Print this page

Ελεύθερη η Βαλερί Μπακό, η γυναίκα που σκότωσε τον βασανιστή της μετά από δεκαετίες κακοποίησης

June 27, 2021 535


Ελεύθερη αφέθηκε η Βαλερί Μπακό, η γυναίκα που σκότωσε τον βασανιστή σύζυγό της έπειτα από 25 χρόνια κακοποίησης. Ο 61χρονος Ντανιέλ Πολέτ βίαζε, κακοποιούσε και εξέδιδε τη Βαλερί σε πορνεία, μέχρι που η 40χρονη τον πυροβόλησε με όπλο για να προστατεύσει την κόρη της. Η δίκη συγκέντρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και συγκλόνισε τη Γαλλία. Η Βαλερί αφέθηκε ελεύθερη μετά την ιστορική δίκη, καθώς της επιβλήθηκαν 4 χρόνια φυλάκιση, τα 3 με αναστολή και αφού είχε εκτίσει 1 χρόνο στη φυλακή, πλέον μπορεί να επιστρέψει στα παιδιά της, σε μία απόφαση που χαιρέτισαν πολλοί.
Συμβολική ποινή δόθηκε από το γαλλικό δικαστήριο στη Βαλερί Μπακό για τον φόνο του Ντανιέλ Πολέτ, πατριό της και μετέπειτα άντρα της. Η γυναίκα που για δεκαετίες υπέμενε βιασμούς, κακοποίηση, εγκλεισμό και έκδοση σε πορνεία από τον σύζυγό της, στις 13 Μαρτίου του 2016 τον σκότωσε και, με τη βοήθεια των δύο παιδιών της, τον έθαψε έξω από ένα γαλλικο χωριό.

Ο Ντανιέλ Πολέτ, ήταν ο σύζυγος της μητέρας της Βαλερί και ξεκίνησε να την κακοποιεί όταν εκείνη ήταν 12 ετών. Όπως αναφέρει στο βιβλίο της, «Tout le monde savait» («Όλος ο κόσμος το ήξερε») η μητέρα της μόλις το έμαθε είπε πως δεν την ενδιέφερε, εφόσον δε θα την άφηνε έγκυο. Μόλις συγγενείς της επισκέφθηκαν κοινωνική λειτουργό, ο άνδρας συνελλήφθη και έμεινε για δύο χρόνια στη φυλακή. Όταν βγήκε και η Βαλερί ήταν πια 14 ετών, επέστρεψε στο σπίτι και συνέχισε τους βιασμούς.

Κάποια στιγμή, όταν η κοπέλα ήταν 17, έμεινε έγκυος και η μητέρα της την έδιωξε από το σπίτι. Ο πατριός της την παντρεύτηκε και της απαγόρευσε να λαμβάνει μέτρα αντισσύληψης, με αποτέλεσμα να κάνουν μαζί άλλα 3 παιδιά. Η Βαλερί γράφει στο βιβλίο της πως συχνά την χτυπούσε, την κακοποιούσε ακόμα και όταν ήταν έγκυος και είχε προσπαθήσει να την σκοτώσει με διάφορους τρόπους.

Το 2002, όταν ο Ντανιέλ Πολέτ έχασε τη δουλειά του, την εξανάγκαζε σε πορνεία σε χώρο που είχε διαμορφώσει στο πίσω μέρος του βαν του, αλλά το σημείο καμπής έφτασε για την 40χρονη γυναίκα όταν η κόρη της Καρλίν, της είπε πως ο 61χρονος της έκανε σεξουαλικά υπονοούμενα. Με ένα όπλο που ήξερε πού βρίσκεται κρυμμένο, τον πυροβόλησε και τον έθαψε με τη βοήθεια των δύο παιδιών της, τα οποία έναν μήνα νωρίτερα είχαν επισκεφθεί το αστυνομικό τμήμα δύο φορές για να καταγγείλουν την ενδοοοικογενειακή βία, χωρίς αποτέλεσμα όμως.

Στο βιβλίο της, που προκάλεσε αίσθηση στη Γαλλία, δεν προσπαθεί να καλύψει τον φόνο, αλλά τον περιγράφει με λεπτομέρειες.

 


Η «καταδίκη» και η δικαίωση
Η υπόθεση της Βαλερί, που συγκλόνισε τη Γαλλία, καθώς περισσότεροι από 700 χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν αίτημα ζητώντας την απελευθέρωσή της, μοιάζει με την ιστορία της Μελέκ Ιπέκ, αλλά και μίας άλλης Γαλλίδας, της Ζακλίν Σοβάζ, η οποία μετά από 47 χρόνια κακοποίησης σκότωσε τον σύζυγό της και αφού εξέτησε τα δύο από τα δέκα χρόνια της ποινής της αποφυλακίστηκε το 2016, με προεδρική χάρη. Η ίδια νομική ομάδα, σύμφωνα με το BBC, ασχολήθηκε και με την υπόθεση της Βαλερί.

Το δικαστήριο, σε μία δίκη που περιείχε έντονη συγκίνηση και παγκόσμιο ενδιαφέρον, αποφάσισε πως η καταδίκη της Βαλερί θα ήταν 4 χρόνια, τα 3 με αναστολή, και καθώς η γυναίκα είχε περάσει έναν χρόνο φυλακισμένη, αφέθηκε αμέσως ελεύθερη.

Οι δικηγόροι της υποστήριζαν πως δε θα έπρεπε απλώς να απελευθερωθεί, αλλά να απαλλαγεί από τις κατηγορίες εναντίον της. Ωστόσο ο εισαγγελέας είπε στο δικαστήριο στην ανατολική πόλη Chalon-sur-Saône, γιατί ήταν σημαντικό η Μπακό να καταδικαστεί, αλλά να της επιτραπεί να βγει από τη φυλακή ελεύθερη: «Ένα ποινικό δικαστήριο σημαίνει πολιτισμένες αξίες, πρωτίστως, μεταξύ των οποίων είναι η προστασία της ζωής. Εάν οι άνθρωποι πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους, τότε όλοι πολεμούν με όλους τους άλλους» υποστήριξε, ενώ πρόσθεσε πως η φυλάκισή της δεν θα παρέχει σε κανέναν μεγαλύτερη προστασία και ο κίνδυνος να διαπράξει οποιοδήποτε έγκλημα ήταν ελάχιστος.

Πλέον η Βαλερί, η οποία κατέρρευσε στο δικαστήριο κατά την ανακοίνωση της απόφασης, δήλωσε πως δεν είναι ανακουφισμένη, αλλά εντελώς «διαλυμένη σωματικά και διανοητικά» αλλά είναι ελεύθερη να επιστρέψει στα 4 παιδιά της.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.