• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Διεθνη

Θάτσερ και Ρήγκαν για Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν: «Η καρδιά του ελεύθερου κόσμου είναι μαζί σας» (video)

August 18, 2021 216

 

“Μαχητές της Ελευθερίας” (Freedom fighters). Έτσι αποκαλούσαν τότε τους φονταμενταλιστές Μουτζαχεντίν που πολεμούσαν ενάντια στο κυβερνών κόμμα του Αφγανιστάν και τους σοβιετικούς συμμάχους του που είχαν εισβάλλει στο Αφγανιστάν την δεκαετία του ’80, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ρόναλντ Ρήγκαν και τα Δυτικά ΜΜΕ.

 

Ήταν η εποχή που ΗΠΑ και Αγγλία χρηματοδοτούσαν τους Μουτζαχεντίν ώστε οι φανατικοί φονταμενταλιστές να καταλάβουν την εξουσία από το κυβερνών κόμμα και τους σοβιετικούς συμμάχους του που είχαν εισβάλλει στην περιοχή.

Το 1981 η Μάργκαρετ Θάτσερ ταξιδεύει σε στρατόπεδο στα σύνορα Αφγανιστάν – Πακιστάν και πραγματοποιεί ομιλία σε Μουτζαχεντίν στρατιώτες.
Όπως δείχνουν και τα βίντεο της αγγλικής τηλεόρασης της εποχής, υπόσχεται επιπλέον οικονομική βοήθεια, 2 εκατομμυρίων λιρών και ξεκαθαρίζει πως «η Δύση στηρίζει τους “αντιστασιακούς” μαχητές στο Αφγανιστάν».

«Θέλω να πω, πως οι καρδιά όλου του “ελευθερου κόσμου” είναι μαζί σας και μαζί με τους συμπατριώτες σας που έχουν μείνει στο αφγανιστάν και πολεμούν (…) Θέλω την επόμενη που θα συναντηθούμε να είναι σε ένα ελεύθερο και ανεξάρτητο Αφγανιστάν. Θα δουλέψω και θα προσεύχομαι για αυτή τη μέρα», δηλώνει η Μάργκαρετ Θάτσερ, με τους Μουτζαχεντίν να την αποθεώνουν.

Μετά την επικράτηση των Μουτζαχεντίν, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν, υποδέχεται στον Λευκό Οίκο και το οβάλ γραφείο, τους “Μαχητές της Ελευθερίας”, με ένα πλατύ χαμόγελο.

Ξέροντας πλέον την ιστορία, οι εικόνες, προκαλούν ανατριχίλα. 

από 2020mag

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search