• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων

April 25, 2021 2908

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας με ανακοίνωσή της για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών αντικειμενικά υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφι-κά όρια, ανοίγει το δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα." Και ακόμα ότι:  "Το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων που θα μετατραπούν σε Πρότυπα και Πειραματικά θα έχει μια «περίοδο χάριτος» για να προσαρμοστεί, να «αυτομορφωθεί» και να μπει στην παρέα των «λίγων και εκλεκτών», αλλιώς θα χάσει και αυτό την οργανική του θέση. Αν αξιολογηθείς θετικά, μπορεί και να μείνεις (άρθρο 20, παρ. 4). Αν όχι, πας σε άλλο σχολείο, όχι σε ΠΠΣ (άρθρο 20, παρ. 6), αλλά σε ένα από … “αυτά”, τα … “κανονικά”…"

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας χαιρετίζει το σύνολο των Συλλόγων Διδασκόντων του νησιού, οι οποίοι, συναισθανόμενοι την παιδαγωγική τους ευθύ-νη, αρνήθηκαν να μετατραπούν τα σχολεία τους σε Πρότυπα ή σε Πειραματικά όσο τα τελευταία διέπονται από το ίδιο αντιδραστικό νο-μοθετικό πλαίσιο .

Αντιλαμβανόμενοι ότι η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών αντικειμενικά υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφι-κά όρια, ανοίγει το δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα. Οι στοχεύσεις της λεγόμενης «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης» που απέρριψε μαζικά ο κλάδος με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία – αποχή υπηρετού-νται και μέσα από την επέκταση τέτοιων θεσμών.

Παράλληλα όμως, με τις αποφάσεις τους αυτές υπερασπίστηκαν και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αφού, στα ΠΠΣ οι νυν υπηρετούντες συνάδελφοι χάνουν τις οργανικές τους θέσεις, ενώ στην πράξη αμφισβητείται γενικά η οργανικότητα, η σταθερή και μόνιμη εργασία. Το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων που θα μετατραπούν σε Πρότυπα και Πειραματικά θα έχει μια «περίοδο χάριτος» για να προσαρμοστεί, να «αυτομορφωθεί» και να μπει στην παρέα των «λίγων και εκλεκτών», αλλιώς θα χάσει και αυτό την οργανική του θέση. Αν αξιολογηθείς θετικά, μπορεί και να μείνεις (άρθρο 20, παρ. 4). Αν όχι, πας σε άλλο σχολείο, όχι σε ΠΠΣ (άρθρο 20, παρ. 6), αλλά σε ένα από … “αυτά”, τα … “κανονικά”…

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταγγέλλει, το ΔΔΕ Κέρκυρας, ο οποίος, παρά τη συντριπτικά, εκπεφρασμένη θέληση των Συλλόγων Διδασκόντων, αγνοώντας τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των σχολείων, πρότεινε στο Υπουργείο Παιδείας, 3 Γυμνάσια και 2 ΓΕΛ, ως υποψήφια για το θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Η πρακτική του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» που αυτοβούλως ακολούθησε ο ΔΔΕ, είναι βγαλμένη από την καθημερινή πρακτική του Υπουργείου Παιδείας και τη κυβέρνησης και η οποία δείχνει καθαρά, ότι η κυβέρνηση, μέχρι και το τελευταίο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας, είναι αποφασισμένοι να περάσει η κυβερνητική πολιτική, πάση θυσία. Αλήθεια, γιατί μέχρι και σήμερα κρατά την πρόταση του προς το υπουργείο επτασφράγιστο μυστικό για το ποία γυμνάσια και λύκεια είναι με δικές του ενέργειες υποψήφια για τον ξαφνικό τους θάνατο, τινάζοντας δεκάδες οργανικές θέσεις στον αέρα;

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΕΠΠΣ) Ιονίων Νήσων, τα μέλη της οποίας, μεταξύ άλλων καταρτούν τους αξιολογικούς πίνακες των εκπαιδευτικών αλλά και την τοποθέτησή τους στα Εποπτικά Συμβούλια. Συμμετέχουν, δηλαδή, στο ξεκαθάρισμα των εκπαιδευτικών, από τα σχολεία που θα χαρακτηριστούν ως Πρότυπα, αξιολογώντας τα προσόντα τους. Κι αν αυτό είναι αναμενόμενο, από τα στελέχη του Υπουργείου, δε θα έπρεπε να συμμετέχουν, εκπαιδευτικοί -και μάλιστα με αίτησή τους- στο έγκλημα κατά των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Καλούμε το ΔΔΕ, τον ΠΔΕ και το Υπουργείο, να μη χαρακτηρίσουν κανένα σχολείο ως Πρότυπο ή Πειραματικό, πηγαίνοντας κόντρα στην απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Θα βρουν απέναντί τους το σύνολο του κλάδου, αν το κάνουν!

Καλούμε τους συναδέλφους που τοποθετήθηκαν στην Π.Ε.Π.Π.Σ να αναθεωρήσουν και να παραιτηθούν.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων, να υπερασπιστούν την απόφασή τους, για μη ένταξη στο θεσμό των Πρότυπων και Πειραματικών και να δυναμώσουν, από κοινού με τους γονείς, τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού μας.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search