• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Νίκη για την Αριστερά στο Περού – Πρόεδρος ο Καστίγιο κι επισήμως

July 20, 2021 746

 

Τέλος έλαβε κι επισήμως το εκλογικό θρίλερ στο Περού, καθώς το εκλογοδικείο ανακήρυξε τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Πέδρο Καστίγιο, νέο πρόεδρο της χώρας.

«Ανακηρύσσω (επόμενο) Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χοσέ Πέδρο Καστίγιο Τερόνες», ανέφερε ο πρόεδρος του εκλογοδικείου (JNE), ο Χόρχε Λουίς Σάλας, κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής, η οποία διεξήχθη ψηφιακά, σκορπώντας ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών του Αριστερού ηγέτη, ο οποίος έχει γεμίσει ελπίδες τους Περουβιανούς.

Το εκλογοδικείο, επιφορτισμένο με την εξέταση των προσφυγών των υποψηφίων, επιβεβαίωσε έτσι το αποτέλεσμα που είχε γνωστοποιήσει πριν από εβδομάδες το εθνικό όργανο εκλογικών διαδικασιών (ONPE), η εκλογική επιτροπή.

Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, η ONPE ανέφερε πως ο Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, έλαβε το 50,12% των ψήφων, ενώ η Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, έλαβε το 49,87%.

Με βάση το αποτέλεσμα που επικύρωσε το JNE, ο κ. Καστίγιο επικράτησε με μόλις 44.263 ψήφους διαφορά έναντι της κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).

«Ας μην βάλουμε άλλα εμπόδια για να πάμε αυτή τη χώρα μπροστά» δήλωσε ο Πέδρο Καστίγιο στις πρώτες του δηλώσεις μπροστά σε εκατοντάδες οπαδούς του στην πρωτεύουσα Λίμα. 

Η Φουχιμόρι αν και αρχικά είχε υπαινιχθεί πως δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε «σήμερα, ανακοινώνω ότι εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις μου, τη δέσμευσή μου έναντι όλων των Περουβιανών (…), έναντι της διεθνούς κοινότητας, θα αναγνωρίσω τα αποτελέσματα καθώς αυτό που απαιτώ είναι η τήρηση του νόμου και του Συντάγματος που ορκίστηκα να υπερασπίζομαι.

«Καλώ τους Περουβιανούς να μην κατεβάσουν τα χέρια και να εργαστούν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας» σε περίπτωση επικράτησης και σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Καστίγιο, συμπλήρωσε ωστόσο η κυρία Φουχιμόρι, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για δωροληψία στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών της ενόψει των εκλογών του 2011 και του 2016 – στις οποίες έχασε, και τις δύο φορές, στον δεύτερο γύρο. Έχει ήδη εκτίσει 16 μήνες προφυλάκισης για την υπόθεση αυτή και κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών αν κριθεί ένοχη για δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ.

Η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έκριναν ότι η εκλογική διαδικασία στο Περού ήταν ελεύθερη και διαφανής.

Ο Καστίγιο, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 28η Ιουλίου, όταν εκπνέει η θητεία του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι.

πηγή: efsyn

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search