Print this page

Αγανάκτηση και οργή ξεχειλίζουν στους δρόμους της Μινεσότα μετά από νέα δολοφονία αφροαμερικάνου από αστυνομικό!

April 13, 2021 443


«Ξεχειλίζει» ξανά η οργή στην Μινεάπολη, μετά τη δολοφονία νεαρού Αφροαμερικανού από αστυνομικό 16 χλμ μακριά από το σημείο δολοφονίας του Τζόρτζ Φλόιντ

Με τη δίκη του, πλέον αποταχθέντα, αστυνομικού δολοφόνου του Τζωρτζ Φλόυντ να συνεχίζεται στη Μινεάπολη, ένας ακόμη αναίτιος φόνος νεαρού αφροαμερικάνου από τις Αρχές συγκλονίζει την πολιτεία της Μινεσότα και κινητοποιεί παναμερικανικές αντιδράσεις του κινήματος Black Lives Matter.

Οι αρχές έχουν επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ 4.000 στρατιώτης της Εθνοφρουράς έχουν τεθεί επί ποδός, όμως αυτό δεν εμπόδισε εκατοντάδες διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πλακάτ μπροστά από το αστυνομικό τμήμα της Μπρούκλιν Σέντερ. Αποδοκίμασαν τους αστυνομικούς κατά μήκος του πλέγματος που είχε στηθεί γύρω από το αστυνομικό τμήμα, κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Φυλακίστε όλους τους ρατσιστές δολοφόνους μπάτσους», «Θα είμαι ο επόμενος;», «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Η αστυνομία εκτόξευσε επανειλημμένα δακρυγόνα προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών και τους κοινοποίησε διαταγή να διαλυθούν.

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο από αστυνομικά πυρά ενός 20χρονου Αφροαμερικανού σε προάστιο της Μινεάπολης, τραγωδία που, όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, προήλθε από «μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση» από μια αστυνομικό, η οποία κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τράβηξε το όπλο της αντί του τέιζέρ της.

Το – κατά την αστυνομία – «λάθος» είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Ντόντε Ράιτ κατά τη διάρκεια ενός οδικού ελέγχου στο Μπρούκλιν Σέντερ στη Μινεσότα, σε κοντινή απόσταση από την περιοχή όπου διεξάγεται η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του πρώην αστυνομικού που κατηγορείται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Η αστυνομία δημοσιοποίησε και βίντεο από την τραγωδία, στο οποίο φαίνεται το θύμα επιχειρεί να ξεφύγει, η αστυνομικός ακούγεται να φωνάζει «Τέιζερ, τέιζερ» και στη συνέχεια πυροβολεί μία φορά. «Αυτό μου φαίνεται, απ’ όσα είδα και την αντίδραση και την αναστάτωση της αστυνομικού αμέσως μετά, ότι επρόκειτο για μια κατά λάθος εκπυρσοκρότηση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Ράιτ» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ, Τιμ Γκάνον. Η ταυτότητα της αστυνομικού δεν αποκαλύφθηκε. Ο Γκάνον την περιέγραψε ως μια «πολύ έμπειρη» αστυνομικό.

 


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Μπρούκλιν, Παρκ Μάικ Έλιοτ, είπε ότι η αστυνομικός, η οποία τέθηκε σε διαθεσιμότητα, θα πρέπει να απολυθεί. «Η θέση μου είναι ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε να γίνονται λάθη που οδηγούν στην απώλεια ζωής άλλων ανθρώπων κατά την άσκηση του επαγγέλματός μας» τόνισε. «Θέλω να πω ότι οι καρδιές μας πονάνε αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Πονάμε αυτή τη στιγμή. Και αναγνωρίζουμε πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χειρότερη στιγμή». «Θα το διαλευκάνουμε αυτό», δεσμεύτηκε ο Έλιοτ. «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι δικαιοσύνη θα απονεμηθεί για τον Ντόντε Ράιτ».

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε συγκλονισμένος από τον «τραγικό» θάνατο του νεαρού και κάλεσε τους διαδηλωτές να παραμείνουν «ειρηνικοί». «Αυτό που συνέβη» την Κυριακή στο Μπρούκλιν Σέντερ, ένα προάστιο της Μινεάπολης» είναι πραγματικά τραγικό, αλλά νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα δείξει η έρευνα», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

«Παράλληλα, θέλω να το πω ξανά ξεκάθαρα: δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία, καμία, για λεηλασίες», πρόσθεσε. «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κατανοητές», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. «Και το θέμα είναι, γνωρίζουμε ότι ο θυμός, ο πόνος, τα βάσανα που έχουν υποστεί οι μαύροι σε αυτό το πλαίσιο, είναι πραγματικά, σοβαρά και σημαντικά», συνέχισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος. «Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη βία», τόνισε, σημειώνοντας πως «πρέπει να ακούσουμε τη μητέρα του Ντόντε, η οποία ζητά ειρήνη και ψυχραιμία».

Ερωτηθείς για τη δίκη του Σόβιν, ο Μπάιντεν είπε ότι «ελπίζει ότι θα υπάρξει ετυμηγορία και ένα αποτέλεσμα που θα έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής». «Αυτό αναμένω». 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.