• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Για την παγκόσμια διαχείριση της πανδημίας covid-19: Ποιο από τα σκάνδαλα είναι το μεγαλύτερο; Ένα δύσκολο ερώτημα

May 17, 2021 396

 

Στο πλαίσιο του παγκοσμίως κυρίαρχου όσο και σαπισμένου κοινωνικού συστήματος, ο όρος «σκάνδαλο» έχει χάσει το νόημά του. Αυτό ισχύει ακόμη κι όταν μετράμε το κόστος του σκανδάλου σε δεκάδες, εκατοντάδες ή σε χιλιάδες νεκρούς, ακόμη κι όταν το σκάνδαλο ισοδυναμεί πρακτικώς με μαζικό έγκλημα.

Στην περίπτωση της παγκόσμιας διαχείρισης της πανδημίας covid-19, θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι έχουμε όχι απλώς ένα σκάνδαλο, αλλά «χορό σκανδάλων», και δη πρώτου μεγέθους. Αν θα έπρεπε να τα ιεραρχήσουμε, αυτό θα ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Όμως το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε στο τέλος του 2019, έχει κι ένα θετικό στοιχείο μέσα του: μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τον βαθμό της «γήρανσης» του καπιταλισμού, ενός συστήματος που όχι μόνο δεν αυτορρυθμίζεται -όπως λένε οι απολογητές του- αλλά καταρρέει από μόνο του, υπό το βάρος των κορυφαίων αντιφάσεών του, στρώνοντας το έδαφος στον νεαρότερο αντικαταστάτη του. Σταχυολογούμε κάποια από τα πολλά σκάνδαλα της παγκόσμιας διαχείρισης της πανδημίας covid-19, με τη βοήθεια κάποιων επίσημων αριθμών.

Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν μόνο από covid-19

Στους 3 πρώτους μήνες του 2021, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του covid-19 παγκοσμίως ήταν 992.156.

Μέσα στην ίδια περίοδο, οι νεκροί από πείνα παγκοσμίως ήταν υπερτριπλάσιοι, 2,8 εκατομμύρια· οι νεκροί από ασθένειες που σχετίζονται με μολυσμένο/ανεπαρκές νερό 210 χιλιάδες, ενώ 100 χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν από ελονοσία (μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού). Μέσα στους 3 πρώτους μήνες του 2021, 264 χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν οι ίδιοι τέλος στη ζωή τους.

Ήδη από τις αρχές του 2020, οι «προοδευμένες» χώρες του πλανήτη σιγά σιγά έστρεφαν τους «προβολείς» τους στην υπόθεση του covid-19, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα. Το ενδιαφέρον τους ήταν, στην καλή περίπτωση, μεροληπτικό και επιδερμικό, στην ουσία του σκανδαλωδώς υποκριτικό.

Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δολοφονούν μαζικά, άλλοτε με τις βόμβες τους (πχ. στο Αφγανιστάν οι Αμερικάνοι ρίχνουν κατά μ.ό. μία βόμβα κάθε ώρα, για όλη τη διάρκεια του έτους, πάντοτε για την εδραίωση της ειρήνης και της δημοκρατίας), άλλοτε με τους οικονομικούς αποκλεισμούς τους και τα εμπάργκο τους (πάντοτε για το καλό της ελευθερίας και της δικαιοσύνης). Αφήνουν εκατομμύρια ανθρώπους να λιμοκτονούν και, ενώ από καιρό έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο της πείνας (ένα …πιάτο φαγητό), 1 στους 9 κατοίκους του πλανήτη (πάνω από 850 εκατομμύρια) υποσιτίζεται. Κάθε έτος, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πρακτικώς δηλητηριάζονται από ασθένειες που σχετίζονται με ακατάλληλο προς κατανάλωση νερό (800 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό). Επίσης εκατοντάδες χιλιάδες πεθαίνουν κάθε έτος από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης εδώ και δεκαετίες (η ελονοσία που ακόμη και στην Ελλάδα επισήμως έχει εξαλειφθεί εδώ και περίπου μισό αιώνα, ακόμη «θερίζει» ωστόσο στην Αφρική). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παγκοσμίως μετρούσαμε περίπου 800 χιλιάδες αυτοκτονίες ετησίως, ωστόσο ο ήδη ασύλληπτος αυτός αριθμός φαίνεται ότι έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στους μήνες του εγκλεισμού και της πανδημίας. Ακούσατε κουβέντα γι’ αυτούς τους θανάτους από τα μεγάλα ΜΜΕ -τους ταπεινούς υπηρέτες και αναπαραγωγούς- των κυριάρχων αντιλήψεων;

