Print this page

Ημέρα γιορτής και αγώνα για τη Μάνα Γη

April 18, 2021 133
Πολλές συλλογικότητες καλούν ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΠΡΙΛΗ, 11πμ με 1μμ στην εκδήλωση 
που θα γίνει έξω από το κτίριο των αρχαιολόγων στον πεζόδρομο της Ερμού.
 
Ημέρα γιορτής και αγώνα για τη Μάνα Γη
 
Από τα βουνά του Μεξικού στους δρόμους της Αθήνας.
Με αφορμή την 22 Απρίλη, ημέρα που έχουν ορίσει οι ιθαγενικές κοινότητες σαν παγκόσμια ημέρα για την Μάνα γη, αλλά και το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη, εμείς βρισκόμαστε στο Θησείο για να μιλησουμε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η φύση, τα μνημεία και ο πολιτισμός, τις καταστροφές και τις περιφράξεις που δέχονται και τις προτάσεις για την ανάδειξη, προστασία και διαχείρηση τους. Με μουσική, μεράκι και αγώνα.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΗ ΓΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
Θεματικός συντονισμός για τα ιστορικά μνημεία και τον πολιτισμό.
 
 
Για τη Γη και την Ελευθερία, Για τη Ζωή
 
Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης στις 22 Απριλίου

 και προετοιμαζόμαστε για μια ιστορική συνάντηση με τους Ζαπατίστας


Η Γη, που είναι το σπίτι μας, είναι η μητέρα που μας προσφέρει τη ζωή, μας τρέφει, μας στηρίζει, μας προστατεύει, μας έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ. 

Η υγεία της Γης είναι ευθέως ανάλογη με τη δική μας υγεία, η αφθονία και η ομορφιά της είναι ο πλούτος της ζωής μας και η κληρονομιά των παιδιών μας.

Στον "αναπτυγμένο" μας κόσμο για δεκαετίες ολόκληρες πιστέψαμε ότι η καθημερινότητά μας δεν επηρεάζεται από την κατάσταση και τα αντανακλαστικά της Γης.

Κι όμως, να, που αρκεί ένας χρόνος παγκόσμιας κρίσης της Υγείας, της Ζωής, του Περιβάλλοντος, για να μας υπενθυμίσει ξανά το πιο σημαντικό:


Δεν μας ανήκει η Γη, εμείς ανήκουμε σε αυτή.

Το δόγμα της καπιταλιστικής "Ανάπτυξης" απειλεί τη Γη, τους λαούς της, το καθένα από μας προσωπικά.

Ωστόσο, ακόμα και στη σημερινή συγκυρία της βαθιάς οικολογικής, ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης, στην Ελλάδα με τις εξορύξεις, τις ανεμογεννήτριες στα βουνά και τα νησιά μας, τους εμπρησμούς, τον αποχαρακτηρισμό προστατευόμενων περιοχών, αλλά και παγκόσμια, έχουμε την πεποίθηση ότι αρκεί να αλλάξουμε όνομα στην καταστροφή, βαφτίζοντας τη ανάπτυξη "βιώσιμη", για να αναβάλουμε τις συνέπειες των πράξεών μας για μερικές γενιές ακόμα.

Σ’ αυτή την ίδια Γη, λίγο μακρύτερα από μας, στη Λατινική Αμερική, οι Ζαπατίστας, ιθαγενείς από τα βουνά του νοτιοδυτικού Μεξικού, μας στέλνουν μηνύματα αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση, προστασίας της ζωής, της συμβίωσης, της αυτονομίας, της αυτοοργάνωσης. 

160 Ζαπατίστας έρχονται στην Ευρώπη (και την Ελλάδα) αυτό το καλοκαίρι του 2021, 27 χρόνια μετά από την ιστορική εξέγερση του 1994 στην πολιτεία της Τσιάπας. Εμείς προετοιμαζόμαστε για να τους συναντήσουμε, εμπνεόμαστε από το όραμά τους, δεσμευόμαστε στον κοινό μας αγώνα για τη ζωή.

Σας καλούμε λοιπόν να ζήσουμε μαζί αυτή τη Γιορτή. Αυτή την προετοιμασία, το άνοιγμα της Άνοιξης στην ελπίδα και την προσμονή. Ελάτε να συναντηθούμε πάνω στη γη και κάτω απ' τον ουρανό, να μοιραστούμε φαγητό και τραγούδια, να ανταλλάξουμε γνώση και ιδέες, να δούμε και ν' ακούσουμε το ένα το άλλο, να δημιουργήσουμε, να περάσουμε όμορφα.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες και τις ατομικότητες που νοιάζονται και ασχολούνται με το Περιβάλλον, την Οικολογία και όλους τους κοινωνικούς αγώνες να έρθουν στη γιορτή μας.

Αν έχετε κάποιο πανό (από πορεία/εκδήλωση προστασίας του περιβάλλοντος σε οποιαδήποτε μεριά της Ελλάδας) που μπορεί να μεταφερθεί ή να σταλεί, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ώστε να το εντάξουμε στο τοπίο της γιορτής.

(Επικοινωνήστε μαζί μας για τη μεταφορά και την επιστροφή των πανό)

Αν έχετε κάποια ιδέα που θα θέλατε να "συστεγάσετε" στη γιορτή, με χαρά να την ακούσουμε. 

Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε σε κάποια από τις δράσεις που ήδη ετοιμάζουμε, είστε όλα ευπρόσδεκτα. Σας χρειαζόμαστε!

Τι ετοιμάζουμε

• Ανταλλακτικό και Χαριστικό Παζάρι: φυτών, σπόρων και ρούχων

• Για μικρά και μεγάλα παιδιά, διαδραστική αφήγηση παραμυθιών εμπνευσμένων από τους ανθρώπους του καλαμποκιού / Παιχνίδι με τη Γη (πηλός)

• Εκτύπωση σε μπλουζάκια που θα φέρετε μαζί σας (ΓΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ καρακόλ) 

• Εργαστήριο μεταποίησης μιας παλιάς σας μπλούζας (T-shirt) σε οικολογική τσάντα πολλαπλών χρήσεων (π.χ. για τα ψώνια σας ή την παραλία)

• Εισαγωγικό σεμινάριο παρασκευής οικιακού κομποστοποιητή

• Τελετή για τη Γη και την Κοινότητα 

• Μουσική και χορό (φέρτε τα μουσικά σας όργανα κ φορέστε τα πιο άνετα παπούτσια σας)

• Το μενού της ημέρας στο Καφενείο της Ακαδημίας θα είναι εμπνευσμένο απ' την  κουζίνα του Μεξικού και τα έσοδα θα πάνε στη χρηματοδότηση του ταξιδιού των Ζαπατίστας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.