• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Εμβόλια και κοινωνικές ανισότητες

July 25, 2021 1100

 

Ο κορωνοϊός είναι εδώ για ένα ακόμη καλοκαίρι και μάλιστα στη νέα του «μορφή», τη μετάλλαξη Δέλτα. Το προηγούμενο έτος, ακριβώς αυτήν την περίοδο περιμέναμε τα εμβόλια, τα οποία παρουσιάστηκαν ως πανάκεια για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Οι αριθμοί που ακούστηκαν για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, για να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, αποδείχτηκαν τελικά πολύ δύσκολα επιτεύξιμοι.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωνε πως το καλοκαίρι του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, με την πραγματικότητα τελικά να τη διαψεύδει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ε.Ε. έχει εμβολιαστεί μόνο το 50% του ενήλικου πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση – περίπου το 32% έχει εμβολιαστεί πλήρως – σε μία περίοδο που η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα έχει εδραιωθεί στη Γηραιά Ήπειρο και, όπως όλα δείχνουν, θα επικρατήσει ολοκληρωτικά.
Αλλά και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως έπεσε επίσης αρκετά έξω στις προβλέψεις του – αλλά και στις προθέσεις του – καθώς η επιθυμία του να έχει εμβολιαστεί το 70% του αμερικανικού λαού έως τις 4 Ιουλίου, Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, δεν επετεύχθη.
Η επιβράδυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων των χωρών, κυρίως των αναπτυγμένων, δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στην αλυσίδα παραγωγής και τη διάθεση των εμβολίων παρά τις όποιες δυσλειτουργίας παρατηρήθηκαν αρχικά. Οι εταιρείες παραγωγής, κολοσσοί πραγματικά, έχουν καταφέρει να εφοδιάσουν με επαρκείς δόσεις. Ακόμα και η ΑstraZeneca, με όλες τις παλινωδίες, κατάφερε εν τέλει να παραδώσει τις δόσεις που είχε συμφωνήσει βάσει συμβολαίων.

Αιτίες επιβράδυνσης
Για ποιον λόγο επομένως δεν προχωράει ο εμβολιασμός με τους επιθυμητούς ρυθμούς για να «ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω»;
Οι παράγοντες, σχηματικά θα έλεγε κανείς, είναι δύο:
Η μερίδα των αρνητών του εμβολιασμού.
Ο αποκλεισμός πληθυσμών από την πρόσβαση στα εμβόλια, ακόμα και στον αναπτυγμένο κόσμο.


Το περασμένο Σάββατο πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους μεγάλων πόλεων της Γαλλίας με συνθήματα κατά του Μακρόν, του υποχρεωτικού εμβολιασμού αλλά και του υγειονομικού πάσο. Η πρώτη πομπή, αποτελούμενη από μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, ξεκίνησε από το Παλέ-Ρουαγιάλ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, πριν διασχίσει τον Σηκουάνα φωνάζοντας «Ελευθερία», «Όχι στη δικτατορία της υγείας» ή «Μακρόν παραιτήσου».
Επικεφαλής της πομπής, όπου κυμάτιζαν οι γαλλικές σημαίες, ήταν ο Φλοριάν Φιλιπό, πρώην δεύτερος στην ιεραρχία του Εθνικού Μετώπου, το ακροδεξιό κόμμα που έγινε Εθνικός Συναγερμός, ή η πρώην ηγερία των «κίτρινων γιλέκων» – το κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε στη Γαλλία στο τέλος του 2018 – Ζακλίν Μουρό.
Ενώ αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, με αποκορύφωμα το «ντου» σε κυπριακό κανάλι τηλεόρασης, με έντονο το ακραίο στοιχείο.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, δημιουργείται ένας «σκληρός πυρήνας» που αποδεικνύεται δύσκολο να σπάσει – ενώ αρκετοί δεν κρύβουν τον φόβο τους για το ενδεχόμενο η σταδιακή υιοθέτηση της υποχρεωτικότητας να οδηγήσει τελικά σε αντίθετο αποτέλεσμα.

Δυσκολία στην πρόσβαση
Η δυσπιστία όμως για τα εμβόλια και την υποχρεωτικότητά τους δεν είναι η μοναδική αιτία επιβράδυνσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η δυσκολία πρόσβασης σε αυτά. Μπορεί η διαθεσιμότητα των δόσεων να είναι επαρκής, μερίδες πληθυσμού παραμένουν ωστόσο αποκλεισμένες από αυτά.
Για παράδειγμα, στη Γαλλία, μία χώρα με έντονο το πολυπολιτισμικό στοιχείο, ειδικά μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, παρουσιάζεται μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, που δεν πρέπει να συγκαταλέγονται στους αρνητές.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Μαρί Ζοφρέ-Ρουστίντ του ινστιτούτου Inserm, η βασική αιτία μη εμβολιασμού είναι η έλλειψη πρόσβασης σε εμβολιαστικά κέντρα για ανθρώπους απομακρυσμένων περιοχών της επαρχίας και στο κόστος που συνεπάγεται η μετακίνηση, στο «ψηφιακό έλλειμμα» που καθιστά δύσκολο το κλείσιμο ραντεβού, ακόμα και στον φόβο αρκετών εργαζομένων (ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις) να ζητήσουν από τον εργοδότη την ειδική άδεια που προβλέπεται για να εμβολιαστούν.
Η Ευρώπη, πάντως, προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα με την πανδημία, θα πρέπει να στραφεί σε άλλες μεθόδους πειθούς για εμβολιασμό και όχι μέσω της υποχρεωτικότητας και αφήνοντας ομάδες πληθυσμού σε απομόνωση. Η μάχη για την εξάλειψη του κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει και τα κενά στους εμβολιασμούς, είτε από ιδεολογία είτε από ανέχεια, θα την παρατείνουν.

“Καμπανάκι” από τον Π.Ο.Υ
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε πάντως «σοκαριστική» την ανισότητα που υπάρχει ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια.
Ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στα εμβόλια, «βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από τον κορωνοϊό» όπως είπε, υπενθυμίζοντας ότι πολλές χώρες «δεν έχουν λάβει ακόμη κανένα εμβόλιο», ενώ η πλειοψηφία των κρατών «δεν έχει λάβει επαρκείς ποσότητες εμβολίων».
Παρότι ο διεθνής μηχανισμός COVAX «μπορεί να λειτουργήσει», ανέφερε ο Γκεμπρεγέσους, οι κλίμακες της δραστηριότητάς του «παραμένουν ακόμη πολύ μικρές», καθώς μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, μέσω του μηχανισμού αυτού, «λίγο περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις», ενώ προειδοποίησε για αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Μολονότι τα κρούσματα και οι θάνατοι βρίσκονται σε τάση μείωσης στην περιοχή της

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2187 22-7-2021 Από Θέα Μανούρα

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search