• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

"Μαρκάς" (αρχές 20ού αι.) υδατογραφία, 74 x 40 εκ. "Μαρκάς" (αρχές 20ού αι.) υδατογραφία, 74 x 40 εκ.

Παρουσίαση Μόνιμης Έκθεσης Πινακοθήκης Δήμου Κέρκυρας

April 05, 2021 2727
Παρουσίαση Μόνιμης Έκθεσης Πινακοθήκης
Αίθουσα 4η (συνέχεια)
Άγγελος Γιαλλινάς (1857 – 1839)
 
Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες υδατογράφους, που δημιούργησε σχολή στο είδος του, είναι ο Κερκυραίος ζωγράφος Άγγελος Γιαλλινάς.
Μαθητής αρχικά του Χαράλαμπου Παχή, ακολούθησε σπουδές στη Ρώμη, τη Νάπολη και τη Βενετία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα επέλεξε τη γενέτειρά του ως τόπο μόνιμης κατοικίας, όπου ως ενεργό μέλος κάποια χρόνια αργότερα, ίδρυσε την περίφημη Καλλιτεχνική Σχολή, στην οποία και δίδαξε.
Παρουσίασε μεγάλη εκθεσιακή δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνδυάζοντας έτσι και τη μεγάλη του αγάπη για τα ταξίδια, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις πολυάριθμες επισκέψεις του στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο.
Μέρη που αποτύπωσε στα έργα του, μέρη στα οποία ενθαρρύνθηκαν οι επαφές και γνωριμίες του με μέλη βασιλικών οικογενειών (χαρακτηριστική η φιλία του με την πριγκίπισσα Ελισάβετ της Αυστρίας).
Ο Άγγελος Γιαλλινάς, υδατογράφος και κυρίως τοπιογράφος, καταγράφει με το έργο του την ελληνική -και όχι μόνο- φύση. Θαλασσογραφίες, αρχαία μνημεία της Ελλάδας και του Βυζαντίου αλλά και ηθογραφίες, διακρίνονται για την απόδοση του ατμοσφαιρικού, με την ιδιαίτερη έμφαση στις εναλλαγές του φωτός.
Στο έργο του "Μαρκάς" ο καλλιτέχνης αποτυπώνει μία καθημερινή σκηνή στην αγορά, στο παλιό λιμάνι της πόλης. Χωρίς να απομακρύνεται από τις συνήθεις διατυπώσεις, το έργο διακρίνεται για την επιβολή των χρωματικών αξιών και του φωτός. Οι χρωματικές διαβαθμίσεις και οι μελετημένες αντιθέσεις, δημιουργούν παλλόμενα χρωματικά σύνολα και φωτεινές περιοχές που καταλήγουν σε αποτέλεσμα που αναδεικνύουν τη διαφάνεια, την εσωτερικότητα και την αλήθεια του συνόλου.
(Θάνος Χρήστου, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης)
! Το 2019, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατο του καλλιτέχνη, η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων (πρώην Δήμος Κέρκυρας) σε συνεργασία με το Ίδρυμα "Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά", εγκαινίασε μεγάλη αναδρομική έκθεση με 125 έργα που ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος, τα περισσότερα από τα οποία εκτέθηκαν για πρώτη φορά.
Την έκθεση επισκέφθηκαν πάνω από 3.000 επισκέπτες, ενώ πάνω από 800 μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν.
Την επιμέλεια πραγματοποίησε η ιστορικός τέχνης κ. Μαρίνα Παπασωτηρίου (Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Κέρκυρας).
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search