• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν πάει διακοπές λόγω φτώχειας! - Το 88,9% (ή 1,38 εκ.) στην Ελλάδα σε κίνδυνο φτώχειας!

August 03, 2021 1165


Την αποκαρδιωτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μέσος Ευρωπαίος εργαζόμενος καταγράφει η μελέτη της Ευρωπαϊκές Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), καθώς όπως προκύπτει, ένας στους τρεις εργαζόμενους από την Ευρώπη αδυνατούν να αντέξουν οικονομικά ακόμα και μία εβδομάδα διακοπών, κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 35 εκατ. πολίτες. Την ίδια ώρα, «πρωταθλήτρια» στη φτώχεια εμφανίζεται η χώρα μας, καθώς σε συντριπτικό ποσοστό, σχεδόν 90%, οι πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας δεν διανοούνται ούτε μία εβδομάδα διακοπών.
«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για λίγους. Ενώ πολλοί εργαζόμενοι είναι μακριά από το να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους με φίλους και οικογένεια, εκατομμύρια χάνονται λόγω χαμηλών αμοιβών» δήλωσε στο Associated Press η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), Έστερ Λιντς, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης-κόλαφος για την φτώχεια στην Ευρώπη.

«Η αύξηση της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια» αποφαίνεται ακόμα η Λιντς, εικόνα που αποτυπώνεται και στα ευρήματα της έκθεσης, που στην περίπτωση της Ελλάδας αποκαλύπτονται ακόμα πιο ζοφερά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της Ε.Ε. δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (ποσοστό 60% του μέσου όρου).

Η αρνητική πρωτιά ανήκει στην Ελλάδα όπου οι πολίτες που ζουν με τον κίνδυνο της φτώχειας και που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές έστω μίας εβδομάδας φτάνουν το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια), ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%).

Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7 εκατομμύρια, ενώ ακολουθείται από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

 

«Ο νόμιμος κατώτατος μισθός αφήνει τους εργαζόμενους σε κίνδυνο φτώχειας σε τουλάχιστον 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η Συνομοσπονδία, προσθέτοντας πως η ανισότητα των διακοπών αυξήθηκε σε 16 χώρες κατά την τελευταία δεκαετία.

Όπως αναλύεται, οι μεγαλύτερες διαφορές στην πρόσβαση σε διακοπές μεταξύ εκείνων με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου όρου και εκείνων με εισόδημα άνω του ορίου αυτού διαπιστώνεονται στην Κροατία, στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στη Γαλλία και στη Ρουμανία.

Η «ανισότητα των διακοπών»

Η ETUC υπογραμμίζει το πρόβλημα το οποίο ονομάζει «ανισότητα των διακοπών» και το οποίο έχει εντάξει στις προσπάθειές της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε. για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι και η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία, το οποίο πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους», επισήμανε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης σημειώνει ότι «η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η οδηγία της ΕΕ για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί ώστε να αφήνουν τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος ρουτίνας της απασχόλησης για την εξασφάλιση πραγματικά δίκαιων μισθών για όλους».

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search