• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε παιδιά με αυτισμό!

April 02, 2020 56

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και διεξάγεται κάθε χρόν…

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) στις 18 Δεκεμβρίου 2007 και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην Μοζά Μπιντ Νασέρ Αλ-Μισνέντ, δεύτερη σύζυγο του εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ-Θάνι.

Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά του αυτισμού, περιλαμβάνουν την ελλειπή κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, την εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Η αιτία του παραμένει άγνωστη, αν και κάποιες γενετικές επιδράσεις αναγνωρίζονται ως σημαντικές σε συνδυασμό με κάποιους κυρίως περιγεννητικής φύσεως παράγοντες κινδύνου. Αν και ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, έγκαιρες και εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό σημαίνει πως στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με Αυτισμό.

Ο αυτισμός προσδιορίστηκε για πρώτη φορά το 1943 από τον αμερικανο-αυστριακό ψυχίατρο Λίο Κάνερ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Τζονς Χόπκινς» της Βαλτιμόρης. Την ίδια περίοδο, ο Αυστριακός παιδίατρος Χανς Άσπεργκερ, περιέγραψε μία ηπιότερη μορφή της διαταραχής που είναι γνωστή ως Σύνδρομο Άσπεργκερ.

Αυτές οι δύο διαταραχές βρίσκονται στη λίστα του DSM IV (Διαγνωστικό και Στατιστικό εγχειρίδιο για τις Νοητικές Διαταραχές) ως δύο από τις πέντε αναπτυξιακές διαταραχές που συμπεριλαμβάνονται στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Οι άλλες είναι το Σύνδρομο Rett, PDD NOS (διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή), και η Παιδική Αποσυνδετική Διαταραχή. Όλες αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από διάφορα επίπεδα βλάβης στις ικανότητες επικοινωνίας και στις κοινωνικές δεξιότητες, και επίσης από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

Πηγή: https://www.sansimera.gr

 

 Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε παιδιά με αυτισμό!

Γράφει η Κολέκα Ευτυχία, διευθύντρια Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου -Λυκείου Εύβοιας, πρόεδρος συλλόγου υποστήριξης ατόμων με αυτισμό "Αγάπη¨ Χαλκίδας (Alfavita)

Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε παιδιά με αυτισμό! Βιώνουμε πρωτόγνωρες εμπειρίες από αγνές ψυχές!

Κακία,μισαλλοδοξία,φθόνος, πονηριά,είναι άγνωστες λέξεις για αυτά τα πλάσματα! Καθημερινά,προσπαθούμε να μπούμε στο κόσμο τους,να τους κατανοήσουμε και αγωνίζομαστε για τη στοιχειώδη εκπαίδευση τους, βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και εξασφάλιση του μέλλοντος, χωρίς εμάς! Υπάρχουν πολλά ελλείμματα από πλευράς της πολιτείας που οφείλει να διορθώσει.

Στα σχολεία δεν υπάρχει πρόβλεψη για απρόσκοπτη εκπαίδευση τους άνευ παρεμβάσεων, με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό όπως βιβλία,εποπτικό υλικό κ.λ.π. Επίσης,δεν υφίσταται πρόβλεψη για μαθητές που τελειώνουν το ΕΕΕΕΚ και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο,να συνεχίσουν εκπαίδευση, όπως σε ΣΕΚ Ειδικής αγωγής,ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής.

Επίσης, η πολιτεία με πολύ αργό βηματισμό ιδρύει Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, παρέχοντας αρωγή σε άτομα χαμηλής η και μεσαίας λειτουργικότητας,παράλληλα με την Α/ θμια και Β/ θμια εκπαίδευση η τελειώνοντας την Β/ θμια εκπαίδευση,που δυστυχώς λίγους μαθητές στο φάσμα βοηθάει. Επίσης,λείπουν αυτά τα εργαλεία ανιχνευσης της κλίσης του κάθε ατόμου στο φάσμα του αυτισμού,ώστε τελειώνοντας το σχολείο,να δύνανται να είναι χρήσιμοι στη κοινωνία,από το χώρο της εργασίας! Η ανεργία στα άτομα ΑΜΕΑ γενικά, αγγίζει το 95%!

Ο πολιτισμός κάθε χώρας αναδεικνύεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα με αναπηρία και δυστυχώς ο Νεοελληνικός Πολιτισμός, διαφέρει πάρα πολύ από τον Αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« May 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κρητική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search