• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Επιστολή 19 περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλη την Μεσόγειο προς τον πρωθυπουργό για να αποτραπεί η καταστροφή των υγρότοπων του Ερημίτη

June 29, 2021 2780



Περιβαλλοντικές οργανώσεις της Μεσογείου, μέλη της Μεσογειακής Συμμαχίας για τους Υγροτόπους (Mediterranean Alliance for Wetlands) καλούν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει την καταστροφική επένδυση στον Ερημίτη της Κέρκυρας, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή μιας από τις τελευταίες ανέγγιχτες περιοχές του νησιού. Η επιστολή αυτή είναι η δεύτερη που στέλνεται στον πρωθυπουργό για το ίδιο θέμα, με την πρώτη (Οκτώβριος 2020) να μην έχει απαντηθεί.

«Ο Ερημίτης, ένας τόπος μεγάλης φυσικής ομορφιάς, φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα, και παρέχει θεμελιώδεις οικολογικές υπηρεσίες στους ανθρώπους και τις τοπικές κοινωνίες. Αναπόσπαστο μέρος της περιοχής είναι οι τρεις παράκτιοι υγρότοποι που προστατεύονται από Προεδρικό Διάταγμα και είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Οι υγρότοποι αυτοί αποτελούν σημαντικές περιοχές στάσης και ανεφοδιασμού των πουλιών κατά την μετανάστευση, ενώ φιλοξενούν πολυάριθμα είδη που προστατεύονται από την ΕΕ όπως η Στικτή Νεροχελώνα και το Λιμνόφιδο.

Παρά τη σπουδαιότητά του όμως, το μέλλον του Ερημίτη απειλείται από το προτεινόμενο έργο Kassiopi Project, το οποίο αναμένεται να επιφέρει σοβαρές αλλαγές στο τοπίο και τα οικοσυστήματα. Παρά το γεγονός ότι έχουν εκφραστεί σημαντικές επιφυλάξεις για την χρησιμότητα του έργου και έχουν αναδειχθεί όλες οι αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή, η αποψίλωση των δέντρων και η εκκαθάριση του χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι υγρότοποι προστατεύονται με αυστηρό καθεστώς, έχουν γίνει εργασίες διάνοιξης δρόμου εντός των ορίων της Βρωμολίμνης»

Η επιστολή που στέλνεται εκ νέου στον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον καλεί να επανεξετάσει επειγόντως το σχέδιο ανάπτυξης και να εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα διατήρησης, όπως:

• χαρακτηρισμό αυτής της περιοχής ως προστατευόμενης περιοχής, με άδεια μόνο για δραστηριότητες που δεν θα αλλοιώνουν τις οικολογικές ιδιότητες των υγροτόπων.

• υιοθέτηση μέτρων διατήρησης για την προστασία συγκεκριμένων ενδιαιτημάτων και ειδών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βόννης και της Βέρνης και τις οδηγίες της ΕΕ για τη φύση.

• αποτελεσματική εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 229/ΑΑΠ/2012 για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους.

Η επιστολή ολοκληρώνεται προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία ανοίγει εκ νέου μετά τον Covid-19, να προωθήσει ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο που να σέβεται τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες, τηρώντας παράλληλα το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο.

Η επιστολή υπογράφηκε από τους ακόλουθους οργανισμούς:

1. AOS/ Albania

2. Association des Amis des Oiseaux / Tunisia

3. Association Nationale Algérienne d’Ornithologie (ANAO) / Algeria

4. BIOM / Croatia

5. Centar Za Zastiitu Ptica (CZIP) / Montenegro

6. Doğa Derneği / Turkey

7. Euronatur/ Germany

8. GREPOM/ Morocco

9. Institute for Conservation in Albania (INCA)/ Albania

10. Ornithological Research Center / Ondokuz Mayis University/ Turkey

11. Petites Iles de Méditerranée/ France

12. Société de Protection de la Nature du Liban/ Libano

13. Society for the Protection of Prespa / Greece

14. Society of Wetlands Scientist / Europe

15. SPANA / Morocco

16. Tour du Valat / France

17. WWF Spain

18. WWF Greece

19. Wetlands International European Association

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search