Μια ακόμη διπλή τραγωδία σημειώθηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα στην κεντρική Μεσόγειο με εκατοντάδες θύματα. Δύο βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που ξεκίνησαν από τη Λιβύη φαίνεται να έπεσε σε τρικυμία με τους επιβαίνοντες να προσπαθούν να βρουν βοήθεια ωστόσο, όπως καταγγέλλουν δύο διασωστικές οργανώσεις,  τα μηνύματα με σήματα κινδύνου αγνοήθηκαν σκόπιμα όλα τα λιμενικά των γύρω χωρών.

Οι πρόσφυγες είχαν μιλήσει με την γραμμή έκτακτης ανάγκης του Alarmphone και καλούσαν δραματικά σε βοήθεια καθώς τα κύματα μεγάλωναν. Μάταια οι ακτιβιστές του Alarmphone πίεζαν επί 12 ώρες τις ιταλικές αρχές να στείλουν βοήθεια. «Καλέστε την Λιβύη», απάντησαν, «αυτοί είναι υπεύθυνοι», σύμφωνα με όσα ανέδειξε ο διασώστης Ι. Αποστολόπουλος.

«Τελικά η Λιβύη δεν έστειλε τίποτα. Η Ιταλία δεν έστειλε τίποτα. Η Μάλτα δεν έστειλε τίποτα» σημειώνει, προσθέτοντας ότι τα μόνο πλοία πολιτών ανταποκρίθηκαν στο σήμα κινδύνου. Τρία εμπορικά καράβια και το διασωστικό καράβι Ocean Viking της ΜΚΟ «SOS Méditerranée» αυτοοοργανώθηκαν για να χτενίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση.

«Το διασωστικό καράβι Ocean Viking ήταν 10 ώρες μακριά, παρόλα αυτά ξεκίνησε προς το σημείο. Όταν έφτασαν, αντίκρισαν την εφιαλτικότερη εικόνα που μπορεί να δει ένας διασώστης. Η βάρκα ανάποδα και δεκάδες πτώματα να επιπλέουν. Ούτε ένας ζωντανός» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι  «170 άνθρωποι αφέθηκαν να πεθάνουν στα σύνορα της Ευρώπης για να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή πολιτική της αποτροπής».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα στην κεντρική Μεσόγειο: Περισσότεροι από 350 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σε αυτό το τμήμα της θάλασσας φέτος, χωρίς να υπολογίζονται δεκάδες που χάθηκαν στο ναυάγιο που είδαμε σήμερα. Τα κράτη εγκαταλείπουν την ευθύνη τους για το συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, αφήνοντας τους ιδιωτικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών να γεμίσουν το θανατηφόρο κενό που αφήνουν πίσω τους. Μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα αυτής της σκόπιμης αδράνειας στη θάλασσα γύρω από το πλοίο μας» σημειώνει, από πλευράς του το SOS Mediterranee με αφορμή τη διπλή τραγωδία.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr