• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Αϊτή: Η δολοφονία του προέδρου, ο νέος πρωθυπουργός και ο σκοτεινός ρόλος ΗΠΑ και Κολομβίας

July 27, 2021 590

 

Ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, δολοφονήθηκε στην οικία του ξημερώματα της 7ης Ιουλίου. Έκτοτε και όπως ήταν αναμενόμενο, η πιο φτωχή χώρα της Λ. Αμερικής έχει περιέλθει σε κατάσταση βαθιάς κρίσης, με κατηγορίες να εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η θητεία του έληγε τον Φεβρουάριο του 2021, ο Μοΐζ αρνήθηκε να οργανώσει εκλογές και συνέχισε να κυβερνά με διάταγμα που ενεργοποίησε από τον Ιανουάριο, αφού θεωρούσε ότι η θητεία του έληγε τον Φεβρουάριο του 2022. Πρακτικά εδώ και καιρό δεν υπάρχει Βουλή ούτε και έχει ανανεωθεί η θητεία άλλων κρατικών θεσμών. Θεωρείται εκλεκτός της κυβέρνησης που προηγήθηκε από αυτόν και των Αμερικάνων. Από την αρχή της θητείας του ξεκίνησε περίοδος κοινωνικής αναταραχής στην Αϊτή, η οποία κορυφώθηκε τα έτη ΄18 και ΄19 αλλά και μετά την άρνησή του να προχωρήσει σε εκλογές με τη λήξη της θητείας του. Σε κάθε περίπτωση υποτίθεται ότι τελικά στην Αϊτή θα διενεργούνταν εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το περιβάλλον του δολοφονηθέντος προέδρου ισχυρίζεται ότι την δολοφονία διέπραξαν Κολομβιανοί μισθοφόροι, την πλειοψηφία των οποίων συνέλαβε μετά από οδομαχίες πλησίον της προεδρικής οικίας. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι από τους 28 συλληφθέντες, οι δύο είναι Αμερικάνοι με καταγωγή από την Αϊτή, ενώ οι υπόλοιποι 26 Κολομβιανοί. Ο υπουργός άμυνας της Κολομβίας, Ντιέγκο Μολάντο Απόντε, επιβεβαίωσε ότι όντως οι συλληφθέντες είναι πρώην στρατιωτικοί της Κολομβίας και ότι η χώρα του θα συνεργαστεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η αντιπολίτευση από την άλλη επικεντρώνεται στο γεγονός ότι κανένας από την προεδρική φρουρά δεν έπαθε απολύτως τίποτα κατά τη διάρκεια της δολοφονίας. Ο μόνος που τραυματίστηκε ήταν η σύζυγος του προέδρου, η οποία διαμετακομίστηκε στο Μαϊάμι για νοσηλεία. Ισχυρίζονται την εμπλοκή στην υπόθεση του προεδρικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του Κλωντ Ζοζέφ, ο οποίος ανέλαβε προσωρινά τα ηνία της εξουσίας.

Τελικά, νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Αϊτής (πρώην υπουργός Εσωτερικών και Εργασίας) ανέλαβε ο Αριέλ Ανρί, και σχημάτισε κυβέρνηση που θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή εκλογών. Τον σχηματισμό «ενωτικού υπουργικού συμβουλίου» χαιρέτησαν οι ΗΠΑ…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search