Εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας για τον τουρισμό βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, όσοι τουρίστες επιστρέφουν από τις χώρες αυτές, μόλις ανοίξει ο τουρισμός, δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.

Διευκρίνισε, βέβαια, ότι πριν την αναχώρηση και πριν την επιστροφή, θα είναι απαραίτητα τα αρνητικά τεστ για κορωνοϊό, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση αποτελεί ένα πρώτο βήμα.

 

Τόνισε, δε, ότι από τις 17 Μαΐου και εντεύθεν, η λιστα με τις «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και επέστησε την προσοχή των τουριστών, καθώς κάποιες από τις «πράσινες» χώρες δεν επιτρέπουν ακόμα ταξίδια από το εξωτερικό.

Στο «πορτοκαλί» η Ελλάδα

 

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των χωρών στο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» (Traffic Light), έως το τέλος Μαΐου, στην «πορτοκαλί λίστα» βρίσκονται η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία.

Σημειώνεται ότι στην «κόκκινη λίστα» μπήκαν Τουρκία, Νεπάλ και Μαλδίβες, όπερ σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από τις χώρες αυτές θα μπαίνουν σε ξενοδοχείο καραντίνας για δέκα ημέρες.

 

Αναλυτικά, όσοι Βρετανοί επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί λίστα» ισχύει 10 ημέρες κατ’οίκον περιορισμός, αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή και δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή, ενώ για επιστροφή από «κόκκινη» χώρα προβλέπεται απομόνωση σε ξενοδοχείο καραντίνας για δέκα ημέρες, αρνητικό τεστ πριν την επιστροφή και δύο PCR τεστ δύο και οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή.

 

Οι χώρες που βρίσκονται στην «πράσινη λίστα» και για τις οποίες δεν υπάρχουν περιορισμοί κατά την επιστροφή τουριστών στη Βρετανία λόγω κορωνοϊού είναι οι εξής:

Πορτογαλία

Ισραήλ

Σιγκαπούρη

Αυστραλία

Νέα Ζηλανδία

Μπρουνέι

Ισλανδία

Γιβραλτάρ

Νησιά Φώκλαντ

Νησιά Φερόε

Νότια Γεωργία στα νότια νησιά Σάντουιτς

Αγία Ελένη, Τριστάν ντα Κούνια, νήσος Ασένσιον