• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης: Διαδηλωτές καλούν τις ΗΠΑ να επέμβουν στην Κούβα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός των ΗΠΑ!

July 13, 2021 685

 

Ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ (στο κέντρο, με το μπλε πουκάμισο) στους δρόμους του Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος

Aντικυβερνητικές διαδηλώσεις έζησε το τελευταίο 24ωρο η Κούβα, καθώς πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ακρίβεια στις τιμές των αγαθών αλλά και για να καταγγείλουν καταπάτηση δικαιωμάτων τους.

Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα σχέδιο ενάντια στην Κούβα και τον λαό της. Οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και δυνάμεις μέσα στην Κούβα, που στηρίζουν ανοιχτά τα σχέδιά τους, ενορχηστρώνουν διαδηλώσεις στην Κούβα με αντικομμουνιστικά και αντεπαναστατικά συνθήματα, που καλούν σε ανατροπή της κυβέρνησης. Η υποκρισία τους είναι τέτοια που δεν διστάζουν να καλούν ακόμα και σε ιμπεριαλιστική “ανθρωπιστική επέμβαση” στην Κούβα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός αποκλεισμός των ΗΠΑ! 

Παράλληλα χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης βγήκαν στους δρόμους αφού ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα για να τους παροτρύνει να υπερασπιστούν την επανάσταση. Ο Κουβανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες ήταν μια πρόκληση από μισθοφόρους που προσλήφθηκαν από τις ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

«Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (…) Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα και κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας», είπε ο Κουβανός πρόεδρος. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «οι άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους», μιλώντας για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες».

Αλλά «υπάρχουν πολλοί από εμάς, και εγώ πρώτος, που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας για αυτήν την επανάσταση», σημείωσε.

Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει τις αρχές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας.

«Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα εδώ», παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επιρρίπτοντας στις αμερικανικές κυρώσεις – που επιβλήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν – την ευθύνη για την κρίση.

«Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο» που επιβλήθηκε από το 1962 και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ, πρόσθεσε.

Απάντηση στα δημοσιεύματα περί «πρωτοφανών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων» που από χθες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου δίνει η κυβέρνηση της Κούβας, καταγγέλλοντας τον ρόλο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι πίσω από τις ταραχές πουσυνέβησαν σε ορισμένες περιοχές της χώρας στις 11 Ιουλίου, κρύβεται ένα σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ που έχει στόχο να ασκήσει, καιροσκοπικά μεγάλη πίεση απέναντι στην Κούβα. »Την ώρα μάλιστα που η χώρα εδώ και 16 μήνες βρίσκεται σε μια περίπλοκη κατάσταση, εξαιτίας της πανδημίας και την υπάρχουσα κατάσταση του αποκλεισμού και τους βάναυσους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στον κουβανικό λαό» τονίζει η κουβανική κυβέρνηση.

«Τα παραπάνω έχουν ήδη επηρεάσει σοβαρά την κανονική λειτουργία της κουβανικής οικονομίας, μειώνοντας σημαντικά το εισόδημα από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, την πρόσβαση σε καύσιμα και φάρμακα και ιατρικά εφόδια.

Σε όλο αυτό προστίθενται και άλλα μέτρα, όπως η μη χορήγησή άδειας μετανάστευσης και προσωρινού ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η αναστολή των προξενικών υπηρεσιών στην Κούβα, γεγονός που περιορίζει σημαντικά το ταξίδι των Κουβανών».

Όπως σημειώνει η κυβέρνηση της Κούβας, «τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν μια χώρα σε κατάρρευση και να προκαλέσουν χάος και μια κοινωνική έκρηξη ώστε να δικαιολογηθεί εξωτερική παρέμβαση. Άλλωστε η συμμετοχή των ΗΠΑ είναι αποδεδειγμένη».

«Καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τις βίαιες πράξεις που προωθούνται από εγκληματικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων εναντίον υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Το σχέδιο της 11ης Ιουλίου απέτυχε. Η κανονική λειτουργία του κράτους συνεχίζεται υπό τους όρους που επιβάλλει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας. Το κουβανικό κράτος και η κυβέρνηση και οι θεσμοί του έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

Η κυβέρνηση έχει λάβει και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών του. Σε καμία περίπτωση, όπως κακόβουλα μεταδόθηκε, οι κουβανικές αρχές δεν  ενθάρρυναν την αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτών» υπογραμμίζει η κυβέρνηση της Κούβας.

Αντι-διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος (Reuters/Alexandre Meneghini)

Απευθύνει επίσης έκκληση στο πολίτες της χώρας, «οι οποίοι ήταν και θα είναι οι πρωταγωνιστές στην υπεράσπιση της πατρίδας ενάντια σε πληρωμένες επιθέσεις, τρομοκρατικές, και οικονομικού τύπου σαμποτάζ, όπως  μέτρα οικονομικού εξαναγκασμού και άλλα σχέδια αποσταθεροποίησης.