Ποιος επιτρέπεται να παρασκευάζει και να διαθέτει το εμβόλιο;

Λίγους μήνες, στην πραγματικότητα, μετά την εκδήλωση της πανδημίας covid-19, η ανθρωπότητα βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να έχει στη διάθεσή της εμβόλιο (εμβόλια) για τη νόσο. Όμως πολύ λίγες χώρες του πλανήτη έχουν το δικαίωμα, με βάση τις ιμπεριαλιστικές μοιρασιές, να το παρασκευάσουν.
Με μοναδική εξαίρεση την Κούβα (η οποία από το 1960, λόγω του εγκληματικού εμπάργκο που της έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ, έχει ούτως ή άλλως υποχρεωθεί να αναπτύξει δικής της παρασκευής φάρμακα και εμβόλια για πάρα πολλά νοσήματα) μόνο ιμπεριαλιστικές χώρες και λίγοι ακόμα σημαντικοί παγκόσμιοι παίκτες έχουν δικαίωμα να αναπτύξουν και, φυσικά, να διαθέσουν εμβόλιο για τον covid-19. Όλως τυχαίως οι φαρμακευτικές εταιρείες που ήδη παρασκεύασαν και ενέκριναν εμβόλιο έχουν έδρα στις χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ινδία, Ολλανδία, και ακολουθούν Καναδάς, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ισραήλ. Εδώ η λίστα τελειώνει. Οι υπόλοιπες χώρες είναι άξιες της υπανάπτυξής τους.

Έτσι, η Διεθνής Αμνηστία, στο κλείσιμο του πρώτου 3μήνου του 2021 παρατηρεί πως «οι μισές από τις περίπου 680 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στον κόσμο έχουν γίνει σε χώρες με “υψηλό εισόδημα” κατά τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας (16% του παγκόσμιου πληθυσμού), ενώ στις χώρες με “χαμηλό εισόδημα” δεν έχει χορηγηθεί παρά μόλις το 0,1% των δόσεων». Εκτός απροόπτου μέσα στο 2021 οι φτωχές χώρες δεν θα μπορέσουν να εμβολιάσουν μαζικά τους πληθυσμούς τους και μόνο οι πιο τυχερές εξ αυτών θα μπορέσουν να καλύψουν το 10% του πληθυσμού τους. 30 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν έχουν δει δόση εμβολίου ούτε για δείγμα, στο τέλος Μαρτίου 2021.

Η Ινδία, 3η παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2021, η χώρα που παρεμπιπτόντως παράγει τις περισσότερες δόσεις εμβολίου covid-19 στον κόσμο, μετά βίας έχει εμβολιάσει (έστω με την πρώτη δόση) το 5% του δικού της πληθυσμού (με 85 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων)· την ίδια ώρα, η ΕΕ των λαών, της ζητάει 10 εκατομμύρια δόσεις για λογαριασμό των Ευρωπαίων.

Ο πλούσιος Καναδάς έχει ήδη προλάβει να εξασφαλίσει από διάφορες πηγές, αρκετά εμβόλια ώστε να εμβολιάσει κάθε πολίτη της χώρας του …5 φορές (ταυτόχρονα στερώντας τη δυνατότητα του πρώτου εμβολίου σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες φτωχότερων χωρών).

