Εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε άκρη του πλανήτη βγήκαν στους δρόμους αυτό το Σαββατοκύριακο, 73η επέτειο της Νάκμπα, της Καταστροφής, της εκδίωξης του Παλαιστινιακού λαού από τα πατρογονικά του εδάφη, να διαδηλώσουν τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων του πολέμου του ’48 και ζητώντας να σταματήσουν οι τωρινές βάρβαρες Ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα. Με κοινά συνθήματα, μεταφρασμένα σε όλες τις γλώσσες, όπως «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι», «Η γιαγιά μου είναι μεγαλύτερη σε ηλικία από το κράτος του Ισραήλ», «Ζήτω η Ιντιφάντα», «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη» και «Όχι στο όνομά μου», πολίτες διαδήλωσαν από το Ισλαμαμπάντ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Δουβλίνο ως τη Νότιο Αφρική.

Από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (φωτό) μέχρι τη Μαδρίτη (φωτό) και το Δουβλίνο χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν, έξω από τις πρεσβείες του Ισραήλ.

Εικόνα

Συγκλονιστική ήταν η συγκέντρωση στο Αλγέρι, αλλά και στη Βαγδάτη, στο Ισλαμαμπάντ, στην Τυνησία, το Κάιρο, το Κατάρ, σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο. Το παρών ήταν ηχηρό και πολυπληθές.

Εικόνες από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Τεχεράνη μετέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Εικόνα

Στον Καναδά ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων για μη εσωτερικό θέμα.

Εικόνα

Πολύ μεγάλες ήταν και οι πορείες και συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ, και ειδικά σε πολιτείες όπου υπάρχει μουσουλμανικό στοιχείο. Οι πολυπληθέστερες και με παλμό διαδηλώσεις έγιναν στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, το Τέξας και το Μίσιγκαν.

 

Στην πολυπληθή διαδήλωση της Νέας Υόρκης, χαιρετίστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό η παρουσία του γνωστού μοντέλου, παλαιστινιακής καταγωγής, Μπέλα Χαντίντ, που κατέβηκε ως απλή ακτιβίστρια στο δρόμο.

Στο Παρίσι η συγκέντρωση ήταν εντυπωσιακή, και παρ’ ότι ήταν έντονη η παρουσία των Γάλλων μουσουλμάνων, χιλιάδες χριστιανοί πολίτες στάθηκαν στο πλευρό τους και στο πλευρό της Παλαιστίνης.

Στη Γερμανία, η αστυνομία επετέθη στους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στο Βερολίνο, επικαλούμενη τα μέτρα για την πανδημία. Δεν έπραξαν το ίδιο, ωστόσο, με όσους συμμετείχαν σε φιλοϊσραηλινή αντι-πορεία. Μαζικές πορείες έγιναν και στην Κολωνία, τη Στουτγάρδη, το Αμβούργο. «Δεν είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, είμαστε στο πλευρό του δικαίου» ήταν από τα κεντρικά, επικριτικά στην πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, συνθήματα. Στη Φρανκφούρτη οι αρχές απαγόρευσαν την χθεσινή πορεία.

Στο Λονδίνο χιλιάδες έδωσαν και χθες και σήμερα το παρών στις συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης.