Το δυστύχημα συνέβη σε υπέργεια διάβαση της γραμμής 12 του μετρό, κοντά στον σταθμό Olivos η κατασκευή του οποίου είχε προκαλέσει πολλές καταγγελίες για παρατυπίες.

Οι αρχές έκαναν λόγο για λόγο για κατάρρευση ενός πυλώνα της γέφυρας ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι πρόκειται για μια «φοβερή τραγωδία».

H τηλεόραση της χώρας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετέδωσαν εικόνες από την υπέργεια διάβαση να καταρρέει και να πέφτει πάνω στα αυτοκίνητα που περνούσαν εκείνη την ώρα από κάτω. Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και τον στρατό. Εκσκαφείς άρχισαν να σηκώνουν τα τεράστια κομμάτια μπετόν και μέταλλο αναζητώντας επιζώντες.

Στο σημείο της τραγωδίας αυτόπτες μάρτυρες εξαπέλυσαν πυρά εναντίον του Εμπράρδ. “ Ας έρθει εδώ για να δει τι μας κληροδότησε. Αυτός ευθύνεται”, ούρλιαζε μια γυναίκα μπροστά στις κάμερες κατηγορώντας τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού για διαφθορά.

Το πρωί μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύθηκε να διεξαχθεί “ έρευνα σε βάθος, χωρίς διακρίσεις για να αναζητηθεί η αλήθεια (…) μέσω της οποίας θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι”.

Ο Εμπράρδ, που ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για μια “ θλιβερή ημέρα για όλους”. “ Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των αρχών”, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από τις 4 ως τις 6 Μαΐου.

Η εισαγγελία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η έρευνα που διεξάγεται –και την οποία έχει αναλάβει η ίδια μαζί με την ομοσπονδιακή εισαγγελία και τη στήριξη διεθνών, ανεξάρτητων ειδικών– θα αφορά τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της πρόκλησης υλικών ζημιών.

Προτού κάτσει η σκόνη από τα συντρίμμια ο τοπικός Τύπος άρχισε να επαναφέρει στη δημοσιότητα τις διαμάχες που είχαν προκύψει την εποχή της κατασκευής αυτής της γραμμής του μετρό μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων, η οποία διασχίζει το νότιο τμήμα της μεξικανικής πρωτεύουσας, αλλά και τα συνεχή προβλήματα στη λειτουργία της.

Η γραμμή 12 είναι μία από τις δύο γραμμές του μεξικανικού μετρό που λειτουργεί πάνω σε παραδοσιακές σιδηροδρομικές ράγες.

Μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία της η γραμμή αυτή παρατηρήθηκε φθορά στις ράγες και τους τροχούς των τρένων, γεγονός που είχε αναγκάσει τον Μάρτιο του 2014 τον διάδοχο του Εμπράρδ να αναστείλει τη λειτουργία 12 σταθμών. Μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί τότε είχε εντοπίσει προβλήματα στον σχεδιασμό, τη χρήση και τη συντήρηση της γραμμής.