Η διακίνηση των αγαθών στα χρόνια της «παγκοσμιοποίησης»

Ευτυχώς, στην εποχή του ίντερνετ και της «διάχυσης της πληροφορίας», του 5G και των ψηφιακών τηλεπικοινωνιών, των υπερηχητικών τρένων και των διαστημικών δορυφόρων, στο «παγκόσμιο χωριό» όλα τα αγαθά και -μεταξύ αυτών- οι πληροφορίες μπορούν να βρεθούν σε λίγες στιγμές από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη. Έτσι δεν είναι;

Περίπου έτσι. Στον καπιταλισμό υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες και ελευθερίες. Μοναδική προϋπόθεση, να μπορείς να τις αγοράσεις.

Στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η τράπεζά τους (η Ελβετία) εξακολουθούν να δίνουν την τίμια μάχη τους ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο άρσης της προστασίας της πατέντας των εμβολίων covid-19. Οι Ηνωμένοι Ιμπεριαλιστές διαφωνούν ακόμη και με το μετριοπαθές αίτημα της προσωρινής αναστολής των πρωτοκόλλων που διέπουν τα πνευματικά δικαιώματα για την παρασκευή εμβολίων. Από τον Οκτώβριο του 2020, περίπου 60 (από τις φτωχότερες) χώρες του πλανήτη έχουν μάταια προσπαθήσει μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προωθήσουν τη συζήτηση για την ανάγκη να «σπάσουν» οι πατέντες των εμβολίων και αυτές να δοθούν ελεύθερα σε όλες τις χώρες, προκειμένου να παρασκευαστούν περισσότερα εμβόλια, να αντιμετωπιστεί γρηγορότερα η πανδημία, να σωθούν εκατομμύρια ζωές.

Ιστορική για τις θανατηφόρες συνέπειές της θα πρέπει να νοείται η «νομική» τοποθέτηση του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, της Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών των ΗΠΑ και άλλων επιχειρηματικών λόμπι, που υποστήριξαν πως το αίτημα για παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα σε προϊόντα και υπηρεσίες που συνδέονται με τον Covid-19 είναι «προβληματικό και αόριστο» και πως οι χώρες που υποστηρίζουν την παραίτηση αυτή «ισχυρίστηκαν, χωρίς να προσκομίσουν επαρκείς αποδείξεις, ότι το μέτρο προάγει τη δημόσια υγεία».

Στο κλείσιμο του πρώτου τριμήνου του 2021, οι Ηνωμένοι Ιμπεριαλιστές συνασπίζονται ιδεολογικά, για να δώσουν μια ακόμη μεγάλη μάχη: όπως βομβαρδίζουν κράτη «για να σταματήσουν τον πόλεμο», όπως υποδουλώνουν λαούς «για να φέρουν την ελευθερία», τώρα θα εγκαταλείπουν στο έλεος της πανδημίας τις φτωχότερες (περισσότερες και πολυαριθμότερες) χώρες του πλανήτη στο όνομα της προάσπισης των «πνευματικών δικαιωμάτων».

Tα δικά μας σκάνδαλα

3.540 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα από τις 27/12/2020 (έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας) έως το τέλος του πρώτου 3μήνου του 2021. Θα μπορούσαν κάποιοι από αυτούς να είχαν σωθεί, αν οι «άριστοι» της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού δεν έσπευδαν -κλέβοντας τη θέση από κάποιον που ενδεχομένως το είχε μεγαλύτερη ανάγκη- να εμβολιαστούν εκτός σειράς;

