Το Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο ΟΤΑ “Η ΚΕΡΚΥΡΑ” με ανακοίνωσή του επισημαίνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προφύλαξης του προσωπικού καθαριότητας από τα χρησιμοποιημένα SELF TESTS και χορήγησης των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας.

Η ανακοίνωση-επιστολή έχει ως εξής:

“Με την παρούσα σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τα ιατρικά απόβλητα που από σήμερα θα αρχίσουν να παράγονται από την χρήση των SELF TESTS για την ανίχνευση κρουσμάτων COVID 19. Η εταιρεία στο δελτίο δεδομένων ασφαλείας για τα self tests , στο κεφάλαιο 13 με τίτλο “disposal considerations” (συνθήκες απόρριψης των self tests) τονίζει ότι το προϊόν αυτό περιέχει ουσία η οποία πρέπει υποχρεωτικά να τύχει διαχείρισης και απόρριψης ως επικίνδυνο απόβλητο. Και αυτό διότι είναι άκρως τοξικό για την υδάτινη ζωή με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η εταιρεία προειδοποιεί επίσης, ότι δεν πρέπει να απορρίπτεται σε υπονόμους, δίκτυα ύδρευσης ή στο έδαφος και ότι η διαχείρισή του πρέπει να γίνει μόνο από πιστοποιημένη / αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων.

Παράλληλα, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους υποψήφιους χρήστες στο αντιδραστήριο του self test: Το περιεχόμενο του φιαλιδίου είναι χημικό για το οποίο υπάρχει επισήμανση πως δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα, τα μάτια κλπ διότι είναι τοξικό. Με την απόρριψή τους στα οικιακά απορρίμματα και εν συνεχεία στους κάδους απορριμμάτων, ελλοχεύουν επιπλέον κίνδυνοι κατά την αποκομιδή για τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας αλλά και στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Ελλοχεύουν όμως κίνδυνοι και για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τους κοινούς κάδους.

Δυστυχώς, αντιμετωπίζετε κατ’ εξακολούθηση, με πλήρη απραξία και επικίνδυνη αδιαφορία, το θέμα της προστασίας των εργαζομένων από επικίνδυνους και μολυσματικούς παράγοντες κατά την εργασία τους. Έχοντας διανύσει 4 μήνες του 2021 δεν έχετε προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την προμήθεια και παροχή των ΜΑΠ έτους 2021 στους εργαζόμενους. Ούτε για την καθημερινή παροχή γάλακτος. Για άλλη μια χρονιά, καλούμαστε, αν θέλουμε να προστατευθούμε, να μεριμνήσουμε οι ίδιοι και όχι ο εργοδότης μας.

Τονίζουμε ότι, αποτελεί εν δυνάμει εγκληματική αμέλεια η συνεχιζόμενη μη παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Ούτε των συνήθων, ούτε για τον COVID 19, ούτε για προφύλαξη από τα απορριπτόμενα SELF TESTS. Παρακαλούμε όπως λάβετε άμεσα μέτρα προφύλαξης οργανώνοντας την ξεχωριστή συλλογή των SELF TESTS και την παράδοσή τους σε νόμιμο αποδέκτη για διαχείριση.

Επίσης, για πολλοστή φορά σας καλούμε να εφαρμόσετε το νόμο και προβείτε άμεσα στην παροχή των μέσων προστασίας των εργαζομένων. Ήμαστε στην διάθεση σας να συνδράμουμε καταθέτοντας τις απόψεις μας”.