Print this page

Ισραήλ: Κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα – Πάνω από 145 νεκροί (τα 41 παιδιά) - Ισοπέδωσε τα γραφεία Associated Press και Al Jazeera (Photos/Videos)

May 16, 2021 453

Κλιμακώθηκαν το Σάββατο οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στην Δυτική Όχθη.

Έως αργά το βράδυ του Σαββάτου τουλάχιστον 145 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από τη Δευτέρα, οπότε και ξεκίνησε το «σφυροκόπημα» του Ισραήλ. 41 από τους νεκρούς είναι παιδιά. Οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 950, σύμφωνα με το Al Jazeera, ενώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιους.

Από τη Λωρίδα της Γάζας, ρουκέτες της Χαμάς εκτοξεύονται διαρκώς κατά κατοικημένων περιοχών στο Ισραήλ με αποτέλεσμα ένας Ισραηλινός να χάσει τη ζωή του.

Το Σάββατο πύραυλος του Ισραήλ έπληξε και κατεδάφισε κτήριο γραφείων στη Γάζα στο οποίο στεγάζονταν το Associated Press και το Al Jazeera.

 
 

Η ενέργεια αυτή του Ισραήλ που προκάλεσε σοκ παγκοσμίως οδήγησε στην παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Μπάιντεν εξέφρασε τη “μεγάλη ανησυχία” του στον πρωθυπουργό Μπεναμίν Νετανιάχου για την κλιμάκωση της βίας επαναλαμβάνοντας την “ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στις επιθέσεις με πυραύλους της Χαμάς”, όπως είπε κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για “την ασφάλεια των δημοσιογράφων” μετά το ισραηλινό πλήγμα που κατέστρεψε ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων AP στη Γάζα, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο για τη διπλωματική δέσμευση της Ουάσινγκτον στη συνεχιζόμενη σύγκρουση και παράλληλα τόνισε ότι το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο Μπάιντεν και ο Αμπάς εξέφρασαν ανησυχία για τους θανάτους αθώων πολιτών.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε τη δέσμευσή του στη λύση των δύο κρατών έπειτα από διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Associated Press: Σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από τον βομβαρδισμό του γραφείου μας στη Γάζα

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων AP δήλωσε «σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» από τον ισραηλινό βομβαρδισμό, που κατέστρεψε τον πύργο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του και εκείνα του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τον «μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη».

«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο όπου στεγάζονταν το γραφείο του AP και άλλων ΜΜΕ στη Γάζα», αναφέρει σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.

«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί», συμπλήρωσε.

«Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε για λίγο τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Καμιά δεκαριά δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως», σημείωσε.

«Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα», είπε ακόμη ο Γκάρι Προύιτ.

«Ο κόσμος θα ενημερώνεται λιγότερο σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα εξαιτίας όσων συνέβησαν σήμερα», κατέληξε.

Ο Τζαβάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ανέφερε πως ένας Ισραηλινός αξιωματικός τον προειδοποίησε, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο. Ζήτησε επιπλέον 10 λεπτά προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε.

Ισραήλ: Γκρεμίσαμε το κτήριο γιατί το χρησιμοποιούσε η Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν τον βομβαρδισμό του πολυώροφου κτιρίου στη Λωρίδα της Γάζας και σημείωσαν πως το εν λόγω κτίριο το χρησιμοποιούσε η Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τις IDF, το κτίριο, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera, χρησιμοποιείτο από τη Χαμάς ως κεντρικά των υπηρεσιών πληροφοριών της, μεταξύ άλλων.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.