Από τον Απρίλιο του 2021, τα πανεπιστήμιά μας θα προστατεύονται από 1.030 «ειδικούς φρουρούς», αριθμός που έρχεται να προστεθεί στις 7.250 προσλήψεις διαφόρων ειδών και χρωμάτων αστυνομικών τις οποίες έχει προλάβει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την έναρξη της διακυβέρνησής της. Θα μπορούσαν κάποια από τα συνολικά 8.093 θύματα του covid-19 στη χώρα μας (από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021) να είχαν σωθεί, αν η κυβέρνηση είχε προτιμήσει να προσλάβει ιατρούς αντί για ΜΑΤατζήδες, ΔΕΛΤΑδες, κλπ; Αν η κυβέρνηση είχε προτιμήσει να προσλάβει νοσηλευτικό προσωπικό, αντί να υποσχεθεί μισθούς για τους καντηλανάφτες και το λοιπό παρα-κληρικό προσωπικό, και επιπλέον εξτρά έκτακτη χρηματοδότηση στην Εκκλησία για λόγους …πανδημίας; Αν η κυβέρνηση είχε προτιμήσει να αγοράσει ασθενοφόρα αντί να ολοκληρώσει την αγορά 1.453 αστυνομικών οχημάτων μέσα στο 2020; Αν είχε επιλέξει να εξοπλίσει ΜΕΘ και ΜΑΦ, αντί να υποθηκεύει τη χώρα και τα δισέγγονά μας με αγορές γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών και ολλανδικών πολεμικών φρεγατών;

Αλήθεια, δεν είναι σκανδαλώδες, τόσους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα, να αποδεικνύεται ότι οι περισσότερες από τις αποφάσεις πάρθηκαν με πολιτικό σκεπτικό, μακριά κι αλάργα από τις υποδείξεις των επιστημόνων της υγείας; Αλήθεια, δεν είναι σκανδαλώδες, που ακόμη δεν βρέθηκε ένας χριστιανός από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και των επιδημιολόγων να πει «φάτε ένα πορτοκάλι, για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας», αλλά όλοι οι ειδικοί «χόρεψαν» (και εξακολουθούν να χορεύουν) στους ρυθμούς τρομοκράτησης του κόσμου, ρυθμούς τους οποίους από την πρώτη στιγμή καλλιέργησε και η δική μας κυβέρνηση;

Άσχημα έπεσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που, με το πρόσχημα της πανδημίας, χτύπησε το μεροκάματο, με 1 στους 5 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να παίρνει μεικτά μέχρι 500 ευρώ μισθό; Που πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζονται πλέον να εργάζονται υπερωριακά, με το 40% αυτών να μη πληρώνεται τις υπερωρίες του; Που η ανεργία στη χώρα μας στο κλείσιμο του 2020 ξεπέρασε εκείνη των πρώτων μνημονιακών χρόνων, με το 25,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας να είναι …άνεργο, αυξάνοντας τον …«υγιή» ανταγωνισμό για μια θέση εργασίας; Που η τηλεργασία αυξήθηκε κατά 20 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (από το 5,3% το 2019 στα 26% το 2020) ρίχνοντας τα κόστη για τους εργοδότες και απλώνοντας την εκμετάλλευση σε βάρος των τηλεργαζομένων; Που λεηλατήθηκαν και λεηλατούνται κατακτήσεις (κυριολεκτικώς) αιώνων, όπως το δικαίωμα στην απεργία, την 8ωρη εργασία, και την αργία της Κυριακής;

Από τις εγχώριες σχολικές μάσκες-αλεξίπτωτα μέχρι τις κυβερνητικές παραγγελίες για self-test σε ανύπαρκτες εταιρείες, από τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια έγκρισης εμβολίων μέχρι τις αεροπειρατείες μασκών υγειονομικής προστασίας και τις υπεξαιρέσεις χιλιάδων δόσεων εμβολίου, από τη διεθνή υπονόμευση της παρασκευής φαρμάκων του covid-19 (ως λιγότερο επικερδούς λύσης) μέχρι την εγκληματική εγκατάλειψη των ασθενέστερων χωρών και εκατομμυρίων ανθρώπων στο έλεος της φτώχειας τους, ένας ωκεανός διαβαθμισμένων σκανδάλων αγκαλιάζει την υπόθεση της πανδημίας και της διαχείρισής της. Και, παρά τις πολλές διαφορετικές μορφές που λαμβάνουν τα σκάνδαλα αυτά, το βέβαιο είναι ότι η ρίζα τους είναι ίδια, και το σύστημα που τα γιγαντώνει και τα πολλαπλασιάζει, ένα: αν μπορέσουμε και αποκαλύψουμε την κοινή αυτή αρχή και πηγή τους, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάσχεσή τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search