• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Στα ύψη και πάλι η θνησιμότητα στην Ελλάδα

April 06, 2021 93

Στα ύψη και πάλι η θνησιμότητα στην Ελλάδα (Γράφημα)
Το τελευταίο διάστημα η χώρα μας παρουσιάζει εικόνα του περασμένου φθινοπώρου όσον αφορά τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους αναλογικά με τον πληθυσμό

Πηγή: Δήμητρα Τσαμποδήμου/Μακεδονία

Στις πρώτες θέσεις της μακάβριας κατάταξης με τους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων ξαναβρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, η οποία μετά τα θλιβερά ρεκόρ του περασμένου φθινοπώρου με αποκορύφωμα τον “μαύρο Νοέμβριο” παρουσιάζει δυσανάλογη θνησιμότητα σε σχέση με χώρες όπου οι μεταλλάξεις του ιού επικρατούν, αλλά κι εκείνες στις οποίες τα καθημερινά κρούσματα που καταγράφονται είναι δραματικά.


Όπως, λοιπόν, προκύπτει από τα στοιχεία του αμερικανικού Ιδρύματος Johns Hopkins και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αφορούν τους χθεσινούς θανάτους η Ελλάδα με ποσοστό 6,91% είναι τέταρτη μετά την Εσθονία (10,55%), την Ιταλία (7,96), και την Κροατία (7,06%), ενώ το πόσο δραματική είναι η κατάσταση αποδεικνύεται από τον μέσο όρο θνησιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι στο 5,58%, αλλά και της Ευρώπης συνολικά που στις 2/4 διαμορφώθηκε στο 4,83%. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Γαλλία στην οποία η κατάσταση θεωρείται εκτός ελέγχου και γι’ αυτό ο Εμανουέλ Μακρόν κήρυξε νέο σκληρό lockdown έχει ποσοστό θνησιμότητας (θάνατος ανά εκατομμύριο κατοίκων) 4,87%, ενώ η Γερμανία για την οποία τα ΜΜΕ κάνουν λόγο πως οδηγείται με τη σειρά της σε νέο, σκληρό “κλείδωμα” είχε χθες ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 2,39%.

Μας πήρε η… κατηφόρα

Η χθεσινή εικόνα (σσ:2/4) του συγκεκριμένου δείκτη, δυστυχώς δεν είναι αποσπασματική, καθώς η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα -παρότι δεν υπερβαίνουμε τους 100 νεκρούς, όπως τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του ’20- δείχνει ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια. Κι αυτό μπορεί να αποδοθεί στην ασφυξία στα νοσοκομεία και στην πορεία των εμβολιασμών, καθώς μπορεί σε πολλές άλλες χώρες (όπως π.χ. η Γαλλία ή η Γερμανία) το τρίτο κύμα να χτυπά με σφοδρότητα πολλαπλασιάζοντας τα καθημερινά κρούσματα, όμως οι αριθμοί των θανάτων έχουν πέσει αισθητά, αφού οι νέες θεραπείες και η ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας έχουν προχωρήσει εκεί, ενώ στη Βρετανία που “καλπάζει” η δική της μετάλλαξη, ο εμβολιασμός έχει τόσο προχωρήσει που αυτό αποτυπώνεται πανηγυρικά στη μείωση των θανάτων από COVID-19.

Από τις αρχές Μαρτίου σταδιακά, η χώρα μας είχε αρχίσει να ανεβαίνει καθημερινά “σκαλοπάτια” στην λίστα της θνησιμότητας, ενώ την τελευταία εβδομάδα δυστυχώς βρίσκεται μόνιμα μέσα στην πρώτη πεντάδα.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« May 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search