τις εξηγήσεις, ζητάμε την άμεση εξεύρεση νέας χρηματοδότησης για το έργο, ως ελάχιστη αναγνώριση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην ιστορικότητα του χώρου και την εθνική συμφιλίωση για την οποία το σωματείο μας αγωνίζεται εδώ και 40 χρόνια, σεβόμενο το μαρτυρικό νησί και τους νεκρούς του, όπως σαφώς ορίζεται από την υπουργική απόφαση του ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Ι/455/18404″.