Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζει την αντίθεσή του με ορισμένες συνέπειες από τη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό. 

Επιγραμματικά οι σοβαρότερες επιπτώσεις από τη μετατροπή των σχολείων σε πρότυπα - πειραματικά:

  • Οι μαθητές χάνουν το δικαίωμά τους να συνεχίσουν αυτοδικαίως στο σχολείο της γειτονιάς τους στο οποίο φοιτούν λόγω διεύθυνσης κατοικίας.
  • Για να παραμείνουν στο ίδιο σχολείο, μετά τον χαρακτηρισμό του ως Πειραματικό, οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου πρέπει να συμμετέχουν στην ίδια κλήρωση μαζί με όλα τα παιδιά του νομού και να έχουν την «τύχη» να κληρωθούν.  Για τα  Πρότυπα προβλέπονται δύσκολες και με μεγάλο ανταγωνισμό εξετάσεις…
  • Η χρηματοδότηση των Προτύπων και Πειραματικών θα γίνεται «από δωρεές, χορηγίες, κληρονομίες, κληροδοσίες και άλλες παροχές τρίτων, καθώς και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές»
  •  Αυτά τα σχολεία, θα αξιολογούνται, επίσης, στην απόδοση τους (άρθρο 21, παρ. 3γ).Όμως το παιδαγωγικό έργο δεν μπορεί να μετρηθεί με δείκτες και κουτάκια
  • Η επιλογή των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων, το ωρολόγιο πρόγραμμα, η διδακτέα ύλη, άλλα ακόμα και η χρηματοδότηση των σχολείων θα αποφασίζεται από Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) που θα διορίζεται εξολοκλήρου από το Υπουργείο Παιδείας
  • Τα Πρότυπα εξελίχθηκαν σε σχολεία ελίτ που για να μπορέσει ένα παιδί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις χρειάζονται ακριβοπληρωμένα φροντιστήρια και ειδική προετοιμασία που ελάχιστα παιδιά μπορούν να έχουν.
  • Η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών αντικειμενικά υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα.

 

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων

“Στις αρχές του Μαΐου του τρέχοντος έτους ενημερωθήκαμε από τη διεύθυνση του σχολείου μας ότι πλέον η σχολική μας μονάδα έχει γίνει πειραματικό σχολείο. Αυτό καθ’ αυτό σαν γεγονός μας χαροποιεί. Όμως η έλλειψη ενημέρωσης, η έλλειψη πληροφόρησης για την νέα αυτή τάξη πραγμάτων και το απίστευτο μπέρδεμα με τις εγγραφές των μαθητών δημιούργησε όπως είναι λογικό, αντιδράσεις και ανασφάλεια στους γονείς και μαθητές της σχολικής μας μονάδας.

Μετά σχεδόν από ένα μήνα, μέχρι και σήμερα, όλοι οι γονείς του σχολείου, οι γονείς που ήδη έχουν εγγράψει τα παιδιά τους στην Α’ τάξη του 4ου δημοτικού, όπως και οι γονείς με παιδιά που φοιτούν ήδη στο 4ο νηπιαγωγείο δεν γνωρίζαμε ποια είναι η νέα κατάσταση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς στα μέσα Μαΐου ενημερωθήκαμε ότι τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο σχολείο μας θα παραμείνουν ενώ για όλα τα υπόλοιπα παιδιά που επιθυμούν να εγγραφούν, θα διεξαχθεί κλήρωση και τα αδέλφια μαθητών που ήδη φοιτούν ή που θα φοιτήσουν στο σχολείο, δε θα έχουν προτεραιότητα αλλά θα συμπεριλαμβάνονται στη κλήρωση και αν κληρωθούν έχει καλώς, εάν όχι τότε θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο σχολείο! Άρα οι γονείς σε αυτή την περίπτωση θα τύχει να έχουν 2-3 παιδιά που φοιτούν σε 2 ή 3 διαφορετικά σχολεία! Τέλος ενημερωθήκαμε ότι οι εγγραφές που ήδη έχουν γίνει για την Α’ δημοτικού του έτους 2021-2022, δεν ισχύουν και θα συμπεριληφθούν και αυτές στην κλήρωση!  

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας καθώς δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, διαβούλευση, προετοιμασία ή έστω μια πληροφόρηση προκειμένου οι γονείς και οι μικροί μαθητές που φοιτούν στο σχολείο μας και προετοιμάζονται να γίνουν χρήσιμοι και σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία να μπορούν να προετοιμαστούν.

Ακυρώνεται σε όλους αυτούς οποιονδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό έχουν κάνει και δημιουργείται αναστάτωση εν μέσω πανδημίας,  

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:  

Να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος όσον αφορά τις εγγραφές της Α Τάξης του δημοτικού και του νηπιαγωγείου και τα παιδάκια που έχουν ήδη εγγραφεί στο σχολείο να εξασφαλίσουν την θέση τους. Είναι μεγάλη αναστάτωση για τις οικογένειες αυτές που ήδη είχαν κάνει τον οικογενειακό-σχολικό προγραμματισμό τους, αρχές Ιουνίου και εν μέσω πανδημίας να αναζητούν σχολείο για να εγγράψουν τα παιδιά τους.   Να διασφαλιστεί τις επόμενες χρονιές ότι οι μαθητές που προέρχονται ή πρόκειται να εγγραφούν από το νηπιαγωγείο του 4ου και έχουν ήδη αδέλφια που φοιτούν στο δημοτικό δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην κλήρωση.

Είναι καίριας σημασίας ζήτημα να μη διχαστεί σε τέτοιο βαθμό η οικογένεια καθώς αυτή η παράλογη κατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να μοιράζονται στις σχολικές γιορτές, το πρωί στην προσέλευση, στο σχόλασμα, στις εκδρομές κλπ.   Τα παραπάνω αιτήματα είναι δίκαια και έχουν σκοπό τη διευκόλυνση της οικογενειακής καθημερινότητας η οποία έχει πληγεί έντονα το τελευταίο διάστημα”.