Η διαίρεση των Κουβανών υποκινείται από το εξωτερικό. Ζητούμε την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για να αποτρέψουμε το οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης, που υποκινείται από το εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, εκτιμούμε τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της άρσης του οικονομικού, εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, το οποίο αποτελεί το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη και την ευημερία του κουβανικού λαού και παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Καταγγέλλουμε την εκστρατεία παραπληροφόρησης και δυσφήμισης που ξεκίνησε από την Ουάσινγκτον, και προσπαθούν με να δείξουν μία εικόνα αστάθειας, διαταράζοντας την ηρεμία των πολιτών και το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κουβανικός λαός, αγαπά την ειρήνη και δεν θα παραιτηθεί από τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατικής, και βιώσιμης κοινωνίας με όλους, για το καλό όλων» καταλήγει η κυβέρνηση της Κούβας.

Ο πρόεδρος του Μεξικού ζήτησε να σταματήσει ο οικονομικός αποκλεισμός της Κούβας μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να θέσουν τέλος στο οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει στην Κούβα, ώστε να βοηθήσουν την χώρα αυτή μετά τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες δεκαετίες στο νησί, στις οποίες συμμετέχουν οργισμένοι πολίτες που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις βασικών ειδών.

«Η αλήθεια είναι ότι εάν κάποιος θέλει να βοηθήσει την Κούβα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να σταματήσει τον αποκλεισμό της Κούβας, όπως απαιτεί η πλειοψηφία των χωρών του κόσμου», δήλωσε ο Λοπές Ομπραδόρ κατά την διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Πλαστές εικόνες για τις διαδηλώσεις στην Κούβα

Δύο από τις εικόνες που (περισσότερο) κοινοποιήθηκαν και κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τις ιστορικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Κούβα στις 11 Ιουλίου δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις κινητοποιήσεις και χρησιμοποιήθηκαν με στόχο την παραπληροφόρηση.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, το οποίο έχει μια ξεχωριστή ενότητα, το «Factuel», αφιερωμένη στην διασταύρωση των ειδήσεων και στη διερεύνηση των πηγών τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα που έκαναν οι δημοσιογράφοι της ισπανόφωνης έκδοσης του γαλλικού πρακτορείου (1), οι δύο φωτογραφίες οι οποίες συνοδεύουν δημοσίευση μιας ομάδας ονομαζόμενης «Αργοναύτες» που γράφει «Τελευταία Ενημέρωση. Ιστορική…. Τελειώνει ο φόβος στην Κούβα. Χιλιάδες βγαίνουν στους δρόμους κατά της κυβέρνησης. Κουράστηκαν από τον κομμουνισμό και απαιτούν ελευθερία…» είναι προηγούμενων ετών και δεν αφορούν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα.

Η πρώτη, όπου εν μέσω ενός πλήθους που διαδηλώνει βράδυ ξεχωρίζει ένας άντρας που υψώνει σημαία η οποία γράφει «Ελεύθερη Κούβα», είχε δημοσιευτεί στις 26 Νοεμβρίου του 2016 στην Huffington Post, φέρει την υπογραφή του φωτογράφου Τζον Πάρα του πρακτορείου Getty Images και στην (αυθεντική) λεζάντα της γράφει: «Κουβανο-Αμερικανοί γιορτάζουν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του επί πολλά έτη ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο στη συνοικία Μικρή Αβάνα του Μαϊάμι, Φλόριντα, στις 26 Νοεμβρίου του 2016».

Η δεύτερη φωτογραφία, συνεχίζει το AFP, με ένα πλήθος ανθρώπων να διαδηλώνουν φορώντας μάσκες, είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Δοιμινικανής Δημοκρατίας Listín Diario στις 30 Νοεμβρίου 2020, φέρει την υπογραφή του φωτογράφου Γιαμίλ Λαγκ του AFP, έχει ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2020 και σύμφωνα με την (επίσης αυθεντική) λεζάντα της πρόκειται για υποστηρικτές της κυβέρνησης της Κούβας που διαδηλώνουν εναντίον των καλλιτεχνών του Κινήματος Σαν Ισίδρο.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης βασιλεύει και αυτές τις ημέρες όπου Κουβανοί διαμαρτύρονται για την οικονομική ένδεια και τη διαχείριση της πανδημίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ «στέκεται στο πλευρό του κουβανικού λαού»: αυτού που υφίσταται τις θλιβερές συνέπειες του αμερικανικού οικονομικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε εδώ και δεκαετίες ακριβώς για να τον στραγγαλίζει προκαλώντας αυτή την ένδεια. 

ΠΗΓΗ: e-prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search