• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

«Κάψτε το χωριό και ισοπεδώστε το τελείως»: Σφαγή του Lidice (το «Δίστομο της Τσεχίας»). 10 Ιούνη 1942. Υπογραφή: Ναζί.

June 10, 2021 690

 

 

«Να εκτελεστούν όλοι οι ενήλικοι άνδρες.

Να μεταφερθούν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης όλες οι γυναίκες.

Να συγκεντρωθούν τα παιδιά που είναι κατάλληλα για εκγερμανισμό και να δοθούν σε οικογένειες SS και για τα υπόλοιπα βρείτε άλλους τρόπους.

Κάψτε το χωριό και ισοπεδώστε το τελείως.»

 

Αυτή είναι η, κατά γράμμα, εντολή Χίτλερ. Αφορά το χωριό Lidice της Τσεχίας. Υλοποιήθηκε απολύτως. Ήταν 10 Ιούνη 1942.

Απολογισμός: 192 άνδρες εκτελεσμένοι. 60 γυναίκες και 88 παιδιά δολοφονημένα με αέρια σε κοντινό στρατόπεδο εξόντωσης. Είναι οι… άλλοι τρόποι που βρήκανε.

Το χωριό κάηκε άμεσα, μπουλντόζες το γκρέμισαν ολοσχερώς. Εκδόθηκε νέος γερμανικός χάρτης δίχως το όνομα του. Όπου υπήρχε το χωριό, φυτέψανε σιτάρι. Θέλανε και προσπάθησαν να το στείλουν στην ανυπαρξία: κυριολεκτικά.

Αυτό το (ακόμη ένα) έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ήταν απάντηση στο αυτοδίκαιο, απάντηση στο θάρρος του τσέχικου λαού: της αντίστασης του. Οι Τσέχοι είχαν δολοφονήσει λίγες μέρες πριν, 4 Ιούνη, τον επονομαζόμενο «Χασάπη της Πράγας», τον κατοχικό αξιωματικό και κυρίαρχο της πόλης, ανώτατο στέλεχος των ναζί, κολλητό του Χίτλερ και υπεύθυνο του ολοκαυτώματος. Τον Χάιντριχ.

Δύο χρόνια ακριβώς μετά, 10 Ιούνη του 1944 οι ναζί ξαναχτυπούν –όχι ότι σταμάτησαν ποτέ αλλά η χρονική συνάφεια κάνει τις συνδηλώσεις ακραία πιο κτηνώδεις- :

Οραντούρ-Σιρ-Γκλαν, Γαλλία: 642 κάτοικοι δολοφονημένοι εκ των οποίων 254 γυναίκες και 207 παιδιά. Το χωριό ισοπεδώθηκε.

Δίστομο, Ελλάδα: 228 εκτελεσμένοι εκ των οποίων 117 γυναίκες και 53 παιδιά. Το χωριό ισοπεδώθηκε.

Για όλα αυτά να μην ψάχνουμε για μεμονωμένους δράστες: όχι γιατί δεν υπάρχουν τέτοιοι αλλά γιατί πριν από όλα υπάρχουν ναζί. Ιδεολογικά, πολιτικά, ηθικά. Υπάρχουν ιδεολογικά εγκληματίες.

Αυτούς κοιτάζουν τα παιδιά του γλυπτού στο Lidice. Με τρόμο, προφανώς. Αλλά και με περίσσια περιφρόνηση, αποστροφή και οργή.

Αυτούς κοιτάζουν.

Τα παραπάνω τους «παράσημα»:

Που όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να τα κρύψουν κάτω από το σημερινό στυλάτο κοινοβουλευτικό τους κοστούμι. Είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη.

Χρήστος Σκυλλάκος – toperiodiko.gr

 

Tο «Δίστομο της Τσεχίας»

Από το Λίντιτσε,  γλύτωσε μόνο ένα… δέντρο! Ούτε σπίτια ούτε τίποτα άλλο. Εκτελούνται επί τόπου 172 άτομα. Την ίδια τύχη έχουν ένδεκα άνδρες που άλλαζαν βάρδια σε παρακείμενο ορυχείο και δεκαπέντε συγγενείς των εκτελεστών, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 198. Οι γυναίκες και τα παιδιά του μαρτυρικού αυτού τόπου στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία και στην Πολωνία και ελάχιστοι επιβιώνουν. Τα ερείπια του Λίντιτσε καταστρέφονται με δυναμίτη και μπουλντόζες ισοπεδώνουν ότι απέμεινε, διαγράφοντάς την ολοκληρωτικά από το χάρτη. Διατάσσεται η εκτύπωση χαρτών χωρίς το όνομα της πόλης. Στο χωράφι που κάποτε υπήρχε η πόλη σπέρνεται σιτάρι. Η κωμόπολη αποτέλεσε σύμβολο της Ναζιστικής κτηνωδίας. Την ίδια τύχη έχει και το παρακείμενο χωριό Λέζακι (Lezaky), στο οποίο οι SS ανακάλυψαν τον ασύρματο επικοινωνίας των εκτελεστών, στο οποίο εκτελούνται όλοι οι ενήλικες κάτοικοι. Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη, όπως επιθυμούσε ο Αδόλφος Χίτλερ αλλά αντίθετα αποτελεί, πλέον, παγκόσμιο σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις επιζώντων και ιστορικών, όπως και πλούσιο αρχειακό υλικό, μεταξύ άλλων με την καταστροφή του χωριού, την οποία οι Γερμανοί κινηματογράφησαν. Το Λίντιτσε είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο καθώς καταστράφηκαν την ίδια ημερομηνία. Στις 10 Ιουνίου 1942 το Λίντιτσε και στις 10 Ιουνίου 1944 το Δίστομο. Μετά τον πόλεμο το Λίντιτσε ανοικοδομήθηκε λίγο πιο μακριά από το παλαιό και ονομάστηκε Νόβο Λίντιτσε (Novo Lidice). Ο επικεφαλής της σφαγής του Λίντιτσε Συνταγματάρχης των SS Μαξ Ρόστοκ (Max Rostock) συνελήφθη, δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1951

Πηγή: Με στοιχεία από το toperiodiko.gr και το katiousa.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search