• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Στην κόψη η αγορά ελαιόλαδου

August 15, 2021 611

 

Η αγορά του ελαιόλαδου στη χώρα μας εμφανίζεται μάλλον παγωμένη και το τοπίο είναι άγνωστο πότε θα ξεκαθαρίσει. Πιθανότατα αυτό θα συναρτηθεί με την κατάσταση που θα επικρατήσει στο σύνολο της Ευρώπης, αλλά και στον ελληνικό τουρισμό.


Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα αποθέματα του ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανέλθουν στους 500.000 τόνους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Για την παραγωγή του ελαιόλαδου κατά την περίοδο 2020 – 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ανέρχεται στους 2,04 εκατ. τόνους. Η κατανάλωση για την ίδια περίοδο αναμένεται να φτάσει τους 1,37 εκατ. τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική περσινή παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα ανήλθε στους 275.000 τόνους. Αμέσως μετά έρχονται η Ιταλία, με μια παραγωγή της τάξης των 270.000 τόνων, και η Πορτογαλία με 100.000 τόνους.

Ειδικότερα για την κατανάλωση του ελαιόλαδου στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 2020 – 2021 θα φτάσει τους 110.000 τόνους και τα αποθέματα στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου αναμένονται στους 60.300 τόνους. Η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ισπανία την περίοδο 2020 – 2021 έφτασε στους 1,38 εκατ. τόνους, ενώ η κατανάλωση στους 550.000 τόνους, και τα ισπανικά αποθέματα στο τέλος της περιόδου σε 351.200 τόνους.


Η παραγωγή της Ιταλίας

Παράλληλα, έκθεση του ιταλικού ινστιτούτου Ismea έδειξε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βρίσκεται σε άνοδο σε όλες τις αγορές. Η δε φετινή σοδειά στην Ιταλία υπολογίζεται ότι έφτασε τους 273.000 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά 2019 – 2020.

Στη νότια Ιταλία η παραγωγή ελαιόλαδου στην Απουλία, στην Καλαβρία και στη Σικελία μειώθηκε κατά 45%, 36% και 5% αντίστοιχα. Ωστόσο, στην κεντρική και βόρεια Ιταλία η παραγωγή σχεδόν διπλασιάστηκε.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις στις αρχές του φθινοπώρου τώρα αρχίζουν να επιβεβαιώνονται, καθώς η Τοσκάνη κατέγραψε διπλάσια παραγωγή, η Ούμπρια σημείωσε αύξηση 82% στην παραγωγή της σε σύγκριση με το περσινό έτος, η παραγωγή στο Λάτσιο αυξήθηκε κατά 58% και στη Λιγουρία τριπλασιάστηκε.

Οι τιμές των έξτρα παρθένων ελαιόλαδων παρουσίασαν αύξηση εξαιτίας της τάσης που επικράτησε στην αγορά στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, αλλά και της αυξημένης ζήτησης των εμφιαλωτών χάρη στην ανάκαμψη του Horeca Channel Italia, μιας πρωτοποριακής ψηφιακής πρωτοβουλίας εκδόσεων που είναι αφιερωμένη στον κόσμο της οικιακής κατανάλωσης.
Έτσι, λοιπόν, οι τιμές των έξτρα παρθένων ελαιόλαδων κυμάνθηκαν στα 4,60 ευρώ το κιλό κατά μέσον όρο στο πρώτο εξάμηνο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 45% σε βάση τάσης.

Σύμφωνα πάντα με το Ismea οι εισαγωγές ελαιόλαδου στην Ιταλία άρχισαν να «τρέχουν», μετά την επιβράδυνση που κατεγράφη το 2020, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η έλλειψη ντόπιας πρώτης ύλης.

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 η Ιταλία αύξησε τις αγορές ελαιόλαδου κατά 16%, δίνοντας περισσότερα χρήματα (δαπάνες) κατά 43%, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του προϊόντος. Όπως αναφέρει το Ismea, σε σχέση με το εμπορικό ισοζύγιο της Ιταλίας, σημειώθηκε καθαρή μείωση 6,4% του όγκου των εξαγωγών σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Πάντως, επικρατεί ένα κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά, καθώς οι προσδοκίες για νέες παραγγελίες μέσω της επανεκκίνησης της εστίασης και του τουρισμού έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις του ελαιόλαδου.

«Ας μην μας πιάνει πανικός»
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης δήλωσε πρόσφατα στο κρητικό τηλεοπτικό κανάλι «Νέα Κρήτη»:

«Από το νούμερο των 500.000 τόνων ελαιόλαδου δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Διότι ως ποσότητα αποθεμάτων στην Ε.Ε. δεν θεωρείται μεγάλη. Εξάλλου κανείς δεν ξέρει αν η Κομισιόν έχει εκτιμήσει σωστά το συγκεκριμένο νούμερο των αποθεμάτων. Και από την άλλη, ακόμα και σωστή να είναι η εκτίμηση, δεν πρόκειται για ποσότητα που θα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο δικό μας ελαιόλαδο».

Επίσης ο Ιερωνυμάκης υποστήριξε ότι, λόγω των αυξημένων τιμών παραγωγού το τελευταίο διάστημα, τα αποθέματα στην Κρήτη σχεδόν εξανεμίστηκαν και ελάχιστες ποσότητες παραμένουν απούλητες στις εγκαταστάσεις των ελαιουργών και των εμπόρων.

«Βέβαια η μεγαλύτερη ποσότητα της παραγωγής μας πουλήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε χαμηλές τιμές» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Στον τουρισμό οι ελπίδες
Μεγάλη αισιοδοξία προκάλεσαν αρχικά στους ελαιοπαραγωγούς οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί αυξημένων κρατήσεων στον τουρισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, οι κρατήσεις φέτος θα φτάσουν το 60% των κρατήσεων του 2019. Στη διάρκεια της θερινής περιόδου είναι σύνηθες να είναι λίγες οι εμπορικές πράξεις που καταγράφονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Πιο υψηλές είναι οι τιμές παραγωγού στη Λακωνία, φτάνοντας μέχρι κα τα 3,65 ευρώ το κιλό, και γενικότερα στην Πελοπόννησο, ενώ ακολουθεί η Κρήτη με τιμές έως 3,45 ευρώ το κιλό. Οι τιμές παραγωγού έχουν σταθεροποιηθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνα στην αρχή της χρονιάς.

Από την 1η Ιουλίου, οπότε άνοιξαν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για διεθνείς πτήσεις, υπήρξε η ελπίδα πως η εικόνα των κρατήσεων στον τουρισμό θα ήταν πιο καθαρή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

ΠΗΓΗ: Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ τεύχος 2190 11/08/2021 Από Υπατία Κοκκινάκη

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search